Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

6 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού εκφοβισμού, κατά της σχολικής βίας.  Ας γίνει αυτή η μέρα η αφορμή να "σπάσουμε" τη σιωπή σε περιστατικά βίας που συμβαίνουν στα σχολεία.  Ας προσπαθήσουμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, να τα παροτρύνουμε να μιλάνε και να μοιράζονται αυτά που τους συμβαίνουν.  

"Δεν κάνω ποτέ στους άλλους αυτά που δεν θέλω να μου κάνουν"  - Το σύνθημα του Στ2 μετά από το διαδικτυακό μάθημα της Παρασκευής.  Αυτά που έγραψαν τα παιδιά για να σχολιάσουν τη φράση αυτή είναι εξαιρετικά!!! 

Αξίζει να τα διαβάσετε!!!! 

 

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα από τα πολλά δυστυχώς κακά πράγματα που απασχολούν τα σχολεία. Πολλοί από εσάς που διαβάζουν αυτή την ανάρτηση έχουν δεχθεί αλλά και κάνει bullying.  Είναι πολύ σοβαρό να καταλάβουμε ότι το bullying είναι πολύ άσχημο πράγμα και κανείς δεν αξίζει να νιώθει τόσο άσχημα και να μειώνει και νιώθει απαίσια είτε για το σώμα του είτε για την ψυχή του.  Οπότε κάθε φορά που σου μπει μια άσχημη τρέλα στο μυαλό και χωρίς καλά καλά πας να το σκεφτείς πας και κάνεις bullying προτού δράσεις έτσι σκέψου:

ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;  ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΓΩΣΩ;

ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΖΕ ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΜΕΝΑ;

Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα καταλάβεις σε τι τραγικό πράγμα πας να μπλέξεις.  Κορίνα

 

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται. Είναι πολύ κακός και μπορεί να περιλαμβάνει βρισιές, κλωτσιές, άσχημο σχολιασμό μαθητή από άλλους μαθητές συνήθως άτακτους και μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν σεβασμό. Προκαλεί φόβο, λύπη, θυμό και αποκλεισμό από την παρέα. Αν κάποια φορά καταλάβεις ότι ένα παιδάκι δέχεται bullying πρέπει να του πεις να το πει στον δάσκαλο και στους γονείς του. Μπορείς να γίνεις φίλος μαζί του και να το στηρίξεις.

Να σκέφτεσαι, αν ήμουν εγώ στη θέση του, πώς θα ένοιωθα;   Βασιλική

 

Ἑνα πράγμα που συμβαίνει συχνά στα σχολεία είναι ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιὡς bullying. Ο σχολικὀς εκφοβισμὀς εἰναι ὁταν βρἰζεις, κοροϊδεὑεις, σχολιἀζεις, κατηγορεἰς, δἐρνεις ή διὡχνεις απὀ την παρἐα κἀποιο παιδἰ.  Επειδἡ ἑχω υποστεἰ bullying ξἐρω ὀτι προκαλεἰ λὐπη, φὁβο, ντροπἡ, μοναξιἀ και πολλἀ ἀλλα συναισθἡματα.  Τἐλος θἐλω να σας δὡσω δὐο ακὀμα συμβουλἐς σχετικἀ με τον σχολικὁ εκφοβισμὁ. Πρὡτον, αν κἁποιος σας κἀνει bullying μη φοβηθεἰτε, απλὠς πεἰτε τα σε κἀποιον μεγἀλο ὀπως στον δἀσκαλο ή στη δασκἀλα σας ή στους γονείς σας.  Δεύτερον, αν δείτε κἀποιο παιδἰ να έχει υποστεἰ bullying τὁτε στηρίξτε το.   Χρήστος

 

Το bullying και ο σχολικός εκφοβισμός που γίνεται σε μαθητές στα σχολεία είναι μια πολύ γνωστή κατάσταση. Πολλά παιδιά κοροϊδεύουν άλλα παιδιά είτε για τα κιλά τους, είτε για το ύψος τους, είτε επειδή έχουν ένα διαφορετικό στυλ απ' ότι έχουν τα άλλα παιδιά. Ο εκφοβισμός και το bullying πρέπει πάντα να αναφέρονται σε κάποιον ενήλικα.  Δεν χρειάζεται να το κρατάνε κρυφό γιατί φοβούνται.  Οποιοδήποτε παιδί δεχτεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Μην αφήνεις τους άλλους να νιώθουν μεγαλύτεροι και καλύτεροι γιατί σε μειώνουν και σε πληγώνουν. 

Μια συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι "να μην κάνεις ότι δεν σου αρέσει να σου κάνουν".....  Λυδία

 

Ο Σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο προκαλεί λύπη, στενοχώρια, θυμό και πάρα πολύ ΦΟΒΟ. Δυστυχώς το bullying είναι ένα συχνό περιστατικό το οποίο θα πρέπει να τιμωρείτε σκληρά. Όταν κάποιος μειώνεται από άλλα παιδιά τα οποία το βρίζουν, το χτυπάνε, το σχολιάζουν πάντα με κακά λόγια και ό,τι άλλο που του μειώνουν την ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ονομάζεται bullying. Αν υποστείς bullying πρέπει να μην ΦΟΒΑΣΑΙ και να το πεις σε έναν ενήλικα ή οποιονδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει. Αν δεν δέχεσαι bullying αλλά βλέπεις έναν συμμαθητή σου να δέχεται τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς και ανέφερέ το σε έναν δάσκαλο που βρίσκεται εκεί.

