Ομιλία για την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αγαπητοί καθηγητές/τριες - συμμαθητές/τριες,

    Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, την οποία γιορτάζουμε στις 3 Δεκεμβρίου, αποφασίσαμε να συντάξουμε αυτό το κείμενο, για να τονίσουμε πως παρόλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα πολλές φορές μπορούν να κατακτήσουν την κορυφή. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης, το οποίο είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Βέβαια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως στις μέρες μας έχουν διαπρέψει άτομα αυτής της κατηγορίας, Έλληνες και αλλόγλωσσοι σε διάφορους τομείς, όπως τον αθλητικό, τον καλλιτεχνικό και τον επιστημονικό χώρο. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς!

   Κάποιοι αθλητές παρά το νεαρό της ηλικίας τους έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια και να γίνονται όλο και καλύτεροι. Είναι κοινά παραδεκτό, πως η παραολυμπιονίκης στίβου  ΣτέλλαΠαραολυμπιακοί Τόκιο: Η Στέλλα Σμαραγδή εκπροσωπεί την Ελλάδα στο άλμα εις μήκος - «Θέλω το μετάλλιο» Σμαραγδή έχει κάνει αρκετές φορές περήφανη την χώρα μας στους αγώνες δρόμων ταχύτητας και στο άλμα εις μήκος. Είναι μόλις 26 ετών, ενώ ξεκίνησε τον αθλητισμό από τα 10 της και δύο χρόνια αργότερα πήρε πρώτη φορά μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ. Το 2012,το 2016 και το 2021 συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όπου κατάφερε να τερματίσει 7η, του Ρίο  που δεν μπόρεσε να προκριθεί στους τελικούς και του Τόκιο όπου βγήκε 6η στο άλμα εις μήκος. Επίσης, έχει συμμετοχές σε πέντε Παγκόσμια   και τέσσερα Πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια . Έχει 3 Πανευρωπαϊκά μετάλλια (2 Ασημένια και 1 Χάλκινο), είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος εις τριπλούν της κατηγορίας της με επίδοση 10.03μ και μετέχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες, ατόμων με παράλυση ενός άνω άκρου (παράλυση βραχιόνιου πλέγματος).Ενώ το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο  καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας με αναπηρία.

    Επιπλέον, ο Αντώνιος Τσαπατάκης είναι Έλληνας παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση καιΑντώνης Τσαπατάκης: Γεννημένος νικητής ο Χανιώτης Παραολυμπιονίκης - Το ατύχημα στα 18 του και το χάλκινο στο Τόκιο αγωνίζεται κυρίως στα 100μ. πρόσθιο. Έχει λάβει πολλά βραβεία σε εθνικό επίπεδο ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει στην κατοχή του πάνω από 20 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Η δύναμη του, το πάθος και η αποφασιστικότητα του τον οδήγησαν στους Παραολυμπιακούς το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο, κερδίζοντας την 4η θέση στα 100μ .Το 2015, έσπασε το Ευρωπαϊκό ρεκόρ και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στην Ιαπωνία, κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς, με την 3η θέση στα 100 μ. Στην ηλικία των πέντε ετών άρχισε να κολυμπά στη δημόσια πισίνα των Χανίων, ενώ στα 12 του, έγινε αθλητής της υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία. Τον Δεκέμβριο του 2006, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων. Σε λιγότερο από 9 μήνες μετά το ατύχημα, ο Τσαπατάκης ξαναγύρισε στην πισίνα και το 2009 άρχισε να κολυμπάει. Η ιστορία ζωής του Αντώνη Τσαπατάκη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ταινία με πολλές ανατροπές, στιγμές χαράς αλλά και άλλες πολύ δύσκολες με έναν ήρωα που δεν το βάζει ποτέ κάτω. Ο αθλητισμός για εκείνον είναι ένα είδους ψυχοθεραπείας αφού είναι ο τρόπος που έχει για να μπορεί να ξεπερνάει τα πάντα.

