Του Κουτρούλη ο γάμος – Αποκριάτικο έθιμο της Μεθώνης.

Η Αποκριά στη Μεθώνη είναι συνυφασμένη με τον «Γάμο του Κουτρούλη». Ο τελευταίος Έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης, καλεί κάθε χρόνο ντόπιους και μη στον  γάμο του που κρατάει έξι αιώνες και που κάθε χρόνο γίνεται κυριολεκτικά... «του  Κουτρούλη ο γάμος»! Το κυρίαρχο έθιμο του τριημέρου της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι η αναβίωση του «γάμου».

Ο Κουτρούλης προσπαθούσε επί χρόνια να παντρευτέι νόμιμα την αγαπημένη του που όμως ηταν ήδη δεσμευμένη. Όταν τελικά τα κατάφερε το γιορτασε πέραν του δέοντος με πολυήμερο τρικούβερτο γλέντι στο γάμο, και έτσι έμεινε χαραγμένο στη μνημη των κατοίκων με την παραπάνω φραση που υποδηλώνει κάθε τρελό ξεφάντωμα και γιορτή.

Έτσι το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στις 13.00 στην πλατεία της παραλίας με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της  σύγχρονης πραγματικότητας. Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής  παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά, μετά το «γάμο» ακολουθεί γλέντι. Οι οργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα, λαγάνες και διάφορα σαρακοστιανά, ενώ και οι γύρω ταβέρνες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία.Οι εκδηλώσεις, βέβαια, ξεκινούν από το Σαββατόβραδο με το προγαμιαίο γλέντι των φίλων του ζευγαριού που  γίνεται στην αίθουσα του κέντρου «Μπούρτζι» και κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες.

Πέρα από το φαγητό, το γλέντι και το χορό περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις  με το ζευγάρι να κλέβει την παράσταση και τους φίλους τους να τους ετοιμάζουν  ευτράπελες καταστάσεις που οι ίδιοι δε γνωρίζουν. Την Κυριακή το απόγευμα στις  18.00 γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού κρεβατιού με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς όπου ακολουθεί γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται, γουρνοπούλα, καψάλες και κρασί.

2 Comments on “Του Κουτρούλη ο γάμος – Αποκριάτικο έθιμο της Μεθώνης.

Leave a Reply