Το νομισματικό πρόγραμμα της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» αρχίζει από τις 18 Ιανουαρίου να διατίθεται στο κοινό και ήδη μπορεί κανείς να αποκτήσει –μέσω της Εθνικής Τράπεζας– το αναμνηστικό μετάλλιο-προπομπό. Το έχω στα χέρια μου καθώς έσπευσα να το παραγγείλω ελπίζοντας να μου γεννηθεί το ενδιαφέρον για να μάθω περισσότερα για όλες τις σειρές των αναμνηστικών νομισμάτων. Ο «προπομπός» εμπνέεται από το έργο του Θεόφιλου που απεικονίζει την «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» (1911), το οποίο με τη σειρά του εμπνέεται από λαϊκή λιθογραφία του 19ου αιώνα. Είναι μια σύνθεση (παραγωγή του Νομισματοκοπείου της Τράπεζας της Ελλάδος) που φέρνει στο ίδιο κάδρο τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή, οι οποίοι υποβαστάζουν την Ελλάδα, ως θηλυκή μορφή έτοιμη να αναγεννηθεί όπως υποδηλώνει και ο φοίνικας που υπερίπταται στους ουρανούς. Είναι ένα ωραίο μετάλλιο, που σχεδίασε ο Γιώργος Σταματόπουλος και διατίθεται σε συλλεκτική έκδοση, σχεδιασμένη από την Αρετή Μιχελιουδάκη.

Ο «προπομπός» διατίθεται μέσω Εθνικής Τραπέζης και κοστίζει 25 ευρώ ενώ τα νομίσματα που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τις 18/1 από την Επιτροπή διαφοροποιούνται ανάλογα με το υλικό. Τα νομίσματα που θα θέσει σε κυκλοφορία η Επιτροπή μπορεί να τα δει κάποιος στο πωλητήριο της ιστοσελίδας. Η πρώτη σειρά με τίτλο «Τα πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους» αποτελείται από νομίσματα διμεταλλικά, από υλικό Cu Ni, κράμα χαλκού και νικελίου, με ενδιάμεσο δακτύλιο από πολυμερές υλικό μπλε χρώματος. Κάθε νόμισμα αυτής της σειράς κοστίζει 40 ευρώ.

Η δεύτερη σειρά, με τίτλο «Οι επεκτάσεις του Ελληνικού Κράτους», αποτελείται από ασημένια νομίσματα που φέρουν ιστορικές μορφές, με τιμή 200 ευρώ έκαστο. Η τρίτη σειρά, με τίτλο «Οι εμβληματικές σημαίες της νεότερης Ελλάδας», είναι η πιο ακριβή, καθώς τα νομίσματα είναι από χρυσό 22 καρατίων. Το νομισματικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρυσή χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος και με την τεχνογνωσία του Εθνικού Νομισματοκοπείου.

 

Πηγή

Visits: 96

Leave a Reply