Posted on June 10, 2020
«Το μικρό σπίτι με τη γλάστρα»
«Το μικρό σπίτι με τη γλάστρα»
Μονομμάτου Ειρήνη_10.6.2020
«Το μικρό σπίτι με τη γλάστρα»_Μονομμάτου Ειρήνη_10.6.2020
Όμορφη μέρα, παιδιά!
Στη σημερινή μας δημιουργική εργασία θα μάθουμε να φτιάχνουμε ένα σπιτάκι με μία γλάστρα υπό την επιρροή του καλλιτεχνικού κινήματος του κυβισμού. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
- ένα ρολό χαρτί (μικρό)
- ένα χαρτόνι χοντρό
- ένα λεπτό χαρτόνι
- μία κόλλα Α4
- μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
- κόλλα και ψαλίδι
- συραπτικό
1ο βήμα:
Παίρνουμε το ρολό και με κόλλα το τυλίγουμε με μία κόλλα Α4. Στη συνέχεια παίρνουμε το λεπτό μας χαρτόνι (εγώ χρησιμοποίησα κόκκινο χαρτόνι) και το κόβουμε με το ψαλίδι σε τετράγωνο σχήμα (Εικόνα 1).
2ο βήμα:
Διπλώνουμε δύο φορές (όπως ακριβώς βλέπετε στην Εικόνα 2) το χαρτόνι που έχει τετράγωνο σχήμα δημιουργώντας το αναπαριστώμενο τριγωνικό σχήμα. Έπειτα, από το υπόλοιπο χαρτόνι μας, κόβουμε ένα μακρόστενο κομμάτι και το ενώνουμε με συραπτικό δημιουργώντας έναν κύλινδρο. Κατά τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε και έναν ακόμη μικρού μεγέθους κύλινδρο. Στη συνέχεια παίρνουμε το χοντρό μας χαρτόνι και το κόβουμε σε σχήμα κύκλου. Τέλος, κόβουμε μικρά τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια που θα χρησιμεύσουν ως παράθυρα ή και πόρτες.
3ο βήμα:
Όπως βλέπετε στην Εικόνα 3 τσακίζουμε και πατάμε το ρολό χαρτόνι, σπρώχνοντας τις δύο απέναντι πλευρές του προς τα μέσα αφήνοντας τις άλλες δύο απέναντι πλευρές να προεξέχουν.
4ο βήμα:
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε την σκεπή του σπιτιού με τη γλάστρα! Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το λεπτό χαρτόνι που έχουμε διπλωμένο σε τριγωνικό σχήμα. Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 3, με το συραπτικό μας θα κλείσουμε την ανοιχτή του πλευρά αφού πρώτα τοποθετήσουμε στην κορυφή του το μακρύ κυλινδρικό κομμάτι που έχουμε ήδη φτιάξει και το οποίο αποτελεί την καπνοδόχο του σπιτιού.
5ο βήμα:
Είμαστε έτοιμοι να συναρμολογήσουμε τα επιμέρους κομμάτια του ώστε το σπιτάκι μας να ολοκληρωθεί! Για αρχή, τοποθετούμε με κόλλα την στέγη του στερεώνοντας την επάνω στο ρολό χαρτί, στην επιφάνεια του οποίου μπορούμε να κολλήσουμε τα τετράγωνα ή ορθογώνια παράθυρα καθώς και την πόρτα. Έπειτα, κολλάμε το σπιτάκι μας στην κυκλική βάση που έχουμε δημιουργήσει και δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε στο πλάι του το γλαστράκι μας με το ανθισμένο λουλούδι. Τέλος, χρωματίζουμε το σπιτάκι και το στολίζουμε κατά τον τρόπο που μας ευχαριστεί! (Εικόνες 4-5)
Posted on June 6, 2020
«Μια Ωραία Πεταλούδα»
«Μια Ωραία Πεταλούδα»
Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (8.6.2020)
«Μια Ωραία Πεταλούδα»_ Μονομμάτου Ειρήνη_8.6.2020
Ηλιόλουστη νέα ημέρα, παιδιά!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα φτιάξουμε μία εντυπωσιακή πεταλούδα από ένα απλό ρολό χαρτί!
