Ζύμη για στολίδια: Συνταγή, οδηγίες και μυστικά

Αυτή είναι η καλύτερη ζύμη για στολίδια και εδώ θα βρείτε την συνταγή καθώς και όλες τις οδηγίες και τα μυστικά για να τα πετύχετε! Φτιάξτε ολόλευκα χριστουγεννιάτικα στολίδια με κορν φλάουρ και σόδα.

Ζύμη για στολίδια: Συνταγή, οδηγίες και μυστικά.
Ζύμη για στολίδια: Συνταγή, οδηγίες και μυστικά

Βρισκόμαστε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση!

Πριν λίγες μέρες η ιδέα των Χριστουγέννων μου φαινόταν κάπως μακρινή, όμως δεν μ’ αφήνετε σε ησυχία. Με ξεσηκώσατε!!! Ε, δεν ήθελα και πολύ! Φορέσαμε τα γιορτινά μας, στολιστήκαμε και ακόμα νιώθω πως είμαι στην αρχή. Θέλω φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξω πολλά πραγματάκια, να κάνουμε συνέχεια κατασκευές παρέα με τα παιδιά και έχω βάλει πολλές ιδέες στην λίστα μου!

Σήμερα θα σας δείξω την ζύμη για στολίδια που φτιάξαμε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, την συνταγή και όλες τις οδηγίες για να τα πετύχετε!

Τα στολιδάκια μας τα έφτιαξα με την καλύτερη ζύμη για στολίδια που υπάρχει για να στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου και είναι υπέροχη και ολόλευκη. Έχω δοκιμάσει την ζύμη με αλάτι και αλεύρι και φυσικά τον πηλό. Αυτή όμως ξεπερνάει και τα 2. Ναι, ακόμα και τον ίδιο τον πηλό!

Η καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με σόδα και κορν φλάουρ.
Η καλύτερη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με σόδα και κορν φλάουρ.

Φέτος αποφάσισα το δέντρο μας να το στολίσουμε μόνο με χειροποίητα στολίδια οπότε μετά από 3 δόσεις ζύμης που έφτιαξα μέσα σε μία μέρα, θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου, τα λάθη και τα σωστά και τις δικές μου παρεμβάσεις και ιδέες.

Ζύμη για στολίδια, η συνταγή!

  • 1 κούπα μαγειρική σόδα
  • 1/2 κούπα κορν φλάουρ
  • 3/4 της κούπας νερό

Θα βάλουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία.(Το μάτι της κουζίνας μου πηγαίνει μέχρι το 9 και το άναψα στο 7.)

Πως να φτιάξεις την ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σου.
Πως να φτιάξεις την ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σου.

Θα ανακατέψουμε μέχρι αυτό το υγρό ν’ αρχίσει να σφίγγει και να γίνεται μια μπάλα μέσα στην κατσαρόλα.

Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Θα ρίξουμε λίγο κορν φλάουρ σ’ ένα μπολ και θα βάλουμε μέσα την ζύμη μας να κρυώσει.

Αν μπορείτε να καταλάβετε από την φωτογραφία, το ζυμάρι μας θα είναι τόσο απαλό σαν βελούδο, τόσο εύπλαστο και κάτασπρο!

Ζύμη για ολόλευκα στολίδια.
Ζύμη για ολόλευκα στολίδια!

Θα αφήσουμε όπως είπαμε το ζυμάρι μας να κρυώσει και θα βάλουμε από πάνω του μια βρεγμένη και στημένη πετσετούλα. Αυτό γίνεται για να κρυώσει αλλά και να μην ξεραθεί.

Αφήνουμε την ζύμη να κρυώσει.

Σε 2 ώρες θα είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε. Αν όμως δεν προλάβετε και θέλετε να φτιάξετε την επόμενη μέρα τα στολίδια σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Ίσως την δείτε να έχει πιάσει λίγο μια λεπτή, ξερή κρούστα. Είναι βέβαιο ότι όταν αρχίσετε να την πλάθετε θα επανέλθει αμέσως στην αρχική της υφή.

Αυτή η ζύμη για στολίδια είναι εγγύηση!

Πάμε τώρα να φτιάξουμε υπέροχα στολιδάκια και θα σας δείξω όλα τα μυστικά! Πάνω σ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα ανοίξτε με τον πλάστη το ζυμάρι σας αλλά προσέξτε.

Ανοίγουμε σε φύλλο την ζύμη μας για να κόψουμε στολίδια.
Ανοίγουμε σε φύλλο την ζύμη μας για να κόψουμε στολίδια.

