SKATE

Skate Park at Olympic Park | Schaumburg Park DistrictTo skate ειναι ενα δημοφιλες extreme sport που βλεπουμε ολο και πιο συχνα στην πολη μας. Καθε φορα που βγαινω μια βολτα και πηγαινω για skate βλεπω πολλα παιδια με skate που δεν τα ειχα ξαναδει να κανουν.To skate εφευρεθηκε το 1950 περιπου απο τους surfers και συντομα εγινε ολο και πιο δημοφιλες. Τα πρωτα skate δεν ηταν οπως τα βλεπουμε τωρα αλλα ειχαν πολλα κοινα χαρακτηριστικα με τα συγχρονα skate.The History of Skateboarding in One Man's ApartmentΕτσι ηταν τα παλια skateboards πιο γνωστα ως old school.

Tα κολπα του skate.

Τα old school κολπα που χρησιμοποιουνται και σημερα μοιαζουν με το σημερινο freestyle.Τα συγχρονα κολπα ξεκινησαν απο το ollie που εβγαλε ο Allan <ollie> Gelfand.

Το πιο γνωστο κολπο ειναι το kickflip στο οποιο ο skater κανει τη σανιδα να κανει ενα <flip>.Το kickflip ομως μπορει να συνδυαστει και με αλλα κολπα οπως το shuvit οποιο ο skater κανει τη σανιδα να κανει μια στροφη 180 μοιρων.Ολα τα κολπα γινονται και σε fakie,switch και nollie.Το switch και το nollie γινονται με τα αντιθετα ποδια απο αυτα που χρησιμοποιει ο skater.Στο fakie ο skater χρησιμοποιει τα ποδια που τον βολευουν απλα οδηγει προς τα πισω.Ενα αλλο γνωστο κολπο ειναι το manual πιο γνωστο σε ολα τα οχηματα και extreme sports ως <σουζα>.

Σπουδαιοι skaters.

Απο τους πιο γνωστους ειναι ο Tony Hawk που ασχολειται κυριως με ραμπες και ειναι ο πρωτος που εκανε ενα backside 900 μια στροφη μαζι με τη σανιδα και το σωμα του 900 μοιρων προς τη μερια που λεει και το ιδιο το ονομα του κολπου.

O επομενος ειναι ο Nyjah Huston ο οποιος ασχολειται με ολα τα ειδη skate εκτος απο freestyle και mega ramp. Εχει κερδισει σε πολλους αγωνες skate πολλες φορες και ειναι ενας απο τους καλυτερους στο ειδος του.

Η Leticia Bufoni ειναι παρομοια περιπτωση με τον Nyjah αλλα εχει κερδισει κυριως σε αγωνες street skate.

Τα ειδη του skate.

Το skate εχει 5 βασικα ειδη τα οποια εχουν το καθενα μερικες υποδιαιρεσεις.

1STREET

Τo street skate εχει 4 ειδη gaps,rails,grinds και slides τα δυο τελευταια υπαρχουν και στα rails.

2RAMPS

Οι ραμπες εχουν 4 ειδη mega ramp,vert,full pipes,bowl και απλες ραμπες. Οι ραμπες ειναι το πιο συχνο ειδος skate για τους beginers και οι απλες ραμπες ειναι το πιο ευκολο ειδος.

3FLAT

Το flat ειναι αυτο που λεει το ονομα του.Απλα κολπα στο εδαφος αλλα θελει καλη γνωση των κολπων .

4FREESTYLE

Το freestyle οπως και το flat ειναι περιπου αυτο που λεει το ονομα του αλλα μαλλον ειναι το πιο δυσκολο ειδος skate και το πιο περιεργο.

5PARK

Το park συνδυαζει ολα τα παραπανω αναλογα το χτισιμο του.

Τι χρειαζεσαι για να αρχισεις το skate?

Το πιο σημαντικο ειναι η σανιδα.

Vincent Van Gogh Sunflowers Skateboard Decks - Artware Editions

Υπαρχουν πολλες σανιδες με διαφορετικα σχεδια και μεγεθη για να βρεις αυτη που σου ταιριαζει.Οι περισσοτερες σανιδες εχουν μαζι και το griptape αλλα καποιες φορες πρεπει να το αγορασεις.

Μετα χρειαζεσαι trucksVenture Trucks X Thrasher Polished High Skateboard Trucks 6.1'' -  SKATEBOARDS from Native Skate Store UKΤα trucks ειναι το <τιμονι> του skate.Χρειαζεσαι 2 trucks για ενα skate συχνα πωλουνται μαζι και τα δυο αλλα καποιες φορες τα αγοραζεις χωριστα.Τα trucks εχουν διαφορετικα μεγεθη καθε μεγεθος ταιριαζει σε διαφορετικο μεγεθος σανιδα.

Υστερα ειναι οι ροδες και τα ρουλεμαν.

Σπανια πωλουνται μαζι ροδες και ρουλεμαν αλλα παντα πωλουνται σε σετ{4 ροδες}{8 ρουλεμαν}.Υπαρχουν πολλα ειδη ρουλεμαν και ροδων. Τα ρουλεμαν ειναι παρομοια ολα το μονο που αλλαζει ειναι η ακριβεια των ρουλεμαν οσο μεγαλυτερη τοσο μεγαλυτερη και η τιμη. Οι ροδες ομως εχουν διαφορετικα μεγεθη,σχηματα και υλικο κατασκευης.

Τελος χρειαζεσαι ενα κρανος για καλο και για κακο κυριως αν δοκιμασεις κατι που ειναι πιθανο να πεσεις και μπολικη τρελα.

Leave a Reply