Πώς να είναι άραγε η ζωή στη Λαπωνία?

Ποιους άλλους αυτόχθονες/ιθαγενείς λαούς γνωρίζετε; Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και εικόνες από τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών πληθυσμών στην εγκυκλοπαίδεια και στο διαδίκτυο (π.χ. www.nationalgeographic.gr, www.georama.gr). Σε ποιες περιοχές του πλανήτη ζουν; Πώς είναι οι κατοικίες τους; Ποιες είναι οι συνήθειες και ο καθημερινός τρόπος ζωής τους; Κάντε μια περίληψη των πληροφοριών που βρήκατε με 150 ως 200 λέξεις, δώστε τίτλο στο κείμενό σας και γράψτε μόνο τα κύρια σημεία αυτών που διαβάσατε.

 

Οι Λάπωνες κατοικούν στα βόρεια της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας. Αρκετοί εξαιρετικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι κατάγονται από τη Σιβηρία, ενώ άλλοι ότι υποστηρίζουν πως ήρθαν από την Κεντρική Ευρώπη. Η λογοτεχνία, μπήκε στις ζωές τους στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι Λάπωνες μιλούν και τη λαπωνική γλώσσα και την επίσημη γλώσσα της χώρας, στην οποία κατοικούν.

 

Η Σουηδία είναι μια δυναμική, ζεστή και γεμάτη από δραστηριότητες χώρα και όπως ταξιδεύει σε εκείνο το φανταστικό μέρος μαγεύεται από το πανέμορφο τοπίο της! Ένα πολύ σημαντικό πράγμα στη ζωή τους είναι οι τάρανδοι. Το κρέας των ταράνδων (παστό, καπνιστό, ψητό) αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους. Επίσης, το δέρμα τους, το χρησιμοποιούν για ρούχα και σκηνές.

 

Οι Λάπωνες είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το σκι πριν από 4.500 χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι κατοικούσαν σε καλύβες και ήταν ξακουστοί για την κατεργασία του ξύλου και του δέρματος.
Σήμερα ζουν περίπου 90.000 – 140.000 Λάπωνες κυρίως στη Νορβηγία , τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τους ταράνδους χρησιμοποιώντας πλέον μοντέρνα μέσα για να έχουν έναν καλύτερο έλεγχο στα κοπάδια τους όπως : οχήματα χιονιού το χειμώνα και μοτοσικλέτες το καλοκαίρι.

Visits: 3333

Leave a Reply