Μερική έκλειψη Ηλίου – 25/10/2022

Φωτογραφία της έκλειψης (ώρα 13:45) από τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Εξοπλισμός: Φωτογραφική μηχανή Canon EOS M100 σε τηλεσκόπιο Skywatcher Skymax 127 με φίλτρο ηλίου Baader Planetarium OD 5.0

Σήμερα, οι μαθητές του ΣΤ' 3 τμήματος παρατήρησαν τη μερική έκλειψη ηλίου. Πάντα με ασφάλεια για τα μάτια όλων μας... Χρησιμοποιήθηκαν γυαλιά παρατήρησης έκλειψης και ηλιακό φίλτρο για το τηλεσκόπιο της Baader Planetarium.

Στην Αθήνα η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου έφτασε το 26.23%. Η έκλειψη ξεκίνησε στις 12:36 και η μέγιστη κάλυψη ήταν στις 13:44, ενώ τελείωσε στις 14:51.

Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ότι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική, ολική ή δακτυλιοειδής.
Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις Ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων Ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι 5.
Κατά την ολική έκλειψη ηλίου, το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της σελήνης.
Στη μερική έκλειψη ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη.

Και μερικά μαθηματικά...

Η απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χλμ. Η απόσταση Γης – Ηλίου είναι περίπου 149.597.870 χλμ. Δηλαδή η απόσταση Γης - Ήλιου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης - Σελήνης. Η Σελήνη έχει διάμετρο 3.476 χλμ. και ο ήλιος 1.392.000 χλμ. Δηλαδή η διάμετρος της Σελήνης είναι περίπου 400 φορές μικρότερη από αυτή του ήλιου. Έτσι, στην ολική έκλειψη η Σελήνη φαίνεται να καλύπτει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο.

Η φωτογραφία μας
Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνονται και κάποιες ηλιακές κηλίδες. Οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ηλίου, τη λεγόμενη φωτόσφαιρα, της οποίας και θεωρούνται οι περισσότερο εντυπωσιακοί και ενδιαφέροντες σχηματισμοί της.
Προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα, η οποία παρεμποδίζει τα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας από το ηλιακό εσωτερικό, δημιουργώντας έτσι περιοχές με μειωμένη επιφανειακή θερμοκρασία (σε σχέση με την υπόλοιπη φωτόσφαιρα).
Ο αριθμός των κηλίδων στην ηλιακή επιφάνεια αυξάνεται γρήγορα και μετά μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό κάθε περίπου 11 χρόνια.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Ποτέ ΔΕΝ κοιτάμε τον ήλιο χωρίς ειδικά γυαλιά έκλειψης. Αν βλέπουμε μέσα από τηλεσκόπιο ή κιάλια, είναι αναγκαία και υποχρεωτική η χρήση ηλιακού φίλτρου μπροστά στον οπτικό σωλήνα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόνιμης οφθαλμικής βλάβης ή και τύφλωσης. Τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν.


Φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν


Leave a Reply