2/4/2020…Η γιορτή του Παιδικού Βιβλίου…

Καλημέρα αστέρια του Β1!!!

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ :Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με ...

Πριν ξεκινήσουμε να σας πω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Καθιερώθηκε πριν από 54 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα.

Τα πιο γνωστά του παραμύθια:

"Το Aσχημόπαπο",  "Ο Mολυβένιος Στρατιώτης",  "Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα",  "Η Τοσοδούλα",         "Η Βασίλισσα του χιονιού".

Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε Ανάγνωση ένα  από τα πιο γνωστά και συγκινητικά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.  Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου του 1843.

Γλώσσα

Κάνω λοιπόν Ανάγνωση το παρακάτω παραμύθι…

« Το ασχημόπαπο»

«Μια φορά κι έναν καιρό, μία πάπια κλωσούσε τα αβγά της ανυπόμονη να σπάσουν. Όταν τα αβγά εκκολάφτηκαν εμφανίστηκαν τα πανέμορφα παπάκια της. Ένα όμως ξεχώριζε καθώς ήταν λίγο ασχημούλικο. Η μαμά πάπια ήταν αποφασισμένη να το αγαπάει και ας ήταν διαφορετικό.

Δεν είχαν όμως την ίδια άποψη οι υπόλοιπες πάπιες, που κορόιδευαν το παπάκι και το φώναζαν ασχημόπαπο.

Ακόμα και τα αδέρφια του τού φέρονταν σκληρά καθώς δεν το ήθελαν μαζί τους. Εκείνο πληγωμένο πήγαινε στη μητέρα του, που το αγκάλιαζε τρυφερά λέγοντάς του πως δεν είναι άσχημο, απλά διαφορετικό. Τα πειράγματα αυξήθηκαν και δεν άφηναν σε ησυχία το παπάκι, μέχρι που αποφάσισαν να το διώξουν λέγοντάς του πως κανείς δεν το αγαπάει. Η μαμά του προσπάθησε να τους μεταπείσει, όμως το παπάκι είχε πληγωθεί τόσο πολύ που αποφάσισε να φύγει. Πήγε σε μία λίμνη να ζήσει μόνο του. Εκεί ήρθαν και στάθηκαν κάτι όμορφοι κύκνοι. Το παπάκι τους θαύμασε και σκέφτηκε «μακάρι να ήμουν κι εγώ όπως αυτοί». Πέρασε ένας χρόνος και το παπάκι μεγάλωσε. Καθόταν στη λίμνη μόνο του όταν τον πλησίασε ένας κύκνος και του είπε «Γιατί κάθεσαι μόνος σου; Είσαι αδελφός μας, έλα μαζί μας».

Το παπάκι σάστισε, κοιτάχτηκε στο νερό που το απέφευγε καιρό και είδε πως είχε γίνει ένας πανέμορφος κύκνος.

Ακολούθησε τους άλλους κύκνους που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και όταν πέρασε να δει τη μητέρα του, την πάπια, όλες οι άλλες πάπιες έσκασαν από τη ζήλια τους μπροστά σε τόση ομορφιά...»

  • Αν θες μπορείς να διαβάσεις κι άλλα παραμύθια   ΕΔΩ
  • Μπορείς τώρα να παίξεις με τις συνώνυμες λέξεις , όπως κάναμε στην τάξη  ΕΔΩ.

Μαθηματικά

Κάνω προφορικά τις πράξεις των ασκήσεων 1,2 και 3 από το παρακάτω φύλλο εργασίας πατώντας στη Δεκάδα (2ος τρόπος),ΕΔΩ.

 

Leave a Reply