ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γεια σας παιδιά

Επίκαιρο το θέμα της σημερινής εργασίας. Ο κορωνοϊός. Το βάσανο όλου του κόσμου!

Τι είναι στ` αλήθεια αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι, ορατό μετά βίας μόνο με πολύ ισχυρά ηλεκτρονικά μικροσκόπια;

Δεν είναι παρά ένα μόριο πρωτεΐνης σε ένα περίβλημα σφαιρικό, λιπώδους προέλευσης, που "στολίζεται" από δεκάδες προεξοχές που αν τις δεις από μακριά, μοιάζουν με ένα στεφάνι κορώνας, εξ ου και το όνομά,του.

Τι είναι οι κορονοϊοί;

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.

(αναπαραστάσεις κορωνοίού με βάση πραγματικές φωτογραφίες)

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο να δείτε πώς ο ιός εισέρχεται μέσα στο κύτταρο και τι ζημιά προκαλεί:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/11/science/how-coronavirus-hijacks-your-cells.html

Ο ιός με τις προεξοχές που έχει ακουμπά στο κύτταρο (κυρίως του πνεύμονα) και πιάνεται στους κυτταρικούς υποδοχείς τους οποίους "ξεγελά" και ξεκλειδώνει την είσοδό του στο κύτταρο. Μπαίνοντας μέσα, διαχέει το περιεχόμενό του και αλλάζει τον γενετικό κώδικα του κυττάρου αναγκάζοντάς το να παράγει εκατοντάδες αντίγραφα του ιού. Οι νεοι ιοί βγαίνουν από το κύτταρο που έχουν ήδη απομυζήσει από τα υλικά του και οδηγείται μοιραία στο θάνατο. Διαχέονται στους πνεύμονες  και μπαίνει ο καθένας σε ένα νέο κύτταρο που με τη σειρά τους θα το μολύνουν και στη συνέχεια θα νεκρώσουν. Ο πολλαπλασιασμός των ιών γίνεται με ασύλληπτους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα στις πολύ βαριές περιπτώσεις νόσου είναι ο θάνατος λόγω της εξόντωσης των υγιών κυττάρων του πνεύμονα. Στις ελαφρές περιπτώσεις ο άρρωστος αναρρώνει και τα κύτταρα του πνεύμονα ξαναγεννιούνται.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;;;

Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό  το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Λέγεται ότι ανιχνεύτηκε πρώτα σε νυχτερίδες και φίδια και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από κατανάλωση αυτών των ζώων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την υπαίθρια αγορά νεκρών και ζωντανών ζώων στην πόλη Wuhan της Κίνας

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV).

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV.

Μεταφράζεται "2019-new corona virus".

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

Πνευμονία, Δυσκολία στην αναπνοή

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Επομένως:

  1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  2. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  4. Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  5. «Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Ένα site που μας δείχνει κάθε στιγμή πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός παγκοσμίως είναι αυτό που ακολουθεί:

χαρτης εξαπλωσης κορωνοϊου σε πραγματικο χρονο

 

Leave a Reply