ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

Γεια σας παιδιά

Θυμάστε αυτή τη μπαταρία;

Όπως σωστά καταλάβατε είναι μια μπαταρία 4,5 βολτ που χρησιμοποιούν ενίοτε η κα Κική και η κα Μάγδα για να κάνουν τα πειράματα του ηλεκτρισμού. Αν πάρουμε και τα εξής ακόμη στοιχεία:

Με αυτόν τον εξοπλισμό μπορούμε να δούμε και να ερευνήσουμε τα αποτελέσματα που προκαλεί το ηλεκτρικό ρεύμα όταν περνά μέσα από ένα καλώδιο. Προσέχουμε στο πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού βίντεο που ακολουθεί:

βιντεο απο φωτοδεντρο για τον ηλεκτρομαγνητισμο

Εντυπωσιακό πως όταν το ρεύμα περνά μέσα από το σύρμα, αναγκάζει τη μαγνητική βελόνα να στρίβει! Ναι αλλά ξέρουμε καλά ότι η βελόνα στρίβει ΜΟΝΟ από επίδραση μαγνητικού πεδίου...επομένως το ρεύμα που περνάει μέσα από έναν ευθύγραμμο αγωγό όπως είναι ένα ισιωμένο σύρμα παράγει γύρω του μαγνητικό πεδίο που αναγκάζει τη βελόνα να στρίψει.

Σχηματικά όλα τα παραπάνω περιγράφονται με την εικόνα:

Αν προχωρήσουμε παρακάτω στο βίντεο που είδαμε προηγουμένως θα δούμε το ακριβώς αντίθετο. Πώς δηλαδή μπορούμε να πάρουμε ρεύμα από έναν μαγνήτη που κινείται στο εσωτερικό ενός πηνίου. Ναι αλλά τι είναι πηνίο;

Πηνίο είναι ένα σύρμα μονωμένο εξωτερικά το οποίο έχει τυλιχτεί σε ένα κυλινδρικό καλούπι και έχει πάρει το σχήμα που βλέπουμε στην εικόνα. Αν στα άκρα του συνδέσουμε ένα όργανο που λέγεται "μικροαμπερόμετρο" και μετρά απειροελάχιστες εντάσεις ηλεκτρικού ρεύματος όπως το παρακάτω:

τότε μπορούμε στο εσωτερικό του πηνίου να μετακινήσουμε μπρος-πίσω ένα ραβδόμορφο μαγνήτη και να δούμε την ένδειξη του μικροαμπερόμετρου να κινείται που σημαίνει ότι παράγεται από αυτή την κίνηση ηλεκτρικό ρεύμα. Η μεταβολή δηλαδή του μαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του πηνίου, που αλλιώς λέγεται και σωληνοειδές, παράγει ηλεκτρικό ρεύμα! Αυτό βλέπουμε στο δεύτερο μέρος του βίντεο που βάλαμε στην αρχή.

Τώρα μπορείτε να μελετήσετε το κεφάλαιο του "Ηλεκτρομαγνητισμού" του σχολικού βιβλίου μέχρι εκεί που λέει "μαγνήτες" και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

1. Ποια η σωστή απάντηση;

2. Βρες το ζευγάρι της κάθε εικόνας

 

 

 

 

 

Leave a Reply