Για αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή θα χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω υλικά:
1. ένα μικρό ρολό χαρτί
2. 1 κόλλα χαρτόνι χοντρό (1 κόλλα χαρτί Α4 εναλλακτικά)
3. μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
4. ψαλίδι & κόλλα
Λοιπόν, ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 2, ξεκινάμε φτιάχνοντας τα πλουμιστά φτερά της! (Εγώ χρησιμοποίησα χρωματιστό χαρτόνι, εάν ωστόσο δεν διαθέτετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό και να το βάψετε έπειτα με το αγαπημένο σας χρώμα ή χρώματα!) Γι' αρχή, παίρνουμε το χαρτόνι μας και σχηματίζουμε το περίγραμμα των φτερών - κατά το σχήμα που βλέπετε ακριβώς στη φωτογραφία -. Έπειτα με το ψαλίδι μας το κόβουμε προσεκτικά γύρω - γύρω στο περίγραμμα του. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας στο χαρτόνι διάφορα λουλουδάκια, τα οποία και χρωματίζουμε και τα κόβουμε έπειτα κι αυτά προσεκτικά με το ψαλίδι. Ολοκληρώνουμε φτιάχνοντας δύο λωρίδες που αποτελούν τις κεραίες της.
2ο βήμα:
Παίρνουμε το ρολό που αποτελεί το κύριο σώμα της πεταλούδας μας και το χρωματίζουμε με το αγαπημένο μας χρώμα! Μπορούμε να το διακοσμήσουμε και με διάφορα μοτίβα (εγώ για παράδειγμα έφτιαξα κυκλικά μοτίβα)! Δεν ξεχνάμε φυσικά να της προσθέσουμε δύο μάτια! (Εικόνα 3).
3ο βήμα:
Η πεταλούδα μας είναι σχεδόν έτοιμη! Μένει μόνο να την συναρμολογήσουμε! Ακολουθώντας το παράδειγμα της Εικόνας 4, ξεκινάμε κολλώντας επιμελώς τα λουλούδια επάνω στην επιφάνεια των φτερών της, στα οποία μπορούμε επίσης να προσθέσουμε επιπλέον διακοσμητικά στοιχεία (εγώ για παράδειγμα έφτιαξα κυκλικά μοτίβα). Εφόσον έχουμε ολοκληρώσει με την κατασκευή των φτερών, τα κολλάμε κι αυτά στην πίσω μεριά της και απλώνονται αυτά όμορφα και προεξέχοντα δεξιά και αριστερά! Τέλος, προσθέτουμε τις δύο κεραίες της, τις οποίες και σταθεροποιούμε με κόλλα που βάζουμε στη μέσα μεριά της πρόσθιας όψης της πεταλούδας μας!
Posted on June 5, 2020
«Ο Πρίγκηπας Βάτραχος»
«Ο Πρίγκηπας Βάτραχος»
Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (4.6.2020)
«Ο Πρίγκηπας Βάτραχος»_ Μονομμάτου Ειρήνη_4.6.2020
Χαρούμενη νέα ημέρα, παιδιά!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα φτιάξουμε τον σούπερσταρ του παραμυθιού Πρίγκηπα - Βάτραχο που θέλει να φιλήσει και να παντρευτεί την αγαπημένη του στην όχθη μιας κρυστάλλινης λίμνης!
Για αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή θα χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω υλικά:
1. ένα μικρό ρολό χαρτί
2. 1 κόλλα χαρτόνι χοντρό (1 κόλλα χαρτί Α4 εναλλακτικά)
3. μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
4. ψαλίδι & κόλλα
Λοιπόν, ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 2, παίρνουμε το χοντρό χαρτόνι μας, σχεδιάζουμε επάνω του το κεφάλι του βατράχου - κατά το σχήμα που βλέπετε ακριβώς στη φωτογραφία - και συνεχίζουμε φτιάχνοντας τα τέσσερα υπόλοιπα μέρη του σώματος του: (α) ένα ζευγάρι χέρια και (β) ένα ζευγάρι πόδια (κατά το σχήμα πάλι που βλέπετε στη φωτογραφία με τις τριγωνικές απολήξεις).
