Τεχνητή Νοημοσύνη- Μηχανική Μάθηση- Hour of Code

Στη παρακάτω δραστηριότητα θα προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε τον υπολογιστή μας να αναγνωρίζει συγκεκριμένα αντικείμενα και έτσι να αποκτήσει μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence AI).

Τι είναι τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ); Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Ας θέσουμε όμως πρώτα τα εξής ερωτήματα:

• Τι σημαίνει νοημοσύνη;
• Τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος είναι έξυπνος; Μπορεί ένας άνθρωπος μετά από εκπαίδευση να γίνει έξυπνος;
• Έχετε ακούσει ποτέ την έννοια «Τεχνητή νοημοσύνη»; Τι πιστεύετε ότι είναι;
• Γνωρίζετε ψηφιακές εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη; Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιες από αυτές; (αναγνώριση φωνής, φίλτρα αλληλογραφίας κλπ)
• Οι υπολογιστές είναι έξυπνοι; Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή ώστε να γίνει έξυπνος;
• Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή να απαντάει στις ερωτήσεις μας, να παίζει μαζί μας, ή να αναγνωρίζει πρόσωπα;
• Μπορεί ένας υπολογιστής να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που απαντώνται ποικιλοτρόπως. Εδώ σας δίνεται μια δραστηριότητα στην οποία θα δώσετε εσείς τα δεδομένα για να εκπαιδεύσετε το δικό σας μοντέλο μηχανικής μάθησης. Φανταστείτε έναν ωκεανό που περιέχει πλάσματα όπως τα ψάρια, αλλά περιέχει επίσης απορρίμματα που απορρίπτονται από τον άνθρωπο. Τι θα συμβεί αν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε έναν υπολογιστή να διακρίνει και να ταξινομεί αντικείμενα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του ωκεανού;
Απολαύστε το πρώτο βήμα του Code.org σε ένα νέο ταξίδι για να διδάξετε περισσότερα για την ΤΝ. Όταν χρησιμοποιείτε τη δραστηριότητα ΤΝ για τους Ωκεανούς, εκπαιδεύετε πραγματικά μοντέλα μηχανικής μάθησης.

Σύνδεσμος δραστηριότητας

https://code.org/oceans

Leave a Reply