paulos blog

Ενώ σήμερα οι δηλώσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, της Υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως έδειχνε πως είναι αβέβαιος ο καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA η κυβέρνηση εξετάζει να ανοίξει δημοτικάγυμνάσια και λύκεια στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει στα χέρια του σχέδιο που προβλέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδυσης σε 14 ημέρες από σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το ιικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι υψηλό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χιλιάδες rapid test καθημερινά, ώστε να αποτυπώνεται το ύψος του φορτίου.

 

Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός είχε αναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα για διενέργεια στοχευμένων τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown.

Τι λένε οι ειδικοί

Απαισιόδοξη για το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκε η παιδίατρος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανασία Λουρίδα

Σύμφωνα με την ίδια αν συνεχίσουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν παρόλο που τα παιδιά δεν μεταδίδουν την νόσο ούτε την περνάνε τόσο σοβαρά. Η μετακίνηση, ωστόσο, των ενηλίκων για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο βοηθάει στην εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λουρίδα τονίζοντας ότι τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία.

Εξαδάκτυλος: Η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει

O προέδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της επιτροπής των ειδικών σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε πως η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει και δεν έχει λάβει κάποια απόφαση/εισήγηση σχετικά με τα σχολεία. Για τα δε σενάρια περί σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν έχουμε βγει από την καταιγίδα.. έχει μειωθεί η ένταση, αλλά είμαστε ακόμη μέσα».

Πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά

Σχολιάζοντας η κα Λινού την έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που χαρακτηρίζουν ως κύρια εστία μετάδοσης του ιού τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία, τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια οι μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξήγησε, δε, πως η έρευνα αναφέρεται στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, ενώ τα δημοτικά σχολεία χαρακτηρίζονται ως σχετικά ακίνδυνα.

 

Πηγή

Visits: 53

Leave a Reply