2ο βήμα:
Χρωματίζουμε το κεφάλι του βατράχου με πράσινο χρώμα, καθώς και τα χέρια και τα πόδια του, και δεν ξεχνάμε να του φτιάξουμε: δύο μάτια, δύο ρουθούνια κι ένα χαμόγελο καθώς περιμένει να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του και είναι κεφάτος!
3ο βήμα:
Με πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα (ώστε να κάνει αντίθεση με το κεφάλι και τα άκρα του) βάφουμε την επιφάνεια του ρολού. Στη συνέχεια, ολοκληρώνουμε σταθεροποιώντας με κόλλα το κεφάλι του βατράχου και τα άνω και κάτω άκρα του (Εικόνα 3).
Ο Πρίγκιπας Βάτραχος είναι έτοιμος!
Τι λέτε;
Θα του πει η πριγκίπισσα το "ναι";
Posted on May 29, 2020
«Η Πασχαλίτσα»
«Η Πασχαλίτσα»
«Η Πασχαλίτσα»_ Μονομμάτου Ειρήνη_1.6.2020
Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (1.6.2020)
Καλή σας μέρα, παιδιά!
Σήμερα, θα υποδεχτούμε δημιουργικά τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, τον ηλιόλουστο Ιούνιο, φτιάχνοντας μία γλυκιά "πασχαλίτσα" από ένα απλό ρολό χαρτί!
Για αυτή την όμορφη κατασκευή θα χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω υλικά:
- ένα μικρό ρολό χαρτί
- 1 κόλλα λευκό χαρτόνι χοντρό (1-2 κόλλες χαρτί Α4 εναλλακτικά)
- μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
- ψαλίδι & κόλλα
Λοιπόν, ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Για αρχή, παίρνουμε το χαρτόνι μας (ή μία κόλλα λευκό χαρτί Α4 εάν δεν έχετε εύκαιρο χαρτόνι) και σχεδιάζουμε ένα κυκλικό σχήμα, το οποίο στη συνέχεια τσακίζουμε στη μέση και με το ψαλίδι κόβουμε τα δύο ισομερή ημικύκλια που έχουν δημιουργηθεί. Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 2 βάφουμε τα δύο ημικύκλια με κόκκινο μαρκαδόρο (ή ξυλομπογιές όποιος το προτιμά) και φυσικά δεν ξεχνάμε να βάλουμε τις χαρακτηριστικές μαύρες βουλίτσες της πασχαλίτσας!
2ο βήμα:
Συνεχίζουμε, βάφοντας το κύριο σώμα της πασχαλίτσας (δηλαδή το ρολό) με μαύρο χρώμα προσέχοντας να της αφήσουμε δύο στρογγυλά μεγάλα μάτια (Εικόνα 2). Εναλλακτικά μπορείτε να ζωγραφίσετε τα μάτια της πασχαλίτσας σε μία κόλλα χαρτί και να τα κολλήσετε στην σωστή τους θέση στην επιφάνεια του μαύρου πλέον ρολού! Τέλος, σε ένα κομμάτι από το χαρτόνι μας σχεδιάζουμε τις δύο μακριές κεραίες της και τις βάφουμε με μαύρο χρώμα.
3ο βήμα:
Ήρθε η ώρα να συναρμολογήσουμε την πασχαλίτσα ώστε η μορφή της να ολοκληρωθεί πλήρως! Ακολουθώντας το παράδειγμα της Εικόνας 3, κολλάμε τα δύο "πουά" ημικύκλια (κατά την εικονιζόμενη κλίση στην φωτογραφία) επάνω στο μαύρο της σώμα και στην συνέχεια ολοκληρώνουμε βάζοντας στην πασχαλίτσα τις κεραίες της, τις οποίες και σταθεροποιούμε κολλώντας τις στην εσωτερική πρόσθια όψη του ρολού!