   Ο Talisson Henrique Glock είναι ένας ακόμα καταξιωμένος νέος μόλις 26 ετών και έχειTalisson Glock - Wikidata αντιπροσωπεύσει την Βραζιλία σε πολλούς αγώνες καθώς και στους θερινούς παραολυμπιακούς το 2016 και το 2021. Συνολικά κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο κύριο πρόσωπο στους φετινούς παραολυμπιακούς αγώνες, γεγονός που είχε γίνει αντιληπτό ήδη από την επίδοσή του το 2016 στο Ρίο. Ακόμα, αξίζει να παρατηρηθεί, πως το 2018 ο ίδιος κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ στα 50 μέτρα πεταλούδα των αντρών, προκαλώντας  θετικές κριτικές.

   Άλλη μία σπουδαία προσωπικότητα είναι η Jessica Long, ηΕγκαταλείφθηκε σε ορφανοτροφείο και έζησε τον ακρωτηριασμό των δύο ποδιών της: Σήμερα είναι χρυσή Παραολυμπιονίκης | Marie Claire | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες Αμερικανίδα Παραολυμπιακή κολυμβήτρια από τη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, όπου τα πόδια της ακρωτηριάστηκαν όταν ήταν 18 μηνών λόγω μιας πάθησης που ονομάζεται περονιαία ημιμέλεια, πράγμα που σήμαινε ότι δεν είχε τα οστά της περόνης, αστράγαλους, φτέρνες, και τα περισσότερα από τα άλλα οστά στα πόδια της. Παρόλο αυτά έχει κρατήσει πολλά παγκόσμια ρεκόρ και συμμετείχε σε πέντε Παραολυμπιακούς Αγώνες , κερδίζοντας 29 μετάλλια εκ των οποίων 16 χρυσά. Μπήκε στη διεθνή σκηνή των Παραολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα, κερδίζοντας τρία χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση. Στην ηλικία των δώδεκα, ήταν η νεότερη αθλήτρια στην Παραολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ. Ένα από τα χρυσά της μετάλλια ήταν για τα 100 μέτρα ελεύθερο, τα οποία κολύμπησε μόλις 0,19 δευτερόλεπτα μπροστά από την παραολυμπιακή κάτοχο του ρεκόρ Ισραηλινή Keren Leibovitch. Είχε 18 επιδόσεις που έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ το 2006,ενώ η απόδοσή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής την ίδια χρονιά κέρδισε εννέα χρυσά μετάλλια για τη συμμετοχή της, όπου από αυτά επτά ήταν μεικτά και ατομικά και δύο σκυταλοδρομίες. Κατέχει επίσης πέντε παγκόσμια ρεκόρ που την έκαναν γνωστή εκτός του Παραολυμπιακού κόσμου και του αθλητισμού. Το 2006, η Long έγινε η πρώτη αθλήτρια των Παραολυμπιακών που κατέκτησε το Βραβείο Sullivan και τιμήθηκε ως Παραολυμπιονίκης της χρονιάς από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.

  Επιπρόσθετα, έχουν υπάρξει πρόσωπα στον καλλιτεχνικό χώρο τα οποία έγιναν θρύλοι για τα έργα τους παρόλες τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Ένας από αυτούς είναι ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven)  γερμανός μουσουργός και από τις κορυφαίες μουσικέςLudwig van Beethoven - Wikipedia προσωπικότητες όλων των εποχών. Γεννήθηκε κάπου το 1770 (μη ακριβής ημερομηνία) στη Βόννη,  τμήμα της Άγιας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Ο πατέρας του ήταν μουσικός, έτσι και τον βοήθησε αρκετά στην μουσική του μόρφωση. Από μικρός κατάφερε να δείξει τις μουσικές του δυνατότητες παίζοντας  πιάνο και το εκκλησιαστικό όργανο. Σε ηλικία 25 χρονών διηύθυνε συναυλίες στη Βιέννη και συνέθετε ο ίδιος μουσικά κομμάτια. Κοντά στα 29 του χρόνια, ο Μπετόβεν χτυπήθηκε από τη μοίρα με τον πιο τραγικό τρόπο. Άρχισε να χάνει ό,τι του ήταν πολυτιμότερο στη ζωή, την ακοή του. Έτσι, αναγκάσθηκε ν’ αποσυρθεί από τη διεύθυνση της ορχήστρας. Αυτός όμως δεν ήταν λόγος για τον Μπετόβεν να σταματήσει την αγάπη του για την μουσική και επιδόθηκε στη σύνθεση. Στα 30 του χρόνια έγραψε την πρώτη του συμφωνία για ορχήστρα και έκδωσε τα 32 πρώτα του κουαρτέτα. Παρόλο που έχασε μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις του, δεν σταμάτησε  να κάνει αυτό που αγαπούσε και μας έχει αφήσει έως και σήμερα απίστευτα κομμάτια.

