Ατομική Υγιεινή

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

Όσο για το κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

-Μετά από τη μετακίνησή μας με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς και την άφιξη π.χ. στην εργασία μας, ή την επιστροφή στο σπίτι μας,

-Μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων,

-Πριν, κατά και μετά το μαγείρεμα, και κυρίως μετά το καθάρισμα της σανίδας κοπής κρεάτων ή των σκευών της κουζίνας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακατέργαστες τροφές.

-Πριν από την κατανάλωση φαγητού,

-Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου, που είναι άρρωστος,

-Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιας πληγής στο σώμα,

-Μετά τη χρήση της τουαλέτας,

-Αφότου αλλάξουμε πάνες σε ένα μωρό, ή αφότου το βοηθήσουμε να καθαριστεί μετά την τουαλέτα,

-Αφότου φυσήξουμε την μύτη μας, βήξουμε, ή φτερνιστούμε στα χέρια μας,

-Αφότου αγγίξουμε ένα ζώο, ζωοτροφές, ή ζωικές ακαθαρσίες,

-Αφότου αγγίξουμε σκουπίδια.

Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια βάζουμε την απαραίτητη δόση σαπουνιού. Κάνουμε σαπουνάδα τρίβοντας τα χέρια μας μεταξύ τους και με το σαπούνι. Βεβαιωνόμαστε ότι βάζουμε αφρό σε όλα τα σημεία του χεριού, δηλαδή και στο πάνω μέρος από τις παλάμες μας, όπως και ανάμεσα στα δάχτυλά μας και κάτω από τα νύχια μας γιατί εκεί κρύβονται αρκετά μικρόβια. Τρίβουμε τα χέρια μας (τα δάκτυλα και τις παλάμες με παράλληλες κινήσεις) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με νερό. Στεγνώνουμε καλά τα χέρια με χειροπετσέτα μιας χρήσεως. Χρησιμοποιούμε την ίδια χειροπετσέτα για να κλείσουμε τη βρύση. Αν δεν έχουμε σαπούνι, ή νερό, χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

Πληροφορίες και εικόνα από την online εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

 

Leave a Reply