Η πασχαλίτσα μας είναι έτοιμη και μας κοιτάζει όλο απορία!
Posted on May 26, 2020
«Μάγια η Μέλισσα»
«Μάγια η Μέλισσα»
«Μάγια η Μέλισσα»_Μονομμάτου Ειρήνη_28.5.2020
Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (28.5.2020)
Χαρούμενη και ηλιόλουστη ημέρα, παιδιά!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα μάθουμε να φτιάχνουμε την φημισμένη "Μάγια την Μέλισσα" από ένα απλό ρολό χαρτί!
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή είναι τα εξής:
- ένα μικρό ρολό χαρτί
- 1 κόλλα λευκό χαρτόνι χοντρό & 1-2 κόλλες χαρτί Α4
- μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
- ψαλίδι & κόλλα
Λοιπόν, ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Όπως μπορείτε να δείτε στην Εικόνα 2 αφήνουμε για λίγο στην άκρη το ρολό μας (αφού πρώτα έχουμε ντύσει την επιφάνεια του με μία κόλλα λευκό χαρτί Α4 για να μπορούμε να την χρωματίσουμε όπως θέλουμε έπειτα), παίρνουμε το χοντρό χαρτόνι και σχεδιάζουμε σε αυτό:
(α) δύο ζευγάρια φτερά
(β) δύο κεραίες
&
(γ) δύο λωρίδες (αποτελούν το κάτω μέρος του σώματος της μέλισσας).
Εφόσον τα σχεδιάσαμε όλα, τα γεμίζουμε με χρώμα! Εγώ επέλεξα το μπλε χρώμα για τα φτερά της και το μαύρο για τις κεραίες και τις λωρίδες. Εσείς μπορείτε να τα βάψετε με όποια χρώματα αγαπάτε!
Έπειτα τα κόβουμε με το ψαλίδι προσεκτικά, γύρω γύρω, στα περιγράμματα τους, τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη και πιάνουμε το ρολό!
2ο βήμα:
Ζωγραφίζουμε την μέλισσα στην λευκή επιφάνεια του ρολού! Καθώς είναι μέλισσα επέλεξα για χρώματα της το κίτρινο και το μαύρο! Επάνω στο βαμμένο κίτρινο ρολό, σχεδιάζουμε τα δυο της μάτια κι ένα πλατύ χαμόγελο! Στο κάτω μέρος της κολλάμε τις δύο μαύρες λωρίδες. Έπειτα, κολλάμε στο πίσω μέρος τα φτερά της. Τέλος, προσθέτουμε τις δύο κεραίες της, τις οποίες και σταθεροποιούμε με κόλλα που βάζουμε στην εσωτερική, πρόσθια μεριά του ρολού (Εικόνες 3-4).
3ο βήμα:
Όποιος επιθυμεί μπορεί να εντάξει την μέλισσα στο φυσικό της περιβάλλον κολλώντας την επάνω σε μία κόλλα χαρτί βαμμένη με πράσινο χρώμα (Εικόνες 3-4)! Μπορεί ακόμα να ζωγραφίσει εκεί όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια!
Posted on May 22, 2020
«Ζωγραφίζουμε υπό την επιρροή του μαγευτικού κυβισμού!»
«Ζωγραφίζουμε υπό την επιρροή του μαγευτικού κυβισμού!»
Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (22.5.2020)
Ο "κυβισμός" συνιστά ένα από τα πλέον αγαπητά και χαρακτηριστικά καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής του 20ου και 21ου ακόμα αιώνα. Γεννήθηκε στη Γαλλία το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με κύριους εκπροσώπους του τους: Π.Πικάσο, Τζ.Μπράκ, Χ.Γκρις και Φ.Λεζέρ. Το όνομα του κινήματος προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη "κύβος". Χαρακτηριστικά γνωρίσματα κυβισμού στην Τέχνη: καθαρές και αυστηρές φόρμες, γεωμετρικά σχήματα (κύκλοι, τετράγωνα, τρίγωνα, ρόμβοι, παραλληλόγραμμα και τραπέζια), γεωμετρικά στερεά (κύβοι, σφαίρα, πυραμίδα), έντονο χρώμα και αντιθέσεις στοιχείων, ρυθμική επαλληλία εικόνας, έντονα περιγράμματα, λεπτομέρεια και πολυσυνθετικότητα, κατάργηση χώρου, απεικόνιση από πολλαπλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα. Διάσημοι Έλληνες ζωγράφοι εκπρόσωποι του "κυβισμού": Κ.Παρθένης (πρώιμα έργα), Ν.Χατζηκυριάκος Γκίκας & Γ.Μόραλης.
Ζωγραφίζουμε υπό την επιρροή του μαγευτικού κυβισμού!
Υλικά:
- μολύβι & γόμα
- χάρακας & διαβήτης (προαιρετικά)
- 1 κόλλα χαρτί
- ξυλομπογιές & μαρκαδόροι
1ο βήμα
Όπως μπορείτε να δείτε στην Πρώτη Εικόνα ξεκινάμε σχεδιάζοντας κεντρικά δύο γεωμετρικά δέντρα
2ο βήμα
Κάτω από τα δέντρα, σχεδιάζουμε:
αριστερά-> μία πασχαλίτσα
στο κέντρο-> ένα λουλούδι
δεξιά-> μία πεταλούδα
3ο βήμα
Ήρθε η ώρα να εμπλουτίσουμε με διάφορα σχήματα και χρώματα την ζωγραφιά μας! Γεμίζουμε το φύλλωμα των δέντρων με ποικίλα γεωμετρικά σχήματα και χρωματίζουμε το κάθε σχήμα με τα χρώματα που αγαπάμε! Έπειτα, πλάθουμε με την φαντασία μας και την κάτω ζώνη της ζωγραφικής μας επιφάνειας δίνοντας στην πασχαλίτσα, το λουλούδι και την πεταλούδα "ζωή"! Τέλος, δεν ξεχνάμε να χρωματίσουμε και την λευκή επιφάνεια της κόλλας μας! Εγώ, την έβαψα με πράσινο χρώμα! Εσύ, τι χρώμα θα επιλέξεις;
«Ζωγραφίζουμε υπό την επιρροή του μαγευτικού κυβισμού!»_Μονομμάτου Ειρήνη_22.5.2020_
Posted on May 15, 2020
«O καπελομένος πιγκουίνος»
«O καπελομένος πιγκουίνος»
Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (14.5.2020)
Χαρούμενη μέρα, παιδιά!
Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να ζωγραφίζετε!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα φτιάξουμε έναν πιγκουίνο που φοράει το καπέλο του για να βγει βόλτα στον ήλιο!
Γι' αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
(α) ένα ρολό χαρτί (μικρό)
(β) ένα λευκό χαρτόνι (χοντρό)
(γ) μία κόλλα λευκό χαρτί
(δ) ψαλίδι
(ε) μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
Λοιπόν, ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Παίρνουμε το ρολό χαρτί και το αλείφουμε προσεκτικά με κόλλα σε όλη την επιφάνεια του (Εικόνες 1-2).
2ο βήμα:
Έπειτα, τυλίγουμε με το χαρτόνι μας - ή εναλλακτικά με μία κόλλα λευκό χαρτί - ώστε να καλύψει τελείως την επιφάνεια από το ρολό (Εικόνα 3).
3ο βήμα:
Με το ψαλίδι κόβουμε δεξιά και αριστερά το χαρτόνι (ή το χαρτί) που περισσεύει. Έτσι, έχουμε το ρολό μας καλυμμένο με το λευκό χαρτόνι (ή χαρτί) και μπορούμε πλέον να ζωγραφίσουμε τον πιγκουίνο μας (Εικόνες 4-5)!
