Συνέντευξη

Συνέντευξη με τον παραολυμπιονίκη Δημήτρη Καρυπίδη:

Δημήτρης Καρυπίδης: Πρέπει να βάζουμε στόχους και να κάνουμε όνειρα στην ζωή μας | in.gr
Δημήτρης Καρυπίδης

  1. Σας έχει ευνοήσει η κολύμβηση στην καθημερινότητά σας; Και αν δεν είχατε ασχοληθεί με αυτό με τι θα ασχολούσασταν;

Δ. Καρυπίδης: « Εννοείται ότι με έχει βοηθήσει η κολύμβηση. Έχω δυναμώσει και έχει βελτιωθεί το εύρος της κίνησης μου, έχει δέσει το σώμα μου και γενικότερα μόνο θετικά έχω αποκομίσει από αυτό το άθλημα».

Επίσης αναφέρει ότι έχει κάνει σκοποβολή και μπότσια, όπου είχε πάρει μάλιστα μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά θεωρώντας καλύτερο για τον ίδιο την κολύμβηση ακολούθησε αυτόν τον δρόμο.

  1. Πώς διαχειρίζεστε μία ήττα;

Δ.Καρυπίδης: «Δεν με επηρεάζει αρνητικά αυτό γιατί άλλωστε ο κύριος σκοπός μου δεν είναι τα μετάλλια, αλλά η συνεχής βελτίωση μου στις επιδώσεις και στους χρόνους μου. Έτσι θα έρθει και η νίκη».

  1. Ποια ήταν ίσως από τις πιο περήφανες στιγμές σας πέρα από τους Ολυμπιακούς αγώνες;

 Δ. Καρυπίδης: « Από τις πιο σημαντικές μου2ος στον κόσμο ο Εβρίτης Παραολυμπιονίκης Δημήτρης Καρυπίδης - e-evros.gr στιγμές ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης στο Μεξικό το 2017, όπου κατέκτησα δύο ασημένια μετάλλια. Ήταν η πρώτη φορά πού είχα καταφέρει κάτι τέτοιο σε ένα τόσο σημαντικό αγώνα και νομίζω ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου. Το συναίσθημα την ώρα που βρισκόμουν στο βάθρο με την Ελληνική σημαία ήταν απερίγραπτο».

  1. Πιστεύετε ότι τα παιδιά με αναπηρίες έχουν ίσες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα ως προς την μετακίνηση, εκπαίδευση και συμπεριφορά;

Δ. Καρυπίδης: « Θα έπρεπε να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες, παρ’ όλα αυτά όμως σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες υπάρχει βελτίωση. Οι άνθρωποι είναι πιο ενημερωμένοι, υπάρχει παράλληλη στήριξη και ειδικοί δάσκαλοι που βοηθούν τα συγκεκριμένα παιδιά στο σχολείο, τα περισσότερα σχολεία είναι πλήρως εξοπλισμένα για να υποδεχθούν παιδιά με αναπηρίες».

  1. Πιστεύετε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα ευνοεί όλα τα παιδιά ή έχει δημιουργήσει ένα τείχος στα παιδιά με αναπηρίες;

Δ. Καρυπίδης: « Πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα φέρεται πιο δίκαια από ότι παλιότερα. Υπάρχουν ειδικές επιτροπές οι οποίες βλέπουν ποιες είναι ανάγκες αυτών των παιδιών και αν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό ώστε να βιώνουν την καθημερινότητα στο σχολείο ευκολότερα. Ωστόσο, σίγουρα μπορεί να υπάρξει βελτίωση με την θέληση των ανθρώπων. Τόσο το υπουργείο όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενημερώνονται για αυτό το θέμα με σκοπό να δημιουργηθεί και το σωστό σύστημα που θα διευκολύνει αυτά τα παιδιά».

  1. Νιώσατε ποτέ περιφρόνηση ή κοινωνικό αποκλεισμό στην παιδική σας ηλικία λόγω του κινητικού σας προβλήματος;

 Δ. Καρυπίδης: « Το κινητικό μου πρόβλημα δεν με εμπόδισε να παίζω στο σχολείο με τους φίλους μου, αλλά ούτε να περάσω μία υπέροχη παιδική ηλικία. Δεν ένιωσα ποτέ αποξένωση και απομόνωση, χάρη στην στήριξη και τη βοήθεια των φίλων μου».