ΚΑΙ ΕΣΥ😡😡 που κάνεις bullying ρώτα τον εαυτό σου, ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΕΜΕΝΑ???

STOP BULLYING    Γιάννης

 

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνουμε σε κανέναν.  Πολλά παιδιά ασκούν bullying σε άλλα παιδιά και τους κάνουν να νιώθουν πως είναι άχρηστοι επειδή μπορεί να είναι κοντοί, από άλλη χώρα είτε για τα κιλά.  Όταν κοροϊδεύεις κάποιον πρέπει να μπεις στη θέση του άλλου. Αλλά όταν είσαι θύμα bullying πρέπει να ενημερώσεις τη/τον δασκάλα/ο σου ή κάποιον γονέα σου. Όταν κοροϊδεύεις κάποιον να ξέρεις πως επηρεάζεις την Ψυχολογία του άλλου. Πάντα όταν κάνεις κάτι στον άλλον είτε τον βρίζεις είτε τον κοροϊδεύεις να σκέφτεσαι πάντα:

ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΖΕ? ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΙΩΘΕ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ?

Για αυτό σταμάτα το bullying .   Μενέλαος

 

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Σήμερα λοιπόν όπως και στα προηγούμενα άρθρα θα αναλύσουμε αυτό το φαινόμενο.

Ο σχολικός εκφοβισμός εδώ και χρόνια παρατηρείται κυρίως ανάμεσα σε εφήβους. Μία συχνή αιτία είναι ότι τα παιδιά σ’ αυτήν την ηλικία επηρεάζονται πολύ εύκολα έτσι ώστε ανεβαίνει η δική τους αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να μειώνουν την αυτοπεποίθηση άλλων παιδιών πιστεύοντας ότι αυτό τους κάνει ανώτερους. Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι να στραφούμε σε κάποιον ενήλικα και να θίξουμε το θέμα που μας απασχολεί στη δασκάλα μας ή στους γονείς μας.  Ελπίζω κανένας αναγνώστης και γενικότερα κανένα άτομο στον κόσμο να μη βιώνει αυτό το απεχθές φαινόμενο. Αν όμως είστε ένα από τα άτομα που τον βιώνετε εύχομαι να σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές μου. Αν από την άλλη είστε από τα άτομα που προκαλούν εκφοβισμό στους άλλους θα ήθελα να σας ρωτήσω “αν αυτό που κάνετε στους άλλους θα θέλατε να το κάνουν οι άλλοι σ’ εσάς”.

Θα ήθελα να σας πω ότι όσο ξεπερασμένη κι αν σας φαίνεται αυτή η φράση είναι η αρχή για έναν καλύτερο κόσμο.  Νεφέλη

 

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα από τα πιο κακά πράγματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στα σχολεία όλου του κόσμου.  Το Bullying ή ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.  Είναι πολλά τα κρούσματα του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα θύματά του είναι μικρά παιδιά.  Παιδιά τα οποία δέχονται σωματική ή λεκτική βία.  Πολλά παιδιά κοροϊδεύουν άλλα παιδιά είτε για τα κιλά τους, είτε για το ύψος τους, είτε επειδή έχουν ένα διαφορετικό στυλ απ' ότι έχουν τα άλλα παιδιά. Ο εκφοβισμός και το μπούλινγκ στα σχολεία πρέπει να σταματήσει. Τα παιδιά άμα δέχονται σχολικό εκφοβισμό πρέπει πάντα να απευθύνονται σε κάποιον ενήλικα.  Δεν χρειάζεται να το κρατάνε κρυφό γιατί φοβούνται.  Οποιοδήποτε παιδί δεχτεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.  Μην αφήνεις τους άλλους να νιώθουν μεγαλύτεροι και καλύτεροι γιατί σε μειώνουν και σε πληγώνουν και άμα το κάνεις αυτό σταμάτα το και σκέψου: <<ΘΑ ΣΟΥ ΑΡΕΖΕ ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΕΙΟ ΣΕ ΕΣΕΝΑ;; >>

Για αυτό δεν είναι καλό να κάνεις Bullying σε κάποιον.    Ζωή

 

6 Μαρτίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού».

Όπως διαβάσατε και στα υπόλοιπα άρθρα προσπαθούμε όλοι να περιορίσουμε και να σταματήσουμε το bullying.

Τα παιδιά που κάνουν bullying στους άλλους είναι συνήθως παιδιά που δεν είναι καλοί μαθητές, έχουν οικογενειακά προβλήματα, αισθάνονται ανασφάλεια. Έτσι, για να ξεσπάσουν κάπου και για να φανούν ανώτεροι, γελοιοποιούν άλλα παιδιά.