4ο βήμα:
Χρωματίζουμε με μαρκαδόρους (ή ξυλομπογιές εάν το προτιμάτε) τον πιγκουίνο μας. Όπως θα δείτε στην Εικόνα 6 μπορούμε να σχεδιάσουμε σε ένα κομμάτι χαρτόνι (ή και σε λευκή κόλλα χαρτί) τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία του σώματος του πιγκουίνου. Σχεδιάζουμε δηλαδή την μύτη του (ανάποδο τρίγωνο), τα μάτια του, τα πόδια καθώς και τις δύο φτερούγες του! Όλα αυτά τα χρωματίζουμε με τα χρώματα που επιθυμούμε, τα κόβουμε προσεκτικά με το ψαλίδι και με την κόλλα τα κολλάμε επάνω στο λευκό ρολό! Αυτό ήταν! Ο πιγκουίνος μας έχει σχηματιστεί (Εικόνες 7-8)! Διευκρίνηση: τα πόδια τα στερεώνουμε βάζοντας κόλλα στην εσωτερική μεριά του ρολού ώστε να μένουν σταθερά.
5ο βήμα:
Στο σημείο αυτό, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το καπέλο του πιγκουίνου! (α) Παίρνουμε αρχικά ένα κομμάτι χαρτόνι, βάζουμε επάνω του το ρολό μας (τον πιγκουίνο) και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε γύρω γύρω την περίμετρο του. Έτσι λοιπόν, ένας κύκλος έχει σχηματιστεί! Έπειτα, εντός του κύκλου, με το μολύβι μας τραβάμε δύο ίσιες γραμμές χιαστί. (β) Στη συνέχεια, γύρω από την περίμετρο του κύκλου σχηματίζουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο, ο οποίος είναι στην ουσία το γείσο του καπέλου. Έπειτα, παίρνουμε το ψαλίδι μας (ιδανικά κοπίδι) και κόβουμε ακριβώς επάνω στις χιαστί γραμμές του εσωτερικού κύκλου που έχουμε σχεδιάσει. Όπως μπορούμε να δούμε και στην δεύτερη εικόνα έχουν πλέον σχηματιστεί τέσσερα τριγωνικά κομματάκια τα οποία και τραβάμε προς τα πάνω. (γ) Προκειμένου να ολοκληρωθεί το καπέλο του πιγκουίνου κάνουμε τα εξής βήματα: 1. με το ψαλίδι κόβουμε ολόγυρα από το γείσο • 2. παίρνουμε ένα άλλο κομμάτι χαρτόνι και φτιάχνουμε έναν μικρό κύλινδρο • 3. κόβουμε ένα σχετικά μακρόστενο κομμάτι από χαρτόνι, το οποίο είναι το σκέπαστρο του κυλίνδρου • 4. κόβουμε μία μακρόστενη λωρίδα χαρτί, η οποία και είναι η κορδέλα του καπέλου.
6ο βήμα:
Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τα επιμέρους κομμάτια του καπέλου! Παίρνουμε το κεντρικό μέρος του καπέλου και το τοποθετούμε μέσα στο ρολό (το κύριο σώμα του πιγκουίνου) με τα τέσσερα τριγωνικά του κομμάτια να είναι γυρισμένα προς τα μέσα. Έπειτα, στην οπή εφαρμόζουμε το κυλινδρικό κομμάτι στερεώνοντας το με κόλλα κι από πάνω κολλάμε επίσης το μακρόστενο κομμάτι χαρτόνι που αποτελεί το άνω τμήμα του καπέλου, το οποίο και κόβουμε ακολουθώντας την περίμετρο του κυλίνδρου. Τέλος, προσθέτουμε την κορδέλα! Το καπέλο μας είναι έτοιμο!
Πάντα χρησιμοποιούμε στις κατασκευές μας τα χρώματα που αγαπάμε!
Ο καπελομένος πιγκουίνος είναι έτοιμος να πάει την βόλτα του στον ήλιο!
Posted on May 12, 2020
«Η έξυπνη γατούλα»
«Η έξυπνη γατούλα»
Copyright: Ειρήνη Μονομμάτου, εικαστικός (12.5.2020)
Ηλιόλουστη νέα εβδομάδα, παιδιά!
