Καριοκες😍

  • Καριόκες Συνταγή | Άκης Πετρετζίκης100 γρ. καρύδια
  • 220 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 10 γρ. κονιάκ
  • 15 γρ. κακάο
  • 350 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  • Στο μούλτι βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
  • Αδειάζουμε το μείγμα του μούλτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, τη βανίλια και το μέλι.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε σε μία διάφανη μεμβράνη.
  • Με τα χέρια μας το απλώνουμε ώστε να πάρει σχήμα σαν σαλάμι και το τυλίγουμε στη μεμβράνη.
  • Ανοίγουμε δύο μεμβράνες παράλληλα, να ακουμπάνε μεταξύ τους και τοποθετούμε το σαλάμι.
  • Τυλίγουμε πολύ σφιχτά στις μεμβράνες.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες 1 εκ.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μία τσιμπίδα και βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Αφαιρούμε και βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
  • Από τη στιγμή που το σαλάμι μας είναι παγωμένο θα κρυώσει και θα σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στο ψυγείο.
  • Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε

 

Τσουρέκι

Συστατικά

Μείγμα Α

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκιαΣυνταγή για Ποντιακά Τσουρέκια | Lelevose.GR

Μείγμα Β

  • 200 γρ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση

  • 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Μείγμα Α

    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
    • Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    Μείγμα Β

    • Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
    • Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
    • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
    • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
    • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
    • Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
    • Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

    Μείγμα Γ

    • Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
    • Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
    • Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
    • Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
    • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Για τη σύνθεση

    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
    • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
    • Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
    • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
    • Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
    • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
    • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
    • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
    • Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
    • Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
    • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

    Tip

    Αν φτιάχνετε τσουρέκια για πρώτη φορά κάντε την διαδικασία φτιάχνοντας 4 μικρά τσουρέκια αντί για δύο μεγάλα.

Brownie

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το brownie

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, 250 γρ. από την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2- 2 ½ λεπτά μέχρι να λιώσουν. Ζεσταίνουμε σταδιακά και ελέγχουμε το μείγμα κάθε 30 δευτερόλεπτα για να μην κάψει.
  • Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και για να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα της σοκολάτας σε άλλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να πέσει περισσότερο η θερμοκρασία.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, την υπόλοιπη κουβερτούρα ψιλοκομμένη, αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε στην ειδική φόρμα σιλικόνης σε σχήμα χριστουγεννιάτικο δέντρο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Ιδανικά τοποθετούμε τη φόρμα σιλικόνης σε ένα ταψί για να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε στον φούρνο.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε το πράσινο royal icing σε όλη την επιφάνεια του brownie και κάνουμε σχέδια με το λευκό.
  • Στολίζουμε με τα ζαχαρωτά, τα κας κας και σερβίρουμε.

    Συστατικά

    Για το brownie

    • 180 γρ. βούτυρο
    • 400 γρ. κουβερτούρα
    • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 4 αβγά, μεσαία
    • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 40 γρ. κακάο
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

    Για τη σύνθεση

    Για το σερβίρισμα

    • ζαχαρωτά
    • κας-κας

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

 

Υλικά

Για την στρώση του ΜΟΥΣΑΚΑ:

 

1.5 κιλό μελιτζάνες

 

1 κιλό πατάτες

 

4κ.σ ελαιόλαδο

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2 ξερά κρεμμύδια

1.5 κ.σ πελτέ ντομάτας

Τριμμένη ντομάτα 370g

1 ποτήρι κρασί

Ζωμό λαχανικών

Κανέλα,ρίγανι,μοσχοκάρυδο και φύλλο δάφνης

Πιπέρι-αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1.5 λίτρο  γάλα πλήρες

8 γεμάτες κ.σ αλεύρι

1 με 2 αυγά

2 κ.σ Βούτυρο  γάλακτος

1 φλ. Τριμμένο τυρί γραβιέρα η παρμεζάνα

1 φλ. Τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Βάζουμε το γάλα και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά, βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί γραβιέρα η παρμεζάνα.

Μελιτζάνες και πατάτες

Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Αφού τις κόψουμε, τις λαδώνουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τις ανακατεύουμε για να πάει το λάδι παντού. Στην συνέχεια τις στρώνουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Μόλις τηγανιστούν τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.

 

Κιμάς

Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας αρχικά τον κιμά και στην συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασίμας, σοτάρουμε τον πελτέ ντοματας και προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, κανέλα, δάφνη και ρίγανη. Αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και το φύλλο

δάφνης μετά από 5’. Προσθέτουμε τριμμένη ντομάτα και ζωμό λαχανικών. Για ένα ακόμα πιο υγιεινό και νόστιμο φαγητό, προσθέτουμε αν θέλουμε και τριμμένα λαχανικά, όπως καρότο και κολοκύθι. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και μια κ.σ. μπεσαμέλ. 