    Τα πρόσωπα της Φρίντα Κάλο σε μία μοναδική διαδικτυακή έκθεση - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online Ακόμα, η Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo) ήταν Μεξικάνα ζωγράφος.Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα,δηλαδή, μια παιδική παράλυση, η οποία είναι μια οξεία ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο.To 1925, στα 18 ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.Το 1926, ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα η Φρίντα Κάλο ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής. Η οικογένειά της δε μπορούσε να υποστηρίξει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα οικονομικά, για αυτό και την προέτρεψαν να εικονογραφεί βιβλία ιατρικής. Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ωςΦρίντα Κάλο - Βικιπαίδεια ξεχωριστή καλλιτέχνης.Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ρεαλισμός, ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της. Είχε κομμουνιστικές πολιτικές πεποιθήσεις. Η Φρίντα Κάλο ήταν και συνεχίζει να είναι πρότυπο και να επηρεάζει θετικά πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

    Βέβαια,στις μέρες μας συνεχίζει να αναπτύσεται η καλλιτεχνική παιδεία αυτών των ατόμων δημιουργώντας, με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα συγκίνησης στους υπόλοιπους. Αναλυτικότερα, οAutistic artist draws 18ft picture of New York skyline from memory | Daily Mail Online Stephen Wiltshire γεννήθηκε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου από γονείς με καταγωγή από την Δυτικής Ινδία το 1974. Ως παιδί ήταν βουβός και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους. Σε ηλικία τριών ετών, διαγνώστηκε ότι είναι αυτιστικός. Δεν είχε γλώσσα και ζούσε εξ ολοκλήρου στον δικό του κόσμο. Στα πέντε του χρόνια, μπήκε στο «Queensmill School» στο Λονδίνο, ένα σχολείο για αυτιστικά παιδιά, όπου και άρχισε το ενδιαφέρον του για την ζωγραφική. Οι εκπαιδευτές του, τον ενθάρρυναν να μιλήσει αφαιρώντας προσωρινά τα υλικά ζωγραφικής του, ώστε να αναγκαστεί να τις ζητήσει πίσω. Ο Stephen απάντησεstephen-wiltshire-mexico-city-panorama-memory - ANARCHAK κάνοντας ήχους και τελικά πρόφερε την πρώτη του λέξη – χαρτί – . Έμαθε να μιλάει πλήρως σε ηλικία εννέα ετών. Σήμερα είναι γνωστός σαν πανέξυπνος ζωγράφος, εφόσον μπορεί να ζωγραφίσει μια πόλη με την παραμικρή λεπτομέρεια μόνο μέσω μνήμης. Έχει πετύχει πολλά επιτεύγματα και έχει οργανώσει πολλές εκθέσεις, στις οποίες έχουν επισκεφτεί χιλιάδες άνθρωποι. Έχει δημιουργήσει επίσης μια ταινία με τίτλο «Billions of Windows».