Τα παιδιά θύματα, συνήθως είναι καλοί μαθητές, μπορεί να διαφέρουν στο χρώμα, την εθνικότητα, το νοητικό επίπεδο, τη σωματική κατάσταση, κάποια μορφή αναπηρίας, οποιαδήποτε διαφορετικότητα, ζήλεια, παραπανίσια κιλά, σπυράκια, γυαλιά, σημάδια στο πρόσωπο.

Τα αγόρια κάνουν συνήθως σωματικό εκφοβισμό, ενώ τα κορίτσια λεκτικό και ψυχολογικό.

Αν δέχεσαι bullying ΜΙΛΑ, ΠΕΣ ΤΟ σε κάποιον μεγαλύτερο, στον δάσκαλό σου, στους γονείς σου.

Πολλά παιδιά που δέχονται bullying φοβούνται να πάνε στο σχολείο, τους πονάει η κοιλιά και το κεφάλι τους και έχουν κατεβασμένη ψυχολογία.

Μην τους χειροκροτάς και μη γελάς με αυτούς που κάνουν bullying.

Αν είσαι θεατής είσαι συνένοχος. Έλα στη θέση του παιδιού που δέχεται bullying και κυρίως θυμήσου τη φράση

''Δεν κάνω ποτέ αυτό που δεν θέλω να μου κάνουν οι άλλοι''  Ελένη

 

6 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying είναι από τα πιο συχνά περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία και γι' αυτό προσπαθούμε να περιορίσουμε ή με απλά λόγια να σταματήσουμε αυτόν τον εκφοβισμό. Το bullying έχει αρκετές μορφές, οι κυριότερες μορφές είναι η ΛΕΚΤΙΚΗ, Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ, Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ, Η ΚΟΙΝΩΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ.

Εάν άλλα παιδιά σου κάνουν bullying μην ΦΟΒΗΘΕΙΣ και τρέχα γρήγορα να το πεις σε έναν ενήλικα όπως τη δασκάλα σου, τον δάσκαλό σου ή στους γονείς σου. Αλλά και αντίθετα εάν δεις έναν συμμαθητή σου να του κάνουν bullying πες το σε κάποιον ενήλικα. Αλλά και εσύ που κάνεις bullying σε κάποιο παιδί  πριν το κάνεις σκέψου ότι:

ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΖΕ?  ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΘΕΙ?  Γι' αυτό σκέψου πριν δράσεις και που μπλέκεις!!!  Σωτήρης

 

Η βία είναι μια πάρα πολύ κακή πλευρά του ανθρώπου. Όταν κάποιος ασκεί βία σε κάποιο παιδί, προσπαθεί να τον μειώσει ψυχολογικά ή να τον στεναχωρήσει πάρα πολύ. Ο καθένας πριν κάνει οτιδήποτε πρέπει να σκεφτεί ότι δεν κάνω στους άλλους αυτά που δεν θέλω να κάνουν σε εμένα. Αν κάποιος μου φερθεί άσχημα θα στεναχωρηθώ, θα πληγωθώ ,πιστεύω ότι το ίδιο θα αισθανθεί όταν κάνω το ίδιο σε κάποιον άλλον. Άρα ο καθένας πρέπει να "αφαιρέσει" τη βία από μέσα του και να φέρεται στους άλλους όπως του φέρονται και αυτοί. Πρέπει απλά να το μοιραστείς με κάποιον, πάντα είναι δίπλα σου κάποιος, γονέας ή δάσκαλος που σίγουρα δεν θα πει όχι στην βοήθεια που θα ζητήσεις.   Αλέξανδρος

 

ΜΗΝ   ΔΙΣΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

Στις 6 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός δυστυχώς υπάρχει σε όλα τα σχολεία. Αν είσαι  ένα παιδί που ασκεί  εκφοβισμό στους συμμαθητές του  πριν το κάνεις σκέψου πως θα ένιωθες εσύ αν σε  χτυπούσαν, σε έβριζαν ή σε κορόιδευαν. Είδη εκφοβισμού είναι ο σωματικός, ο λεκτικός, ο ηλεκτρονικός ή ο συναισθηματικός  εκφοβισμός. Τα   παιδιά  που  δέχονται   σχολικό εκφοβισμό δεν πρέπει  να διστάσουν να μιλήσουν σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύονται, στους γονείς τους  ή ακόμα και σε έναν δάσκαλο του σχολείου τους.  Επίσης  υπάρχουν και οι ψυχολόγοι για υποστήριξη των  παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού.    Δημήτρης Πλ. 

Διαφορά ανάμεσα στο ''Πείραγμα'' και στο ''Bullying'' ?

Ως Bullying ορίζουμε την επαναλαμβανόμενη παρενόχληση κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στο bullying και το «πείραγμα» μεταξύ παιδιών. Αυτό που διαχωρίζει τον σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα, είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Το λεγόμενο «πείραγμα» συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει την πρόκληση σωματικού πόνου των άλλων. 

Το «πείραγμα» όμως μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό, αν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κυρίως, όταν το παιδί που το δέχεται αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν είναι αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού.    Μαργαρίτα

Ρίξε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:

 

 

 

 

Leave a Reply