  1. Στην Αλεξανδρούπολη πόσο καλά είναι οργανωμένος ο μαζικός και ψυχαγωγικός αθλητισμός ατόμων με αναπηρία;

Δ. Καρυπίδης: « Η Αλεξανδρούπολη είναι μία απόλυτα προσβάσημη πόλη, χωρίς κατηφόρες και ανηφόρες και με μεγάλα πεζοδρόμια και ράμπες, γεγονός που ωφελεί τα άτομα με αναπηρία. Έχει τις ιδανικές συνθήκες για τη ζωή ενός ατόμου με αναπηρία».

  1. Σας προσέγγισαν τοπικοί παράγοντες ή εσείς έχετε επιδιώξει επαφές με φορείς προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών σας με αναπηρία;

Δ. Καρυπίδης: « Έχοντας παλιότερα κυρίως, στενή επαφή με φορείς, έχω καταφέρει να βελτιώσω αρκετά πράγματα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η βασική αλλαγή πρέπει να γίνει στη νοοτροπία και τη ιδιοσυγκρασία των πολιτών».

  1. Ποιο μέτρο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό θα θέλατε να υιοθετήσουμε σαν Ελληνικός λαός για να διευκολυνθεί η ζωή των ατόμων με αναπηρία;

Δ. Καρυπίδης: « Πρόσφατα ψηφίστηκε νομοθεσία η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται προσεχώς ώστε τα άτομα με πολύ βαριές αναπηρίες να έχουν έναν προσωπικό βοηθό, ο οποίος θα αμείβεται από το κράτος. Αυτό το μέτρο ισχύει στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια και έχει ως στόχο να διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία πάνω από 65%, αφού θα τους παρέχεται καθημερινή βοήθεια».

  1. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι πως οραματίζεστε την καθημερινότητά σας;Η σχέση μου με την αναπηρία είναι ερωτική!» | Gazzetta

 Δ.Καρυπίδης: « Εκτός από την εργασία που κάνω στην καθημερινότητά μου, με τους συνεργάτες μου οραματίζομαι μια Αλεξανδρούπολη που θα είναι ιδανική για άτομα με αναπηρία και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρχουν ακόμα λιγότερες δυσκολίες για αυτούς».

  1. Θα θέλατε να πείτε λίγα λόγια στα άτομα που σας βλέπουν ως πρότυπο;

 Δ. Καρυπίδης: « Χαίρομαι πάρα πολύ που κάποια άτομα επηρεάζονται θετικά από εμένα, ειδικά όταν μου λένε τα παιδιά ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία τους εξαιτίας των πράξεων μου, γιατί αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να προσπαθώ για το καλύτερο».

  1. Πιστεύετε πως λόγω της αναγνωρησημότητας σας οι άνθρωποι σας αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο πλέον;

Δ. Καρυπίδης: « Καλώς ή κακώς μετράει και υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον κόσμο. Συχνά έχει τύχει να με εξυπηρετήσουν σε μία δουλειά αφού έμαθαν ποιος είμαι».

  1. Με την προσπάθεια σας εμπνέετε τους νέους και αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση. Κάνετε μία σειρά από επαφές με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα αναπηρίας. Προφανώς έχετε αναπτύξει μεθόδους και στρατηγική προκειμένου να οργανώσετε και να φέρετε εις πέρας προσωπικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Δ. Καρυπίδης: « Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη στρατηγική. Συμμετέχω όπου μπορώ και κάνω ότι καλύτερο μπορώ με σκοπό να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά και όχι μόνο για τα θέματα αναπηρίας. Κάνω ομιλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ώστε να ενημερωθεί όσος περισσότερος κόσμος γίνεται».

  1. Ποιος είναι ο επόμενος σας στόχος;

Δ. Καρυπίδης: «Αυτό το διάστημα έχω αρκετά φορτωμένο πρόγραμμα. Στο προσκήνιο βρίσκεταιΟυδείς προφήτης στον τόπο του: Ο Δημήτρης Καρυπίδης λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα! το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει μία προετοιμασία στην Κρήτη. Ο κύριος όμως στόχος μου είναι το Πρωτάθλημα που θα γίνει αρχές Ιουνίου».

  1. Έχετε να μας δώσετε κάποια συμβουλή τώρα που βρισκόμαστε στα πρώτα μας βήματα και σε λίγο καιρό θα βγούμε στην εξωσχολική κοινωνία;

Δ. Καρυπίδης: «Να βάζετε στόχους, να ονειρεύεστε, να τους πραγματοποιείτε και αμέσως μετά να βάζετε τον επόμενο στόχο. Είναι πάρα πολύ ωραίο να νιώθουμε ότι έχουμε καταφέρει κάτι γιατί αισθανόμαστε παράλληλα και παραγωγικοί. Ακόμη και οι πιο μικροί, καθημερινοί στόχοι για εσάς μπορεί να είναι σημαντικοί!».