 Έργα του:

Limited Edition prints of Aerial view of LondonOriginal Artwork of Vatican City Rome - Drawings of Rome 

 

   Η Κατερίνα Βρανά είναι μια επιτυχημένη και η πιο δημοφιλής stand up comedian και έχει κατακτήσει την τρίτη καλύτερη θέση ως κωμικός στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Το Πιο Αστείο ΆτομοΚατερίνα Βρανά: 6 πράγματα που δεν ξέρεις για την κωμικό - υπερηρωίδα Του Κόσμου». Ήταν Απρίλιος του 2017, όταν η stand up comedian βίωσε τη σοβαρότερη περιπέτεια υγείας της, όταν βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία. Η διάτρηση εντέρου που προκλήθηκε από σκωληκοειδίτιδα προκάλεσε σηψαιμία με αποτέλεσμα να μπει σε τεχνητό κόμμα. Αυτό άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα. Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από την ημέρα που η ζωή και η καθημερινότητά της έμελλε να αλλάξει παντοτινά. Από εκείνη την ημέρα κι έπειτα η Κατερίνα Βρανά δεν το βάζει κάτω με τίποτα. Παρά τα προβλήματα όρασης, κίνησης και ομιλίας, βγαίνει στη σκηνή σε αναπηρικό αμαξίδιο και κάνει τον κόσμο να γελάει. Όλα όσα βίωσε τα αντιμετώπισε με αξεπέραστο και κοφτερό χιούμορ. Με πίστη στο θαύμα της θέλησης, με πάθος να συνέχισε να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα, ανακαλύπτοντας παράλληλα την αναπηρία της, και με πείσμα που ταιριάζει στο προφίλ μίας δυνατής γυναίκας, το «πιο αστείο κορίτσι του κόσμου» απέσπασε ένα δυνατό και θερμό χειροκρότημα όταν εμφανίστηκε όρθια στη θεατρική σκηνή. Είναι μια γυναίκα που αγαπάει τους χαμογελαστούς ανθρώπους και τη ζωή όσο τίποτε άλλο. Η ίδια ανεβαίνει στη σκηνή και προσπαθεί να διδάξει πως το χιούμορ είναι το όπλο για να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο μας.

   Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως τα άτομα με αναπηρία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από των πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς βλέπουν τον κόσμο με τελείως διαφορετικό τρόπο, αλλάζοντας έτσι και την κοσμοθεωρία των υπολοίπων. Αναλυτικότερα, ένας νέος πολιτικός και γιατρός, ο οποίος θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία, είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Γεννήθηκε το 1985 και στην ηλικία των 14 μηνών διαγνώστηκε με νωτιαία μυική ατροφία. Στα 15 του  η περίπτωσή του έγινε ηΣτ. Κυμπουρόπουλος : Η συγκλονιστική ιστορία ενός αγωνιστή της ζωής | in.gr αφορμή να αλλάξει ο νόμος περί σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Το 2003 εισήχθη στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής. Από τότε συνέχισε να παρακολουθεί σεμινάρια και να παίρνει μεταπτυχιακά διπλώματα, με βάση πάντα την ειδικότητα που του απόσπασε περισσότερο την προσοχή, την ψυχιατρική. Το 2013, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρώτου Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος, "I-Living!", που είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία διοικείται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία. Το 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής, ενώ ακόμα κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ σταυρών προτίμησης σε ευρωεκλογές. ΤονΣτέλιος Κυμπουρόπουλος: Η ζωή του πρώτου σε σταυρούς ευρωβουλευτή | Fortunegreece.com Μάρτιο του 2021 ο Κυμπουρόπουλος προκάλεσε αναστάτωση στον ελλαδικό χώρο, αφού με την ψήφο του υπέρ της προστασίας του παιδιού αφαιρούσε με τα λεγόμενά του το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις. Αργότερα, διευκρίνισε ότι υποστηρίζει αυτό το δικαίωμα και αιτιολόγησε την ψήφο του διερωτώμενος: «αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος θα με σκότωνε ή όχι;», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως κάθε άνθρωπος                                                                                            αξίζει να ζήσει παρά τις  δυσκολίες που επρόκειτο                                                                                                να αντιμετωπίσει.

