Χαλβάς σιγδαλένιος

Υλικά συνταγής

1 φλ. Απαλό ελαιόλαδο

1 φλ. Σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. Σιμιγδάλι χοντρό

2 1/2 φλ. Ζάχαρη

4 φλ. Νερό

1/2 φλ. Σταφίδα

1/2 φλ. Αμύγδαλο καβουρντισμένο

1 φλούδα λεμονιού

1 φλούδα πορτοκαλιού

1 κ.σ. Κάνελα

1 ξυλάκι κανέλας

 

Εκτέλεση

Για τον εύκολο παραδοσιακό χαλβά, πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5' ακόμη το σιρόπι. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο με προσοχή να μην καεί. Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι. Καβουρντιζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να ροδίσει για περίπου 6-8' ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε την σκόνη κανέλας, τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.

Τραβάμε την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι απ τη φωτιά. Με κουτάλα κι με προσοχή γιατί πιτσιλαει πολύ, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμενο σιμιγδάλι ανακατεύοντας.

Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι και πορτοκαλί.

Όσο ο σιμιγδαλενιος χαλβάς είναι ακόμα ζεστός τον αδειάζουμε σε φόρμα. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμα του μέσα στη φόρμα. Ισιωνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30'.

  1. Σκεπαζουμε την φόρμα με το χαλβά με μια πιατέλα σερβιρισματος. Κ μια κίνηση αναποδογυριζουμε και ξεφορμαρουμε.

Κέικ χιονάνθρωπος

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κέικ:
Αρχικά φτιάχνουμε το ένα κέικ χιονάνθρωπο χρησιμοποιώντας τη μισή δόση από ταυλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε
δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το
επόμενο.
Βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, αλάτι, το γιαούρτι και
χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Μεταφέρουμε στη φόρμα σιλικόνης χιονάνθρωπο και χτυπάμε απαλά για να
καλύψει το μείγμα όλη την επιφάνεια της φόρμας. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο κέικ.
Για το frosting
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη, τη βανίλια και χτυπάμε με το
σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Βάζουμε τη μαύρη ζαχαρόπαστα στον πάγκο εργασίας μας και την ανοίγουμε με έναν
πλάστη. Με ένα μαχαίρι σχηματίζουμε το καπέλο και τα μάτια και αφήνουμε στην
άκρη.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την πορτοκαλί και άσπρη ζαχαρόπαστα
σχηματίζοντας τη μύτη και το εσωτερικό των ματιών αντίστοιχα.
Κόβουμε ελάχιστα τις βάσεις από τα κείκ για να ισιώσουμε την επιφάνειά τους.
Τοποθετούμε το ένα κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος και καλύπτουμε με το 1/3 από
το frosting.
Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και απλώνουμε το υπόλοιπο frosting όλη την επιφάνειά
τους.
Στολίζουμε με το καπέλο τη μύτη και τα μάτια. Βάζουμε τα σοκολατένια κουφέτα για
να σχηματίσουμε το στόμα.
Διακοσμούμε με τα ζαχαρωτά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

κουραμπιέδες

Υλικα:

  • 900 γρ. αλεύρι
  • 500 γρ. βούτυρο
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλια σε σκόνη
  • 1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο
  • 200 γρ. αμύγδαλο
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. ανθόνερο

Εκτελεση:

 

  • Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5 λεπτά, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το λικέρ ,το ανθόνερο και τα αμύγδαλα.
  • Προσθέτουμε  το αλεύρι και ανακατεύουμε αργά.
  • Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού  και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
  • Αφού κρυώσουν τους ρίχνουμε λίγο ανθόνερο.
  • Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.

 

 

 

 

 

 

Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι

Πως φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από μπισκότα

Τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια ξετρελαίνουν τα μικρά παιδιά,λατρεύουν το καθετί που σχετίζεται με την εποχή αυτή.Χαίρονται το δεντράκι,την εορταστική διακόσμηση,όλες της χριστουγεννιάτικες κατασκευές ακόμη περισσότερο της χριστουγεννιάτικες συνταγιές.Μια εύκολη συνταγή αλλά και κατασκευή,φτιάξτε επιπλέον σπιτάκια για διακόσμιση.

ΥΛΙΚΑ

Ένα πακέτο μπισκότα

Ένα κουτί πουράκια [για κεραμίδια]

Χωνάκι παγωτού για καμινάδα

Καραμέλες και ζαχαρωτά για το στόλισμα

Χρώματα ζαχαροπλαστικής [για χρωματιστό γλάσο]

 

Για το γλάσο [χιόνι]

3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη

2 ασπράδια αυγών

2 κουταλάκια γλυκού χυμός λεμονιού

1 βανίλια (σκόνη)

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Σε ένα μπωλ βάζετε τα ασπράδια αυγών, με το λεμόνι και τα χτυπάτε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα ένα λεπτό.

Ρίχνετε την άχνη ζάχαρη, και συνεχίζεται το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Προσθέτετε την βανίλια, χτυπάτε για 1 λεπτό και το γλάσο (χιονιού), είναι έτοιμο.

Παίρνετε 6 μπισκότα πτι μπερ και σχηματίζετε  1 κύβο κολλώντας τα μπισκότα μεταξύ τους με την βοήθεια του γλάσου.Μόλις κρυώσει το γλάσο και σταθεροποιηθεί ο κύβος σχηματίζουμε την σκεπή με 2 μπισκότα  πτι μπερ.Τα κολλάμε μεταξύ τους αλλά και με τους κύβους με την βοήθεια του γλάσου.Μπορείτε να φτιάξετε όποιο μέγεθος επιθυμείτε.

