Updated on March 19, 2021
25η Μαρτίου του 1821
25η Μαρτίου του 1821… Γνωστή ημερομηνία σε όλους μας… Τι γιορτάζουμε όμως; Γιατί αυτή η γιορτή να είναι τόσο σημαντική; Ελληνικές σημαίες παντού και παρελάσεις τις στιγμής… Θεωρώ πως την επέτειο αυτή δεν την παίρνουμε πλέον στα σοβαρά… Την βλέπουμε σαν όλες τις αργίες… Μια ακόμη μέρα για ξεκούραση … Το ιδανικό για τους μαθητές όλων των σχολείων που… ας μην κρυβόμαστε ,άλλη χαρά δεν έχουν από το να χάσουν μάθημα … Παραδοσιακές ελληνικές στολές, χάρτινες σημαίες και … εμείς, τα παιδία, κάνουμε μια παρέλαση υποτίθεται για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες ενώ δεν ξέρουμε καν τα ονόματα τους… Κωμικοτραγική κατάσταση… Σχεδόν ειρωνεία… Τι έγινε τον Μάρτιο του 1821; Πως ξεκίνησε αυτή η επανάσταση; Πέρασαν 200 χρόνια από τότε… Είναι καιρός να μάθουμε τι γιορτάζουμε αυτή την σπουδαία μέρα…
Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, το 1821. Η έναρξη της επανάστασης στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε μια μέρα μόνο, ούτε συγχρόνως σε όλες τις περιοχές, αν και είχε ορισθεί ως μέρα γενικής εξέγερσης η 25η Μαρτίου. Πολλοί παράγοντες και οι τοπικές ιδιομορφίες συντέλεσαν, ώστε η επανάσταση να αρχίσει πριν την 25η Μαρτίου και ακόμη άλλες περιοχές να προηγηθούν στην εξέγερση και άλλες να ακολουθήσουν, η έναρξη δηλαδή της επανάστασης να γίνει σταδιακά και να κλιμακωθεί σε χρόνο μακρότερο από δύο μήνες, ενώ μεμονωμένες εξεγέρσεις έγιναν και αργότερα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς σηματοδοτούσε την υποδούλωση του ελληνικού κράτους σε ξένους κυριάρχους για περισσότερους από 4 αιώνες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες , το ελληνικό έθνος στηρίχτηκε κυρίως στην ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλωσσά η όποια διδασκόταν κρυφά από μορφωμένους Έλληνες που ονομάστηκαν δάσκαλοι του γένους… Πολλοί ήταν όμως αυτοί που αντισταθήκαν στην οθωμανική κυριαρχία… Ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι κλέφτες αλλά και οι αρματολοί… Η μεγάλη επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια των ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.. Η επανάσταση οργανώθηκε από τη Φιλική Εταιρία. Την άνοιξη του 1821, οι Φιλικοί, δημιούργησαν πολλές επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Οι περισσότερες από αυτές έσβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως οι επαναστάτες κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου και να κατανικήσουν τις στρατιές που έστειλε εναντίον τους τα δύο επόμενα χρόνια ο Σουλτάνος .Οι Έλληνες οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, η οποία επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους μετά από δύο εμφυλίους πολέμους. Οι οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου το 1826 σε συνδυασμό με το κίνημα του Φιλελληνισμού, συνέβαλαν στη μεταβολή της διπλωματικής στάσης των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της επανάστασης. Η διπλωματική ανάμιξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και η ένοπλη παρέμβασή τους με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και το ρωσοτουρκικό πόλεμο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, αναγκάζοντας την Πύλη να αποσύρει τις δυνάμεις της αρχικά από την Πελοπόννησο και έπειτα από τη Στερεά Ελλάδα. Μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών από το 1827 και εξής, η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 και τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832.Το σύνθημα της επανάστασης, «Ελευθερία ή θάνατος», έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.
… Οι έλληνες πολέμησαν γενναία, σαν λιοντάρια… Τους χρωστάμε την ελευθερία μας… Πρέπει να ξέρουμε την ιστορία του έθνους μας και να μην μένουμε στο «φαίνεσθε» αυτής της επετείου. Γνωρίζοντας σε βάθος το ιστορικό μας παρελθόν μπορούμε να χαράξουμε την εθνική μας πορεία. Η επανάσταση αυτή αποτελεί παρελθόν… Αλλά χωρίς το παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον…
2 Comments on “25η Μαρτίου του 1821”
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Πολύ καλό άρθρο! Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για την δύναμη και την ιστορία της πατρίδας μας.
Υπέροχα!
Έχω κάνει και εγώ ένα παρόμοιο άρθρο!
https://blogs.e-me.edu.gr/a675958/2021/03/23/25%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85/