Γνωριμία με την Ευρώπη – Γεωγραφία

Ευρώπη 

Η Ευρώπη είναι μία από τις ηπείρους της Γης.  Η έκτασή της είναι 10.500.000 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της φτάνει περίπου τα 729.000.000 (2003).  Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στη βόρεια εύκρατη ζώνηΕίναι ενωμένη με την Ασία και οι δύο μαζί αποτελούν την Ευρασία.  Τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης με την Ασία είναι τα Ουράλια όρη.  Η Μεσόγειος Θάλασσα χωρίζει την Ευρώπη με την Αφρική ενώ ο πορθμός του Γιβραλτάρ είναι το πιο κοντινό σημείο των δύο ηπείρων (Ευρώπη και Αφρική). Στα δυτικά η Ευρώπη βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.   Η γεωγραφική της θέση τη χαρακτηρίζει ως "σταυροδρόμι τριών ηπείρων". 

Οριζόντιος Διαμελισμός της Ευρώπης

Η Ευρώπη βρέχεται βόρεια από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ στα νοτιοανατολικά της σύνορα βρίσκεται ο Εύξεινος Πόντος (ή Μαύρη Θάλασσα).

Άλλες θάλασσες που συναντάμε στην ακτογραμμή της είναι η Βαλτική Θάλασσα, η Θάλασσα Μπάρεντς, η Βόρεια Θάλασσα, η Νορβηγική Θάλασσα, η Θάλασσα της Μάγχης, η Αδριατική Θάλασσα.  Η Ευρώπη έχει εκτεταμένο μήκος ακτών,  77.902 χιλιόμετρα ακτογραμμή. 

Οι ακτές της Ευρώπης παρουσιάζουν έντονο διαμελισμό, τον εντονότερο από όλες τις άλλες ηπείρους.  Οι κόλποι, οι χερσόνησοι, τα ακρωτήρια και τα νησιά δίνουν στην Ευρώπη ξεχωριστή ομορφιά.  

Οι χερσόνησοι της Ευρώπης είναι: η Σκανδιναβική, η Ιβηρική, η Ιταλική και η Βαλκανική.  

 

Τα μεγαλύτερα νησιά της Ευρώπης είναι: Ισλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Σικελία. Σαρδηνία, Κορσική, Κύπρος, Μάλτα, Κρήτη

 

Η Βόρεια Σκανδιναβία σκεπάζεται από πάγους, οι οποίοι στο πέρασμα των χιλιάδων ετών έχουν
διαβρώσει τις ακτές της και έχουν δημιουργήσει πολύπλοκους δαντελωτούς κόλπους, τα «φιόρδ».
Τα πιο χαρακτηριστικά φιόρδ είναι αυτά της Νορβηγίας.

                       

 

Στη Βαλκανική χερσόνησο οι γεωλογικές διεργασίες (σεισμοί, ηφαίστεια), που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια, δημιούργησαν όχι μόνο έντονο οριζόντιο διαμελισμό,
αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό νησιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ελλάδα και η Κροατία που έχουν πλήθος νησιών.  

 

Leave a Reply