Για να φτιάξετε τα κεραμίδια, τρίβετε πουράκια και τα κολλάτε πάνω στο γλάσσο.Κολλήστε καραμελίτσες ,βάλτε χωνάκι παγωτού για καμινάδα και πολύχρωμα ζαχαρωτά ή χρωματίστε ένα μέρος του γλάσου και στολίστε το σπιτάκι σας.

Περιμένετε πάντα να σταθεροποιηθεί το γλάσσο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας

1 2 3 4 5
Χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας
  • Time
    30'

    Χρόνος

    Εκτέλεσης

  • Time
    120'

    Χρόνος

    Αναμονής

  • Portions
    6-8

    Μερίδες

  • Difficult
    2

    Βαθμός

    Δυσκολίας

  • Fav

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη βρόμη, το φιλέ αμυγδάλου, το κακάο, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  • Προσθέτουμε τους χουρμάδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν οι χουρμάδες.
  • Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί μια ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει.

Για τη σαντιγί καρύδας

  • Ανοίγουμε την κονσέρβα με την κρέμα καρύδας, με ένα κουτάλι βγάζουμε το λευκό στέρεο μέρος της και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Το νερό της καρύδας που περισσεύει το χρησιμοποιούμε σε ροφήματα και άλλες συνταγές.
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας που έχουμε πασπαλίσει με κακάο.
  • Πασπαλίζουμε τη ζύμη με κακάο και τοποθετούμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας.
  • Ανοίγουμε την παγωμένη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο 25x25 εκ.
  • Αφαιρούμε τη σαντιγί καρύδας από το ψυγείο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρολό.
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη βάζουμε σε ένα μπολ, και τη λιώνουμε στα μικροκύματα στα 800 Watt για 1-1,5 λεπτό ή σε μπεν μαρί.
  • Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη κουβερτούρα και τοποθετούμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και τα φραγκοστάφυλα.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γραμ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 150-250 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο (κατά βούληση)
  • 850 γραµ. (περίπου) αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι μαλακό) κοσκινισμένο
  • Για το άχνισμα
  • 1 κιλό άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Προσοχή τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ψήνοντάς τα στο φούρνο για 10′ στους 200 βαθμούς C.
  • Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το μαλακό βούτυρο αγελάδος και την άχνη για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα.
  • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και το ολόκληρο αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.
  • Προσθέτουμε και το κονιάκ αφού το διαλύσουμε πρώτα στη σόδα.
  • Συνεχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας εναλλάξ το αλεύρι και τα αμύγδαλα.
  • Όταν η ζύμη του κουραμπιέ γίνει μαλακή και βουτυράτη, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  • Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.
  • Ακουμπάμε σε ένα ταψί πασπαλισμένο με άχνη τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
  • Αφού κρυώσουν καλά τους μετακινούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή  και η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά Συνταγής

  • 150 γραμ. μαλακό βούτυρο
  • 3/4 καστανή ή μαύρη ζάχαρη
  • 3/4 φλ. μελάσα 
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1½ κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1½ κ.γλ. κοφτό κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι 
  • 1 μεγάλο αυγό (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 3½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μελάσα ή το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μείγμα.

Προσθέτουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται. Δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι ζύμης σαν χοντρό φύλλο. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Η ζύμη πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 λαμαρίνες.

Αφού παγώσει καλά η ζύμη ανοίγουμε φύλλο λεπτό. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Όσο πιο παχύ το φύλλο τόσο πιο μαλάκα θα βγουν τα μπισκότα στο κέντρο τους.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό.  Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να ανοίξουμε το φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).

Κόψτε την κρύα ζύμη σε μπισκότα με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι. Να κόβετε τα μπισκότα σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα ζύμης χαμένα.

Αραδιαζουμε στις στρωμένες με χαρτί λαμαρίνες αφήνοντας κενό μεταξύ τους.

Ψήνουμε τα gingerbread cookies γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει. Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στο 10′ είναι έτοιμα.

Χριστουγεννιάτικες τρούφες χιονάνθρωποι

Για τις τρούφες θα χρειαστείτε:

  • 220 γρ. ‏μπισκότα gingerbread/κανέλας
  • 100-200 γρ. ‏τυρί κρέμα

Για την διακόσμηση θα χρειαστείτε:

  • 200-250 γρ. ‏λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
  • ‏σοκολατάκια για το καπέλο του χιονάνθρωπου
  • ‏σοκολάτα σε σταγόνες (για τα κουμπιά και τα μάτια)

Εκτέλεση

  1. Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μίξερ μέχρι να γίνουν πούδρα.
  2. Προσθέστε το τυρί κρέμα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Έπειτα, με τα χέρια σας πλάθετε τρούφες σε 2 μεγέθη (1 μικρό κι ένα μεγαλύτερο).
  3. Τοποθετείτε τις τρούφες στην κατάψυξη να σφίξουν για 15-30 λεπτά.
  4. Στο σημείο αυτό παίρνετε 1 μικρή και μια μεγάλη τρούφα(η μεγάλη από κάτω) και της ενώνετε με οδοντογλυφίδα.
  5. Βουτάτε κάθε «χιονάνθρωπο» στην λευκή σοκολάτα και φροντίζετε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου.
  6. Βάζετε κατά μήκος στην κάτω πλευρά τα κουμπιά σοκολάτας και από πάνω τα μάτια του χιονάνθρωπου.
  7. Αν θέλετε παίρνετε φοντάν σε πορτοκαλί χρώμα , σχηματίζετε έναν κώνο και φτιάχνετε την μύτη του.
  8. Τέλος, βάζετε ένα σοκολάτακι στην κορυφή που θα παριστάνει το καπέλο.