Ο Μισσισσιππής

 

   Ο Μισσισσιππής (αγγλικά: Mississippi) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5969 χλμ. Πηγάζει από τη λίμνη Ιτάσκα της Πολιτείας Μινεσσότα και εκβάλει στον τον κόλπο του Μεξικού. Διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα νερού στον κόσμο.  

    Ο ποταμός είναι τμήμα του συστήματος ποταμών  Τζέφερσον-Μιζούρι-Μισσισσιππή, το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Με μήκος 6.275 χλμ, είναι το τέταρτο μακρύτερο, και χύνει στη θάλασσα 19.000 κυβ. μ. νερού το δευτερόλεπτο. Ο μακρύτερος των πολλών παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός του Μισούρι με τον ποταμό του Αρκάνσας να ακολουθεί. Με βάση τον όγκο ύδατος, ο μεγαλύτερος όλων των παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός Οχάιο.

   Ο ποταμός Μισσισσιππής κατά το παρελθόν θεωρούνταν ως το άτυπο σύνορο της «Άγριας Δύσης», η οποία παραδοσιακά οριοθετείται μεταξύ του ποταμού αυτού και των Βραχωδών Ορέων. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη misi-ziibi της γλώσσας των Ινδιάνων Ojibwe που σημαίνει ο «μεγάλος ποταμός». Στις όχθες του κατοικούν άνθρωποι για περίπου 5 χιλιάδες χρόνια. Επίσης, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, κατά τη διάρκεια μαχών του Εμφυλίου Πολέμου και αποφάσεων-ορόσημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

   Ο Μισσισιπής είναι σημαντική κυκλοφοριακή αρτηρία, καθώς είναι πλωτός σχεδόν μέχρι τις πηγές του. Μεγάλες πόλεις βρίσκονται κοντά στον ποταμό, όπως η Νέα Ορλεάνη  και το Σαιντ Λούις. Η έλευση του ατμόπλοιου το 1812, επέφερε αλλαγές σε αρκετά δρομολόγια, μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης από το Λούισβιλ στη Νέα Ορλεάνη από 4 μήνες σε μόλις 20 μέρες.

   Ο Μισσισσιππής είναι άγριος ποταμός, που ποτέ δεν κατάφεραν να δαμάσουν οι άνθρωποι. Οι πλημμύρες του σκεπάζουν πάντα μεγάλες εκτάσεις και τα διάφορα έργα, που έχουν σκοπό να τον τιθασεύσουν, αποτυγχάνουν πάντα μπροστά στη δύναμη του. Σε αντάλλαγμα, προσφέρει πολυάριθμες υπηρεσίες στους κατοίκους των ΗΠΑ.

Leave a Reply