      Ένας ακόμα άνθρωπος που έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως είναι ο Stephen William Hawking (Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ), όπου γεννήθηκε το 1942 και πέθανε το 2018. Ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής ΚοσμολογίαςSTEPHEN HAWKING KİMDİR? Stephen Hawking'in hastalığı ne? Stephen Hawking ne zaman öldü? Stephen Hawking hayatı Stephen Hawking kitapları - Fotomaç στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το 1963 διαγνώστηκε με ασθένεια στους νευρώνες του σώματος , γνωστή ως Λου Γκέριγκ. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής, αλλά ο ίδιος κατάφερε να ζήσει περνώντας τα υπόλοιπά του χρόνια σε αναπηρική καρέκλα. Το 1988, έκδωσε το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», έπειτα από την περιπέτεια υγείας που πέρασε τρία χρόνια πριν, και κατάφερε να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων. Παρόλο της καθήλωσής του στην αναπηρική καρέκλα, η οποία λειτουργούσε με οπτικές ίνες, συνέχισε να δουλεύει απτόητος αφού κουνώντας μόνο το δεξί του μάγουλο  μπορούσε να μιλήσει, να συνθέσει ομιλίες και να γράψει εργασίες. Πέρα από τα πολλά θεωρήματα που διατύπωσε στα μαθηματικά και στη θεωρία της σχετικότητας, ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας υποστήριξε πως πριν το  Big Bang δεν υπήρχε απολύτως τίποτα εχτός από τον χωροχρόνο, μία τέταρτη διάσταση εκτός από αυτές του μήκους στον ευκλείδειο χώρο. Όμως αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο που ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να κατανοήσει.

   Αβίαστα λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα, πως δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητες του ανθρώπου, εφόσον ο ίδιος θέλει να πετύχει τον στόχο του. Ακόμα, δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυτά τα άτομα μια ξεχωριστή κατηγορία γιατί πάνω από όλα όλοι είμαστε άνθρωποι και δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση ως προς αυτό, μόνο στο γεγονός πως κάποιοι ίσως να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Έτσι λοιπόν, με τις παραπάνω σπουδαίες προσωπικότητες μπορούμε να καταλάβουμε πως αν υπάρχει θέληση όλα είναι δυνατά, αρκεί βέβαια όλοι να αποδεχθούμε ότι αυτά τα άτομα είναι ισάξια  με εμάς και αξίζουν τα ίδια με την υπόλοιπη κοινωνία.
                                                                                                Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας!

Πώς θα δίδονται τα επιδόματα αναπηρίας. Eφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στους διαμένοντες στην Περιφέρεια Αττικής. - Νομοθετική Επικαιρότητα

                                         ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

 

 

 

 

 

Πηγές:

  1. https://www.ucy.ac.cy/hr/documents/HealthSafety_AsfaliaYgeiaPerivallon/HealthSafety_Arthra/Anapiria.pdf
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1_%CE%A3%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B4%CE%AE
  3. https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/antonis-tsapatakis-to-atyxima-sta-18-o-erotas-me-ti-vasiliki-roussou-kai-to-xalkino-metallio-stous-paraolympiakous/1215651/
  4. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Talisson_Glock
  6. https://www.afistemenaziso.gr/texts/viomatika/jessica-long
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Jessica_Long
  8. https://www.sansimera.gr/biographies/1520
  9. https://el.wikipedia.org
  10. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%BF
  11. https://www.stephenwiltshire.co.uk/biography
  12. https://allthatsinteresting.com/stephen-wiltshire
  13. https://www.ladylike.gr/women-today/i-katerina-vrana-stathike-sta-podia-tis-ki-esteile-to-pio-spoudaio-minima-gia-ta-atoma-me-anapiria/
  14. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AE%CE%B2%CE%B5%CE%BD_%CE%A7%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA
  15. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82
  16. https://www.cnn.gr/kosmos/story/121465/h-theoria-toy-stiven-xokingk-poy-taraxe-ta-nera-tis-epistimis
  17. https://sites.google.com/site/diaforetikosisos/yliko-ton-kathegeton-tou-scholeiou-gia-ten-g-taxe-lykeiou/ssssssss