Εύχομαι να είστε όλοι καλά!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα μάθουμε να φτιάχνουμε μία έξυπνη γατούλα από ένα απλό ρολό χαρτί!
Για αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή θα χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω υλικά:
(α) ένα ρολό χαρτί (μικρό)
(β) κόλλα
(γ) ψαλίδι
(δ) μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
Ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Παίρνουμε το ρολό χαρτί και το αλείφουμε προσεκτικά με κόλλα σε όλη την επιφάνεια του (Εικόνες 1-2).
2ο βήμα:
Έπειτα, τυλίγουμε με το χαρτόνι ώστε να καλύψει τελείως την επιφάνεια από το ρολό (Εικόνα 3).
3ο βήμα:
Με το ψαλίδι κόβουμε το χαρτόνι που προεξέχει - όμως μόνο στην αριστερή πλευρά - καθώς η δεξιά θα χρησιμεύσει για να φτιάξουμε τα "αυτιά" της όμορφης γάτας. Προκειμένου να σχηματιστούν τα δύο αυτιά γυρνάμε προς τα μέσα τις δύο από τις τέσσερις απέναντι πλευρές από το χαρτόνι που προεξέχει (Εικόνες 4-5).
4ο βήμα:
Και αφού έχουμε πλέον τα "αυτιά" της γάτας, καθώς και το ρολό μας καλυμμένο με το λευκό χαρτόνι, μπορούμε πλέον να σχηματίσουμε την μορφή της! Μπορούμε είτε να ζωγραφίσουμε στην επιφάνεια του ρολού απευθείας την μορφή της, είτε να σχεδιάσουμε σε μία κόλλα λευκό χαρτί τα επιμέρους στοιχεία της (μάτια - στόμα - μύτη - μουστάκια - χέρια) τα οποία και θα χρωματίσουμε με όποια χρώματα αγαπάμε και θα κολλήσουμε έπειτα επάνω στο ρολό (Εικόνα 6).
5ο βήμα:
Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και την ουρά της, την οποία σχεδιάζουμε πρώτα σε λευκό χαρτόνι, την χρωματίζουμε, την κόβουμε και την κολλάμε στην δεξιά μέσα μεριά από το ρολό μας. Την τσακίζουμε σε σημεία ώστε να είναι στριφογυριστή! (Εικόνες 7-9).
Η γάτα μου ονομάζεται "Μαύρη Περούκα".
Πώς λέγεται η δικιά σας;
«Η έξυπνη γατούλα»_Μονομμάτου Ειρήνη_12.5.2020
Posted on May 8, 2020
“Φτιάχνω τρισδιάστατη κάρτα για την Γιορτή της Μητέρας!”
"Φτιάχνω τρισδιάστατη κάρτα για την Γιορτή της Μητέρας!"
Καλή σας μέρα, παιδιά!
Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα μάθουμε να φτιάχνουμε - εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά - μία τρισδιάστατη κάρτα από χαρτόνι - δώρο στην μητέρα μας που γιορτάζει αυτή την Κυριακή 10 Μαΐου 2020!
(Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «Γιορτή της Μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου και η οποία εορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη).
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
1) 1-2 χαρτόνια • λευκό και χρωματιστό • (για το κυρίως σώμα της κάρτας)
2) 1-2 κόλλες χαρτί Α4 (για τα λουλούδια)
3) μολύβι, γόμα, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους
4) ψαλίδι και κόλλα
5) προαιρετικά: μία μικρή κορδέλα
Λοιπόν, ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Παίρνουμε το λευκό χαρτόνι, το κόβουμε με το ψαλίδι σε ορθογώνια διάσταση (μέγεθος κόλλας Α4) και το διπλώνουμε στη μέση - ισομετρικά -.
2ο βήμα:
Κρατάμε διπλωμένο το χαρτόνι μας και με το ψαλίδι κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και διπλώνουμε τις δύο πλευρές σχηματίζοντας γωνίες (βλ. Εικόνα 1).