Βρείτε το κατάλληλο πάχος γιατί δεν θέλει ούτε λεπτό να γίνει, ούτε και πολύ χονδρό. Αν επιλέξετε να τα αφήσετε να σκληρύνουν χωρίς ψήσιμο, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το πάχος, μόνο που θα τα αφήσετε πολλές ώρες για να γίνει αυτό. Σε μια δοκιμή μου τα άφησα μια νύχτα και το πρωί ήταν έτοιμα.

Αν επιλέξετε να τα ψήσετε για να τελειώσετε γρήγορα, τότε σ’ ένα ταψάκι, πάλι με λαδόκολλα, θ’ ανάψετε τον φούρνο σας στους 120 βαθμούς, για μια ώρα περίπου (ίσως και λίγο παραπάνω) και κάπου ενδιάμεσα θα τα γυρίσετε και ανάποδα για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Προσωπικά προτείνω να μην ψήσετε τα στολίδια σας.

Είναι καλύτερα να στεγνώσουν φυσικά και ας θέλoουν τον χρόνο τους. Με το ψήσιμο αλλοιώνεται λίγο (ελάχιστα) το χρώμα τους και επίσης λόγω της σόδας φουσκώνουν λιγάκι και ίσως να έχετε ρωγμές.

Τα μειονεκτήματα που σας είπα για τα ψήσιμο, είναι μηδαμινά αλλά αν θέλετε τα τέλεια λευκά και βελούδινα στολίδια, επιλέξτε να μην τα ψήσετε!

Η διασκέδαση αρχίζει με τα σχέδια και το βάψιμο! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ευχαριστηθούν τα παιδιά και να περάσουν δημιουργικά μερικές ώρες!

Ζύμη για στολίδια: η συνταγή και όλες οι οδηγίες για να τα πετύχετε.
Ζύμη για στολίδια: η συνταγή και όλες οι οδηγίες για να τα πετύχετε.

Αυτή η ζύμη για στολίδια είναι τόσο εύπλαστη και τόσο απαλή σας βελούδινη!

Κάντε τα σχέδιά σας με τα κουπ πατ και για επιπλέον σχέδια που λειτουργούν σαν σφραγίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξαρτήματα από το κορνέ σας!

Στολίδια από ζύμη σόδας.

Βάψτε τα με τέμπερες, ακρυλικά, πασπαλίστε με χρυσόσκονες σε διάφορα χρώματα ή αφήστε τα λευκά μόνο με μια μικρή λάμψη από χρυσόκολλα. Αυτά είναι τα αγαπημένα μου!

Στολίδια από ζύμη σόδας και κορν φλάουρ.
Στολίδια από ζύμη σόδας και κορν φλάουρ.

Δείτε και μια τσαχπινιά! Έκοψα ένα αστέρι και εσωτερικά άλλο ένα μικρότερο. Στο κενό που δημιουργήθηκε κόλλησα ένα κομματάκι σελοφάν. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα στο βιβλιοπωλείο.

Το μικρότερο αστέρι γίνεται κι αυτό ένα στολίδι!

Ζύμη για χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, η συνταγή και πως να τα φτιάξετε.
Ζύμη για χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, η συνταγή και πως να τα φτιάξετε.

Μπορούμε να χρωματίσουμε το ζυμάρι αν βάλουμε στην κατσαρόλα και λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το δοκίμασα αλλά δεν έγιναν όμορφα. Εκείνη την δόση την έψησα όμως και δεν ξέρω αν από αυτό αλλοιώθηκε το χρώμα. Ίσως αν στέγνωναν φυσικά να ήταν καλύτερα. Αν δοκιμάσετε να μου πείτε και ότι απορίες έχετε να με ρωτήσετε!

Δείτε και το βίντεο που ετοίμασα για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζύμης στην πράξη και αν θέλετε κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε κι άλλα γρήγορα βιντεάκια με τις κατασκευές που φτιάχνω!

 

Η ζύμη για στολίδια με αυτή τη συνταγή έγινε το αγαπημένο μου υλικό, τόσο που δεν θα αγοράσω ποτέ ξανά πηλό.

Είναι ολόλευκα και έχουν την αίσθηση του απαλού και του βελούδου όταν τ’ αγγίζεις! Αγαπημένα χειροποίητα στολίδια! Φτιάξτε τα, χαρείτε, διασκεδάστε με τα παιδιά σας! Έρχονται Χριστούγεννα! Σας φιλώ με αγάπη ♥

Στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας μόνο με χειροποίητα στολίδια όπως κουκουνάρια, μάλλινα πον πον, αποξηραμένα πορτοκάλια και στολίδια από αρωματισμένη ζύμη αλατιού και κανέλας.

 

Πηγή : ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΙΧΑΗΛ

Visits: 243

Leave a Reply