Κορίτσια από το Νεπάλ φωτογραφίζουν όλα όσα δεν επιτρέπεται να αγγίζουν όταν έχουν περίοδο

Γεια σας παιδιά! Εχθές με την φίλη μου Αριστέα Άννα Γασπαρινάτου(blog: Annegasp2008 ) αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο για κορίτσια από το Νεπάλ. Το έχει ανεβάσει κι αυτή στο blog της. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι δεν μπορούν να αγγίξουν αυτά τα κορίτσια κατά την διάρκεια της περιόδου τους.

 

Τα κορίτσια από το Sindhuli του Νεπάλ, τράβηξαν ορισμένες φωτογραφίες προκειμένου να γνωστοποιήσουν στον κόσμο όλες τις απαγορεύσεις που τους επιβάλλονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Το project αυτό ήταν μέρος της εκστρατείας της WaterAid που είχε σαν στόχο να αντιμετωπίσει τα ταμπού και να βελτιώσει τη γυναικεία υγιεινή σε τέτοιες περιοχές.

Κάθε μήνα λοιπόν, παίρνουν τα κορίτσια μακριά από τις οικογένειές τους, τους απαγορεύουν να κοιτούν τον ήλιο, να αγγίζουν φρούτα και λουλούδια, αλλά και να μένουν στο σπίτι τους. Στο Νεπάλ, όταν τα κορίτσια έχουν περίοδο, θεωρούνται ακάθαρτες και μολυσμένες.

Η παράδοση αυτή ονομάζεται Chhaupadi και είναι συνηθισμένο για τα κορίτσια να παραμένουν αποκλεισμένα από την αλληλεπίδραση με την οικογένειά τους μέχρι και 10 μέρες, ενώ αν γεννήσουν επίσης μπορεί να τους επιβληθεί 10ημερος αποκλεισμός.

Όλο αυτό είναι μια προκατάληψη και ακολουθεί το σκεπτικό ότι αν οι γυναίκες αγγίξουν διάφορα πράγματα, θα τους μεταδώσουν ακαθαρσία, κακοτυχία και αρρώστια. Τους απαγορεύεται να καταναλώσουν κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, με το φόβο ότι η έμμηνος ρύση τους θα καταστρέψει την παραγωγή.

Αντίθετα, τους επιβάλλεται να ζουν με ρύζι, αλάτι και ξηρά τροφή. Το Chhaupadi είχε τεθεί εκτός νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ το 2005, ωστόσο παραμένει σύνηθες φαινόμενο στις αγροτικές κοινότητες.

Η Μanisha, 14 ετών, λέει χαρακτηριστικά: “Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου μου, έμεινα σε ένα ξένο σπίτι. Δε μου επιτρεπόταν να πάω στο σχολείο, ούτε καν να διαβάσω ένα βιβλίο. Ήταν μια λανθασμένη άποψη ότι δεν πρέπει να μελετάμε κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως”.

Το να δοθεί η φωνή τέτοιων εικόνων σε μια χώρα που το 58% των γυναικών είναι αναλφάβητες, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πέρα από το κοινωνικό στίγμα, οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες κινδυνεύουν κι από σοβαρότατες μολύνσεις λόγω των φτωχών συνθηκών υγιεινής. “Το να μπορείς να έχεις περίοδο με έναν υγιεινό και αξιοπρεπή τρόπο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των γυναικών. Τις βοηθά να αισθάνονται ότι μπορούν να επιτελέσουν πλήρως το ρόλο τους στην κοινωνία, άσχετα με το ποια μέρα του μήνα είναι”, λέει η Barbara Frost, γενική διευθύντρια της WaterAid.