Μία θηκούλα που προεξέχει έχει σχηματιστεί (Εικόνα 2).
3ο βήμα:
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη την κάρτα μας και παίρνουμε μια - δυο κόλλες λευκό χαρτί Α4 προκειμένου να φτιάξουμε τα λουλουδάκια που θα στολίσουν την θήκη της κάρτας που φτιάξαμε (ή μπορούμε να τα φτιάξουμε κι αυτά από χαρτόνι εάν θέλουμε)! Σχεδιάζουμε λοιπόν με μολύβι, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους τα λουλούδια μας χρωματίζοντας τα με τα χρώματα που αγαπάμε! (Εικόνα 4)
4ο βήμα:
Αφότου ζωγραφίσαμε τα λουλούδια, με το ψαλίδι τα κόβουμε και ένα - ένα τα τοποθετούμε στην θήκη της κάρτας μας!
Ένα μπουκέτο από ηλιόλουστα λουλούδια έχει σχηματιστεί!
Τέλος, κολλάμε στο πίσω μέρος της το χρωματιστό χαρτόνι και η κάρτα μας είναι έτοιμη!
Μπορούμε να ζωγραφίσουμε ό.τι άλλο θέλουμε στην λευκή επιφάνεια της και να γράψουμε στην μητέρα μας ένα μικρό ποιηματάκι που θα της δώσει μεγάλη χαρά!
ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ_ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΝΟΜΜΑΤΟΥ
Posted on May 4, 2020
“Ξανθό κορίτσι – Μίνιον από ένα μικρό ρολό χαρτί!”
"Ξανθό κορίτσι - Μίνιον από ένα μικρό ρολό χαρτί!"
Ηλιόλουστη νέα εβδομάδα, παιδιά!
Σήμερα, θα μάθουμε να φτιάχνουμε ένα κορίτσι - Μίνιον με ξανθά μαλλιά και ένα μεγάλο μάτι γαλανό!
Για αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή θα χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω υλικά:
(α) ένα ρολό χαρτί (μικρό)
(β) μία κόλλα λευκό χαρτί (λεπτό ή χοντρό φύλλο)
(γ) κόλλα
(δ) ψαλίδι
(ε) μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές
(στ) ένα χαρτί γκοφρέ ή εναλλακτικά κλωστές (για τα μαλλιά)
Ξεκινάμε;
1ο βήμα:
Παίρνουμε το ρολό χαρτί και το αλείφουμε προσεκτικά με κόλλα σε όλη την επιφάνεια του.
2ο βήμα:
Έπειτα, τυλίγουμε μία κόλλα χαρτί ώστε να καλύψει τελείως την επιφάνεια από το ρολό.
3ο βήμα:
Με το ψαλίδι κόβουμε δεξιά και αριστερά το χαρτί που περισσεύει. Έτσι, έχουμε το ρολό μας καλυμμένο με λευκό χαρτί και μπορούμε πλέον να ζωγραφίσουμε το Μίνιον!
4ο βήμα:
Χρωματίζουμε με μαρκαδόρους (ή ξυλομπογιές εάν το προτιμάτε) το κορίτσι - Μίνιον! Φτιάχνουμε το φόρεμα της, του κολλάμε όποια σχέδια αγαπάμε (π.χ. πολύχρωμα λουλούδια, καρδούλες, αριθμούς, γεωμετρικά σχήματα κ.ά.).
5ο βήμα:
Έπειτα βάζουμε στο Μίνιον 1 γαλανό ματάκι για να βλέπει!
Τέλος, επειδή στα Μίνιον αρέσει να γελάνε συνεχώς, δεν ξεχνάμε να του σχεδιάσουμε ένα ωραίο χαμόγελο!
Την δικιά μου Μίνιον την λένε «Ανελόκιν».
Πώς λένε, αλήθεια, την δικιά σας;
_Ξανθό Κορίτσι - Μίνιον από ένα μικρό ρολό χαρτί!_Μονομμάτου Ειρήνη