Απλώνουμε σε ένα βαθύ ταψί μια στρώση πατάτες. Μετά μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κιμά και προσθέτουμε λίγο τυράκι. Μετά συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και πάλι λίγο τυράκι. Στη συνέχεια βάζουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση από τα ίδια (πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και τυράκι). Τέλος, βάζουμε μια γερή δόση μπεσαμέλ και ολοκληρώνουμε ρίχνοντας τριμμένο τυρί και τριμμένη φρυγανιά. 

Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις, για μία ώρα περίπου, μέχρι η κρέμα να πάρει ένα χρυσό χρώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοιχτή μηλόπιτα,τραγανή και ζουμερή!

Υλικά συνταγής:

200 γρ. αλεύρι

160 γρ. βούτυρο

75  γρ. ζάχαρη-άχνη

1 κρόκο αυγού

Χυμό Λεμόνι

1 κ.σ. γάλα

1 πρέζα αλάτι

1 κιλό μήλα

250 γρ. ζάχαρη

3 κ.σ. σταφίδες

Κανέλα

3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

 

Υλικά συνταγής για την ζύμη:

20 γρ. αλεύρι[1 μισή φλ. περίπου]

100 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια

75 γρ. ζάχαρη-άχνη

1 κρόκο αυγού

1 κ.σ. γάλα

1 πρέζα αλάτι

 

Υλικά συνταγής για την κομπόστα:

1 κιλό μήλα

250 γρ. ζάχαρη [1 1\4 φλ. περίπου

60 γρ. βούτυρο

3 κ.σ. σταφίδες

6 κ.σ. ρούμι

Κανέλα

 

Υλικά συνταγής για την τάρτα:

3-4 μήλα [ανάλογα με το μέγεθος]

Κανέλα

2-3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Χυμό από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση συνταγής;

Πρώτα απ' όλα,φτιάχνουμε τη ζύμη μας.Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και το βούτυρο,ζυμώνουμε,καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στην συνέχεια,φτιάχνουμε την κομπόστα.

Μουσκεύουμε τις σταφίδες με ρούμι.

Πλένουμε,καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα,μετά τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.

Βράζουμε,μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Όταν η κομπόστα δέσει και πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα,προσθέτουμε το βούτυρο,τη κανέλα,τη σταφίδες στραγγισμένες και ανακατεύουμε.

Κατόπιν,προχωράμε στην τάρτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Αδειάζουμε το χυμό λεμονιού σε μια λεκάνη με νερό.

Πλένουμε,καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετίτσες [χρησιμοποιούμε το ''μαντολίνο'' εάν έχουμε].

Έπειτα,βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα της ταρτας.

Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη και σχηματίζουμε ένα δίσκο μεγαλύτερης διάμετρου απο το διάμετρο της φόρμας και πάχους 2-3 χιλιοστών.

Καλύπτουμε με την ζύμη,πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας.

τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι,για να μη φουσκώσει.Ψήνουμε για 7 με 10 λεπτά,ωσπού να σταθεροποιηθεί η ζύμη και να πάρει ένα ξανθό χρώμα.

Αδειάζουμε πάνω στη ζύμη την κομπόστα των μήλων,στρώνουμε ομοιογενώς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μετά ,βάζουμαι όμορφα τις φετίτσες του μήλου απο πάνω και ψήνουμε άλλα 8 με 12 λεπτά,ώσπου να πάρουν χρώμα τα μήλα.

Τέλος ,αδειάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαρμελάδα μαζί με μερικές κουταλιές σούπας νερό,ανακατεύουμαι και βράζουμε για 1 με 2 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο η μαρμελάδα,αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της τάρτας.

Η μηλόπιτα μας είναι έτοιμη.

Καλή απόλαυση!

 

Συμβουλές

Για έξτρα γέυση,μπορούμε να πασπαλίσουμε τα τοιχώματα της τάρτας μα άχνη.

 

 

Κορμός σοκολάτας

Υλικά:

5 αυγά

8 κουτ. σουπ. κακάο

10 κουτ. σουπ. αλεύρι

3 κουτ. σουπ. νερό

λίγο αλάτι

1 πουτίρι του τσαγιού ζάχαρη

1 μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπώ τ'αυγά με την ζάχαρη και τα ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά.Βάζω το μίγμα σε λαδόκολα (στο ταψί) να ψηθή στους 250β. για 10 λεπτά.Κτυπώ μία μόρφατ+1 ποτήρι άχνη ζάχαρη και στρώνω την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και ψιλοκομμένα κοματάκια γλυκό του κουταλιού(πορτοκάλι ή σύκο) και τυλίγω το παντεσπάνι(να είναι λίγο σεστό) αμέσως σε ρολό.

