Μη παίζεται πολύ ώρα βιντεοπαιχνίδια

Τα βιντεοπαιχνίδια και γενικά ο εθισμός στο ίντερνετ δεν κάνουν καλό. Πρέπει να μην παίζουμε πολύ ώρα διότι κουράζουν τα μάτια και τον εγκέφαλο.Επίσης πολλά παιχνίδια δεν είναι καλά, δημιουργούν άσχημα συναισθήματα και ένταση σ αυτόν που παίζει, (π.χ.fortnite, call of duti κ.α). Καλό είναι να παίζουμε παιχνίδια με λέξεις, παιχνίδια που μαθαίνουμε πράγματα, επιμορφωτικά παιχνίδια, γενικά παιχνίδια που δεν έχουν πολέμους και να δημιουργούν ένταση.

 

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

 Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.

Ο όρος ηφαίστεια όρη και αργότερα απλώς ηφαίστεια ετυμολογείται από τον Θεό της φωτιάς και της μεταλλουργίας, Ήφαιστο, καθώς πιστευόταν πως μέσα σε αυτά βρισκόταν το σιδηρουργείο του. Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται: Μία μεσοωκεάνεια ράχη ή οροσειρά, όπως στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, δίνει παραδείγματα ηφαιστείων από «αποκλίνουσες πλάκες», ενώ ο Ειρηνικός Ωκεανός με το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» προσφέρει παραδείγματα ηφαιστείων από «συγκλίνουσες πλάκες». Αντιθέτως, ηφαίστεια δεν δημιουργούνται εκεί όπου δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται πλευρικά η μία ως προς την άλλη. Ηφαίστεια μπορούν, επίσης, να σχηματισθούν όπου υπάρχει διάταση του γήινου φλοιού ή όπου ο φλοιός είναι πολύ λεπτός, όπως στην κοιλάδα του Αφρικανικού Ρήγματος. Τέλος, τα ηφαίστεια προκαλούνται πάνω από σημεία στα οποία ο μανδύας της Γης έχει ανοδικά ρεύματα, τα αποκαλούμενα «θερμά σημεία» (hot spots), που μπορεί να βρίσκονται μακριά από τα όρια των τεκτονικών πλακών, όπως είναι τα νησιά της Χαβάης. Τέτοια ηφαίστεια βρίσκονται και σε άλλους πλανήτες ή μεγάλους δορυφόρους στο Ηλιακό Σύστημα.

Η συνηθισμένη εικόνα ενός ηφαιστείου είναι ένα βουνό με κωνικό σχήμα, που στις εκρήξεις του χύνει λάβα, εκτοξεύει πέτρες, στάχτη και δηλητηριώδη ή μη αέρια από τον κρατήρα στην κορυφή του. Η συνηθισμένη εικόνα ενός ηφαιστείου είναι ένα βουνό με κωνικό σχήμα, που στις εκρήξεις του χύνει λάβα, εκτοξεύει πέτρες, στάχτη και δηλητηριώδη ή μη αέρια από τον κρατήρα στην κορυφή του. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πιο πολύπλοκη, καθώς αυτός είναι ένας μόνο τύπος ηφαιστείου. Κάποια ηφαίστεια π.χ. έχουν ακανόνιστους θόλους λάβας (χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου (σβησμένου) ηφαιστείου ο λόφος στον οποίο είναι κτισμένη η πόλη του Πόρου) για κορυφές αντί για κεντρικό κρατήρα, ενώ άλλα παρουσιάζουν τη γεωμορφολογία ενός υψίπεδου. Οι δίοδοι από όπου εξέρχεται το υλικό από το εσωτερικό μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στο υψίπεδο αυτό. Πολλές από αυτές τις διόδους δημιουργούν τους δικούς τους μικρότερους κώνους, έτσι ώστε να έχουμε δευτερεύοντα ηφαίστεια πάνω σε ένα μεγάλο, όπως συμβαίνει στη Χαβάη.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

  Κάθε καλοκαίρι όπου οι παραλίες γεμίζουν με κόσμο και παιδιά γίνεται όλο και μεγαλύτερη η εικόνα της ύπαρξης πάσης φύσεως σκουπιδιών όπως πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια ,σακούλες, μεταλλικά κουτιά και άλλα.Δεν είναι μόνο ότι βρομίζουν  την θάλασσα,που είναι άσχημη σαν εικόνα αλλά είναι και μοιραίο για μερικούς θαλάσσιους οργανισμούς. 

   Κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες ψάρια από την κατανάλωση πλαστικού. Επίσης οι άνθρωποι τρώνε τα μολυσμένα ψάρια και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγείας τους.

  Όλοι πρέπει να προσπαθούμε να μην ρυπαίνουμε την θάλασσα για να μην βάζουμε σε κίνδυνο τους θαλάσσιους οργανισμούς αλλά και την υγεία όλων μας.
https://youtu.be/y8e6VCIj4p8

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ

Όλα  τα παιδιά έχουμε νιώσει το σπίτι να κουνιέται,κάποιες φορές. Αυτό είναι ο σεισμός. Το πρώτο πράγμα που νοιώθουμε οταν γίνεται σεισμός, είναι ο φόβος. Γι’ αυτό και πρέπει να προσέξουμε τι θα κάνουμε για να μην πάθουμε κάποιο ατύχημα. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι ο σεισμός. 

      Στο εσωτερικό  του πλανήτη μας υπάρχουν οι πλάκες της γης.Μερικές φορές οι πλάκες συγκρούονται μεταξύ τους και τότε  νοιώθουμε ένα δυνατό κούνημα,το σεισμό. Ας δούμε τώρα τι πρέπει να κάνουμε όταν γίνεται σεισμός.

Όταν γίνεται σεισμός πρέπει να μπούμε αμέσως κάτω  από  ένα τραπέζι. Να σταθούμε μακριά από παράθυρα. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι.Όταν τελειώσει μπορούμε να φύγουμε από  το κτίριο. https://youtu.be/kU-nvXYhfjQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pigeo Channel

Το Pigeo Channel είναι το κανάλι μου στο YouTube.

Ανεβάζω διαφορά βίντεο... πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά.

Το πρώτο βίντεο που ανέβασα έλεγε για το ARDUINO. Το πρώτο Project που ανέβασα ήταν το 6.

Το ARDUINO είναι μια πλακέτα στην οποία κανείς διαφορά πειράματα με λαμπάκια, αντιστάσεις, καλώδια, διακόπτες, πυκνωτές κ. α. Στο YouTube έχω ανεβάσει 3 πειράματα και 1 που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 6/3. Ανεβάζω συχνά, κάνω τρέιλερ και επεξεργάζομαι τα βίντεο πριν τα ανεβάσω.

Μετά σκέφτηκα να βάλω Monstertrackers μια σειρά κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (περίπου 3 λεπτά το κάθε επεισόδιο) από το Spark, που μαθαίνω αγγλικά. Ανεβάζω κάθε 15 του μήνα καινούριο βίντεο και μερικές φορές τα μεταγλωττίζω κιόλας.

 

Στο μέλλον σκοπεύω να ανεβάσω και για το Scratch! Το Scratch είναι 1 εκπαιδευτική εφαρμογή/ιστοσελίδα που μπορείς να φτιάξεις παιχνίδια προγραμματίζοντας με πλακίδια...

Το κανάλι μου είναι αυτό: https://www.youtube.com/channel/UCCa-5VZxGt19um7ROW7QDjA

Το καινούργιο βίντεο που ανέβασα θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή: https://www.youtube.com/watch?v=vjy1T0Oj_Lg

© Pigeo Channel