Έχω ένα όνειρο- Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σαν σήμερα 4 Απριλίου δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μια προσωπικότητα που την γνωρίσαμε φέτος μέσα από τα Θρησκευτικά. Στις 28 Αυγούστου 1963 εκφώνησε μπροστά σε 200.000 ανθρώπους έναν μνημειώδη λόγο για τα δικαιώματα των έγχρωμων Αμερικανών και της μαύρης φυλής όλου του πλανήτη. Ο λόγος αυτός είχε τον τίτλο " 'Εχω ένα όνειρο"

Ακολουθεί ένα μικρό μέρος αυτού του λόγου:

«…Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι».

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζάρτζαρα, οι γιοι των πρώτων σκλάβων και οι γιοι των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.

(…) Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/358526/san-simera-i-istoriki-omilia-toy-martin-loyther-kingk-eho-ena-oneiro-vinteo

Leave a Reply