ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΕ1: Η ΑΝΑΠΝΟΗ

Το αναπνευστικό σύστημα! Ένα σύστημα που συνεργάζεται στενά με το κυκλοφορικό και μας προσφέρει το πολύτιμο για τη ζωή μας ΟΞΥΓΟΝΟ.

Γνωρίστε το από κοντά!

Μπορείτε να δείτε δύο παρουσιάσεις για το ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, πατώντας στις παρακάτω εικόνες.

Για να δείτε το κεφάλαιο στα διαδραστικά σχολικά βιβλία, πατήστε πάνω στην εικόνα

Μπορείτε να εξασκηθείτε στα μέρη του αναπνευστικού συστήματος πατώντας στην παρακάτω εικόνα. (Το παιχνίδι ανοίγει σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης εκτός από το chrome)

Για να λύσετε ένα κρυπτόλεξο με θέμα το αναπνευστικό σύστημα, πατήστε στην παρακάτω εικόνα:

Παρακάτω βλέπετε μια φωτογραφία από τους σφουγγαράδες της Καλύμνου.

Για τους κατοίκους της Καλύμνου η σπογγαλιεία αποτέλεσε μιαν επικίνδυνη αλλά βασική απασχόληση και πηγή βιοπορισμού. Στην εικόνα φαίνονται οι πέντε σφουγγαράδες πάνω στο καΐκι ενώ πίσω διακρίνεται τμήμα του νησιού. Ο εξοπλισμός του δύτη, ο οποίος ετοιμάζεται για κατάδυση, περιλαμβάνει την σκανδαλόπετρα – ένα κομμάτι μαρμάρου που βοηθούσε σε γρήγορη κατάδυση στα βαθιά και τον αναπνευστικό μηχανισμό με μικρό αερόσακο στην πλάτη του και ελαφρύ σωλήνα για την τροφοδοσία του αέρα. Αυτή η αναπνευστική μέθοδος κατάδυσης ονομάζεται Φερνέζ. Υιοθετήθηκε στα 1920 και βοήθησε πολύ στη μείωση των ατυχημάτων. Η φωτογραφία ανήκει στην συγγραφέα Έλλη Παπαδημητρίου (1906 μ.Χ. - 1993 μ.Χ.). Εκτός από την ποίηση και το θέατρο, η συγγραφέας με καταγωγή προσφυγική προσπάθησε να καταγράψει διάφορες μορφές λαϊκής έκφρασης με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξή τους.

Leave a Reply