Στήσιμο τηλεσκοπίου και παρατήρηση του Δία και του Άρη

Στα πλαίσια του προγράμματος αστρονομίας "Μάτια στραμμένα στ' άστρα", την Πέμπτη 22/12/2022, στο προαύλιο χώρο του σχολείου, οργανώθηκε αστρονομική βραδιά πλανητικής παρατήρησης. Οι μαθητές του ΣΤ΄3 και όχι μόνο, μαζί με τους γονείς τους, βοήθησαν στο στήσιμο τηλεσκοπίου και παρατήρησαν με διάφορα προσοφθάλμια τους πλανήτες Δία και Άρη. Ανακαλύψαμε τον τρόπο στησίματος μιας ρομποτικής ισημερινής στήριξης τηλεσκοπίου, εκτελέσαμε πολική ευθυγράμμιση της στήριξης και προετοιμάσαμε το τηλεσκόπιο τύπου Maksutov (καταδιοπτρικό) για πλανητική παρατήρηση.

Για να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα των ισημερινών στηρίξεων, είναι απαραίτητο να γίνει πολική ευθυγράμμιση, δηλαδή να στρέψουμε τον πολικά άξονα της ισημερινής βάσης προς τον βόρειο ουράνιο πόλο. Αυτό είναι αναγκαίο ώστε να δουλέψει σωστά το σύστημα GOTO (ρομποτικό) και για να μπορούμε να κρατάμε στο οπτικό μας πεδίο ένα αντικείμενο, ακολουθώντας την κίνηση του ουράνιου θόλου.

Σχηματική αναπαράσταση της πολικής ευθυγράμμισης.

Παρόλη τη φωταγωγία του προαυλίου του σχολείου και τη γενικότερη φωτορύπανση, καταφέραμε να παρατηρήσουμε για αρκετή ώρα τον Δία με τέσσερις από τους 63 δορυφόρους του (Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη) και τον Άρη. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης του Δία προσέξαμε τη μεγαλειώδη ερυθρά κηλίδα, η οποία είναι μία σφοδρότατη καταιγίδα που διαρκεί 300 χρόνια μέχρι σήμερα. Η ορατότητα του Άρη ήταν αμυδρή και θολή, λόγω της παρουσίας υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά, ο ενθουσιασμός ήταν αρκετός από μικρούς και μεγάλους.

Ο Δίας είναι ένας γίγαντας αερίων. Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης.

Φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήθηκαν

Φύλλο εργασίας


Leave a Reply