Sushma Diyali,15: “Αυτή είναι η χτένα και ο καθρέφτης που χρησιμοποιώ στο σπίτι μου. Όταν έχουμε την πρώτη μας περίοδο, δε μας επιτρέπεται να κοιταζόμαστε σε καθρέφτες ή να χτενίζουμε τα μαλλιά μας”

Sushma Diyali,15: “Αυτή είναι η γυναικεία τουαλέτα του σχολείου μας. Είναι μόνο μια και όταν κάποια τη χρησιμοποιεί, πρέπει κάποια απ’ έξω να σπρώχνει την πόρτα ώστε να μην ανοίξει”

Manisha Karki, 15: “Κατά τη διάρκεια της περιόδου μας είναι πολύ ντροπιαστικό για μας να πλένουμε τις χρησιμοποιημένες σερβιέτες μας σε δημόσιο χώρο, γι΄αυτό ψάχνουμε τις πιο απομονωμένες γωνιές για να τις καθαρίσουμε και να πλυθούμε”

Bandana Khadka,15: “Αυτή την εικόνα βλέπω όταν ξυπνάω κάθε πρωί. Όταν μου ήρθε η πρώτη μου περίοδος, δε μου επιτρεπόταν να κοιτάζω απευθείας τον ήλιο. Παρόλ’ αυτά, εγώ το έκανα και δε μου συνέβη τίποτα”

Bandana Khadka,15: “Αυτή είναι η μητέρα και η αδερφή μου. Η μητέρα μας αγαπάει και τις δύο εξίσου, αλλά κατά τη διάρκεια της περιόδου με κρατάνε μακριά της και δεν μου επιτρέπεται να τρώω κοντά της. Όταν δε με αγγίζει κανείς, νιώθω πως δε με αγαπούν. Νιώθω λύπη όταν μου συμπεριφέρονται έτσι, σαν να με μισούν”

Bisheshta Bhandari, 15: “Το μέρος σε αυτή τη φωτογραφία είναι εκεί που πλενόμουν όταν μου ήρθε η πρώτη μου περίοδος. Η αδερφή μου είναι αυτή που πλένει το πρόσωπό της στη φωτογραφία. Εγώ έμενα σε ένα σπίτι που απείχε 15 λεπτά από το δικό μας”

 Sabina Gautam,15: “Σε αυτή τη φωτογραφία η μαμά μου κόβει μια παπάγια. Στην δική μας κοινωνία, κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν πρέπει να τρώμε παπάγια, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ η παπάγια. Είναι ένα θρεπτικό φρούτο, αλλά εμείς δεν επιτρέπεται να αγγίζουμε καν το δέντρο της. Στην πραγματικότητα τα κορίτσια, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους θα έπρεπε να τρώνε ακόμα περισσότερα φρούτα και λαχανικά απ’ ότι τις υπόλοιπες μέρες”.

Πηγή:https://www.ladylike.gr/life/koritsia-apo-to-nepal-fwtografizoyn-ola-osa-den-epitrepetai-na-aggizoyn-otan-exoyn-periodo/

6 comments on “Κορίτσια από το Νεπάλ φωτογραφίζουν όλα όσα δεν επιτρέπεται να αγγίζουν όταν έχουν περίοδο

  1. Ο Χριστός και η Παναγία. Από που κι ως που οι γυναίκες που έχουν περίοδο είναι βρόμικες και απαγορεύονται όλα αυτά; Αυτό είναι κακοποίηση. Έλεος. Πρέπει κάτι να γίνει και για αυτές. Πρέπει να σωθούνε.

  2. Ναι πραγματικά απίστευτο!!!! Πως γίνεται να συμπεριφέρονται έτσι σε αυτά τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο;;;; Δεν γίνεται αυτό… Και να σκεφτείς ότι όλα αυτά τα πράγματα που απαγορεύονται εκεί ΕΔΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ επιβάλεται να τα κάνεις!!!!! Όπως είπες Γερασιμούλα αυτό είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ!!! ΕΛΕΩΣ!!!1

  3. Τι φάση ποιος ο λόγος εμένα μου έχει έρθει ότι δεν πρέπει να κάνουν τα κάνω εγώ … και πάντα έχω ανάγκη την μαμά μου . Δεν πάνε καλά οι άνθρωποι

Leave a Reply