English

ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ, Μιχάλης Μακρόπουλος

00:47:10ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ, Μιχάλης Μακρόπουλος

Το «Μαύρο Νερό», την εξαιρετική νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου, προτείνει ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του ΓΕΛ Αγιάς «Οι Δωτιείς και ο μαγικός κόσμος του βιβλίου». Η ιστορία αναφέρεται στη ζωή 12 ανθρώπων που αγωνίζονται απεγνωσμένα να παραμείνουν στον τόπο τους και τα σπίτια τους ύστερα από μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, που έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και απειλεί την ίδια τους τη ζωή.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι ο Πατέρας (με κεφαλαίο Π) και ο ανάπηρος γιος του Χριστόφορος. Η ιστορία ξεκινάει με την περιγραφή των πρωταγωνιστών μας και παρουσιάζει την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους τα 21 χρόνια της κοινής τους ζωής, τα 18 χωρίς τη μητέρα του νέου. Ο Πατέρας κάθε εβδομάδα μεταβαίνει με το λεωφορείο στα Γιάννενα και προμηθεύεται τα απαραίτητα. Κάθε φορά τον συντροφεύουν οι όμορφες εικόνες της διαδρομής και οι αναμνήσεις από τη ζωή στο χωριό, πολύ πριν συντελεστεί η μεγάλη οικολογική καταστροφή που έπληξε ανεπανόρθωτα την περιοχή και ανέτρεψε τις ζωές των κατοίκων της.  Πλέον δώδεκα είναι όλοι κι όλοι οι εναπομείναντες κάτοικοι, που –παρά τις κυβερνητικές πιέσεις– δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, για να μετοικήσουν στην πόλη. Με ένα πενιχρό επίδομα αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, χωρίς δουλειά μετά το κλείσιμο του εργοστασίου (πηγή εσόδων και βιοπορισμού για την περιοχή), ζώντας σε έναν τόπο όπου η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει δηλητηριάσει τα πάντα. Παρόλα αυτά ο Πατέρας διαθέτει πάντα λίγα χρήματα για να αγοράσει στον Χριστόφορο κάποια από τα αγαπημένα του βιβλία. Παράλληλα προσπαθεί να κρατά ζωντανή τη μνήμη της Αναστασίας, της μητέρας του παιδιού, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της αρρώστιας που επέφερε η μόλυνση στην περιοχή. Κάθε χρόνο μάλιστα ανήμερα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, ημέρα που γιόρταζε η μητέρα, ανηφορίζουν στο βουνό και επισκέπτονται το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας. Άλλωστε οι επισκέψεις στα ξωκλήσια-τοπόσημα της περιοχής και τα βιβλία επιτρέπουν στον νέο -που έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα εκ γενετής- να ταξιδεύει και να ονειρεύεται…                               

Αξίζει να προσέξουμε:

  • Το θέμα του έργου, μια ιστορία ανθρωποκεντρική, στην οποία κυρίαρχο στοιχείο είναι η αγάπη.
  • Το δυστοπικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση.
  • Τις γλαφυρές περιγραφές με την που ο συγγραφέας επιτυγχάνει με έναν λόγο λιτό και ταυτόχρονα ποιητικό.
  • Τη μεταφορική χρήση της γλώσσας.
  • Τη χρήση του πολυτονικού συστήματος.
  • Τη χρήση ιδιωματικών λέξεων και εκφράσεων.
  • Το θρησκευτικό συναίσθημα
  • Την επιλογή του συγγραφέα να ονομάζει τον πρωταγωνιστή του «ο Πατέρας»

Επιλέξτε το για ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό ταξίδι! Καλές αναγνώσεις!

Δείτε το e-book με τίτλο "Το Μαύρο Νερό με... λίγα λόγια" που δημιούργησε ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής ΓΕΛ Αγιάς (Οι Δωτιείς και ο μαγικός κόσμος του βιβλίου) εδώ!

Leave a Reply