Aνησυχίες ότι οι θάνατοι που αναφέρονται δεν καταγράφουν τον πραγματικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στη θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο. Δεδομένα για την υπερβολική θνησιμότητα συγκέντρωσαν οι Financial Times. Μία οπτικοποιημένη αφήγηση της πανδημίας.
Δημοσιεύθηκε: 20 Ιουλίου 2020
Ο μέσος όρος των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό στην Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία στις αρχές Μαρτίου, με την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνονται τα νέα παγκόσμια hotspots. Από τα μέσα Απριλίου το επίκεντρο στράφηκε στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερά υψηλός και σήμερα αντιπροσωπεύει το 14% των παγκόσμιων θανάτων. Την ίδια ώρα και η Λατινική Αμερική σημείωσε πρόσφατα αύξηση του μεριδίου της.
Υπάρχουν ανησυχίες, ωστόσο, ότι οι θάνατοι από Covid-19 που αναφέρονται δεν καταγράφουν τον πραγματικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στη θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο. Οι FT έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει δεδομένα σχετικά με την υπερβολική θνησιμότητα -τον αριθμό των θανάτων πάνω από τον μέσο όρο- σε ολόκληρο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θανάτου σε ορισμένες χώρες είναι πάνω από 50% υψηλότερα από το συνηθισμένο.
Η εικόνα είναι ακόμη πιο έντονη σε πόλεις και περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Στην επαρχία Guayas του Εκουαδόρ, έχουν σημειωθεί 10.000 περισσότεροι θάνατοι από ό,τι συνήθως από τις αρχές Μαρτίου, αύξηση άνω του 300%. Στο Λονδίνο, οι συνολικοί θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν και ο συνολικός αριθμός θανάτων της Νέας Υόρκης από τα μέσα Μαρτίου είναι υπερδιπλάσιος του κανονικού.
Προσαρμοσμένες με το μέγεθος του πληθυσμού, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Περού και ο Ισημερινός, καθεμία από τις οποίες έχει περισσότερους από 1.000 επιπλέον θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Περισσότερες από 3,69 εκατομμύρια περιπτώσεις και 131.300 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα.
Αναδημοσίευση από το https://www.euro2day.gr/