Σημεία της Θεσσαλονίκης που διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ

  Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία υπάρχει, όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, ράμπα. Αυτή η επιπλέον κατασκευή διευκολύνει τα άτομα με κινητικά προβλήματα να προσέλθουν στο κτίριο. Επιπλέον, η ύπαρξή της επιτρέπει σε όλους την είσοδο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εξαιρέσεις ως προς τα άτομα με αναπηρία. Επιπρόσθετα, είναι κοινά παραδεκτό πως θα πρέπει σε όλα τα οικοδομήματα με σκάλες να προστεθούν ράμπες, ώστε όλοι ανεξαιρέτως να έχουν πρόσβαση στους χώρους. 

 

 

 

 

   Η εικόνα αυτή μας δείχνει, ότι μέσα στα λεωφορεία υπάρχουν θέσεις για άτομα με αναπηρία. Οι  θέσεις αυτές βοηθούν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς και να διασφαλίζεται η ασφάλεια τους  στις μετακινήσεις τους . Όμως, είναι σημαντικό να κάθονται μόνο οι άνθρωποι που πραγματικά το έχουν ανάγκη  και να μην γίνεται κατάχρηση από άλλους συμπολίτες μας . Ακόμη, είναι απαραίτητο να υπάρχει  σε κάθε                                        λεωφορείο ειδική ράμπα για να μπορέσουν να ανεβαίνουν τα αμαξίδια.

 

 

   Η συγκεκριμένη πολυκατοικία είναι από τις λίγες στην πόλη μας που διαθέτουν ράμπα. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλά μία ράμπα, για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες όμως είναι η λύση σε ένα από τα καθημερινά τους προβλήματα. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία είναι σωστά κατασκευασμένη, αφού η μετάβαση στα επίπεδα γίνεται ομαλά. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεται η είσοδος σε όλους και οι άνθρωποι με αμαξίδιο δεν αναγκάζονται να γίνονται βάρος στους άλλους για να εισέλθουν στον χώρο.

 

 

 

   Στην συγκεκριμένη εικόνα απεικονίζεται μία ράμπα πεζοδρομίου. Είναι από τις λίγες που υπάρχουν στην περιοχή μας, καθώς και η πλειοψηφία των υπαρκτών αυτών κατασκευών είναι είτε με σπασμένα πλακάκια, είτε η μετάβαση είναι απότομη, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται κανένας. Έτσι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτή η ράμπα είναι σωστά κατασκευασμένη και δεν διαθέτει τα σύνηθες ελαττώματα που αναμένεται. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως ο δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την συντήρησή τους και για την δημιουργία τους, ώστε να διευκολύνονται όλοι οι πεζοί και να επιτρέπεται η πρόσβασή τους στα πεζοδρόμια

 

 

   Στις φωτογραφίες απεικονίζονται ηχητικά φανάρια. Η συγκεκριμένη κατασκευή διευκολύνει τους πεζούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αφού κατά την διάρκεια που επιτρέπεται να διασχίσουν τον δρόμο ηχούν διαφορετικά από όταν τον διασχίζουν τα οχήματα. Επιπλέον, όταν κάποιος πατήσει το κόκκινο μέρος τότε ο ήχος δυναμώνει και ακούγεται η οδός όπου βρίσκεται, βοηθώντας τον άνθρωπο με προβλήματα όρασης να προσανατολιστεί. Ο ήχος προσφέρεται και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, σε περίπτωση που κάποιος είναι αλλόγλωσσος. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη μας επιδιώκει να διευκολύνει την καθημερινότητα αυτών των ατόμων. Βέβαια, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η παροχή τέτοιων φαναριών είναι ελάχιστη και θα πρέπει οι δήμοι να μεριμνήσουν για την κατασκευή κι άλλων.