Καλή επιτυχία!

Σοκολατένια muffins

MUFFIN ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ

Σοκολατένια μάφινς, εύκολα και γρήγορα, χωρίς μίξερ! Προσθέστε μέσα σταγόνες κουβερτούρας ή αν θέλετε έξτρα γεύση προσθέστε 2 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα! Ιδανικό για μπουφέ, για το καφεδάκι σας ή για το κολατσιό των παιδιών!

Υλικά για 12 μάφινς

2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

1 φλ. ζάχαρη

1/2 φλ. κακάο κοσκινισμένο

1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 αυγό

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. σπορέλαιο

1 κεσεδάκι (200γρ.) γιαούρτι στραγγιστό

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 2-3 βανιλίνες

100-125 γρ. σταγόνες κουβερτούρας

λίγο βούτυρο και αλεύρι για τις φόρμες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα κομματάκια κουβερτούρας στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες για τα μάφινς και μοιράζουμε το μείγμα στις 12 θήκες.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς, πάνω – κάτω.

Ελέγχουμε εάν έχουν ψηθεί. βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο από το μάφιν. Εάν βγει καθαρό είναι έτοιμα. Εάν βγουν υπολείμματα ζύμης επάνω του, ψήνουμε για λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε, με την ίδια διαδικασία.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

Καλή επιτυχία!

Βάφλες

 

Υλικά Συνταγής

1 ¼ φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
1 μπαστούνι (125 γραμ.) βούτυρο
2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι γ.ο.χ.
1½ κ.γλ. ζάχαρη1½ κ.γλ. αλάτι
1 κοφτή κ.σ. μαγιά στιγμής
2 αυγά
1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για να φτιάξουμε τις πιο τραγανές βάφλες, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη χυλό για τέλειες σπιτικές βάφλες.

Βάζουμε το γάλα με τα κομμάτια βουτύρου σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει τελείως το βούτυρο ανακατεύοντας που και που. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στο στερεό και ανακατεύουμε να σχηματιστεί χυλός. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το αλάτι και τη βανίλια. Το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο 1 νύχτα.

Ρίχνουμε το μίγμα στην πυρωμένη βαφλιέρα. Αφού ψηθεί, την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφού ψηθούν όλες οι βάφλες, αφαιρούμε την πετσέτα για να γίνουν τραγανέ.

Και μετά μπορείτε να την διακοσμήσετε με ότι θέλετε.

Καλή σας όρεξη!!!

Κοτοπιτάκια

 


Συστατικά

Για το κοτόπουλο

  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι, φρέσκο
  • αλάτι
  • 1 κλ. θυμάρι
  • 1 κλ. ρίγανη
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για την γέμιση

  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • κόλιανδρο, φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα πιτάκια

  • 500 γρ. φύλλα χωριάτικα
  • ελαιόλαδο, για τα φύλλα
  • σουσάμι, για πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τα φιλέτα κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε τα φιλέτα στο τηγάνι και περιμένουμε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα-ίσα να χωράνε τα φιλέτα  μέσα και βάζουμε στον πάτο τα κλαδάκια από τα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο).
  • Όταν τα φιλέτα μας πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το σκόρδο και το βούτυρο μέσα στο τηγάνι να κάψει.
  • Μεταφέρουμε τα φιλέτα στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, θα περάσουν όλα τα αρώματα από τα μυρωδικά μέσα στα φιλέτα κοτόπουλο την ώρα που ψήνονται.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα τα φιλέτα κοτόπουλο, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά. 
  • Μόλις κρυώσουν ψιλοκόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ το τυρί κρέμα, τη μουστάρδα, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τον χυμό λεμονιού, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η γέμιση.
  • Ετοιμάζουμε τα πιτάκια μας κόβοντας κατά μήκος το κάθε φύλλο (6 φύλλα) στα 3 και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
  • Πασπαλίζουμε το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο, βάζουμε 1 γεμάτη κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε σε τριγωνάκι.
  • Τοποθετούμε τα πιτάκια μας σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και σουσάμι.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε φύλλο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 35 λεπτά.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

 

Υλικά Συνταγής

800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
(μια φορά περασμένο από τη μηχανή του κιμά)
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
(μουσκεμένο και στυμμένο)
2 μεγάλα κρεμμύδια
τριμμένα στον τρίφτη
1 ώριμη σφιχτή ντομάτα
(τριμμένη στον τρίφτη)
1/3 φλ. ξίδι από κρασί
1 αυγό
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικός ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση

Για τα πιο αφράτα τηγανητά κεφτεδάκια, πρώτα σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας. Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.

Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. (Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε τους κεφτέδες να πάρουν μία βράση).