Επιτέλους έχουμε Διαγωνισμό στην κυψέλη μας! Όροι διαγωνισμού:1= Γράφω στα σχόλια συμμετέχω 2= ξέρω πότε λίγει ο διαγωνισμός και ξέρω ότι όταν έχει λήξει δεν μπορώ να πάρω μια θέση. 3 Αν συμμετέχω στέλνω αυτό που ήθελε να κάνω ο διαγωνισμός.! Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα μας βρείτε μια συνταγή που πιστεύετε θα σας δώσει την νίκη! Λήξη διαγωνισμού: Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021! Περιμένω τα σχόλιά σας! Το ( έπαθλο) είναι κάτι απλό και κάτι που θα δούμε με τη νικήτρια!

Η Συνταγή της Αγάπης:

ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

75 γρ. βούτυρο

25 γρ. μαγιά φρέσκια

250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

αλάτι, λίγο

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο

5 γρ. κανέλα

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

30 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

·     Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα σκεπασμένο σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

·     Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο για τις ζύμες. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη.

·     Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.

·     Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά θα είναι και εύπλαστη. Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ, τη βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή μία πετσέτα και την αφήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.

·     Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα.

·     Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλαστή σε ορθογώνιο 30x40 εκ.

·     Με ένα πινέλο απλώνουμε το μαλακωμένο βούτυρο παντού πάνω στη ζύμη. Με τα χέρια μας σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη το μείγμα ζάχαρης-κανέλα.

·     Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.

·     Με ένα πριονωτό, κατά προτίμηση, μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε μικρές κάθετες φέτες περίπου 2 εκ. το κάθε ένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 24x30 εκ. το οποίο το έχουμε βουτυρώσει.

·     Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα και μετά τα αλείφουμε, με τη βοήθεια ενός πινέλου, με έναν κρόκο αυγού που τον έχουμε ανακατέψει με 1 κ.γ. νερό.

·     Πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Η δικές  μου συνταγή Η συνταγή της Μάγδας:

ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Υλικά

  • 300 γρ μέλι θυμαρίσιο
  • 300 γρ σουσάμι ωμό
  • ξύσμα 1 λεμονιού

Οδηγίες

  • Πλένω καλά το σουσάμι, το στραγγίζω και το ρίχνω σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να μυρίζει και να σκουραίνει το χρώμα του. Τα βγάζω αμέσως από την εστία.
  • Βάζω το μέλι σε αντικολλητική κατσαρόλα και το αφήνω σε μέτρια ένταση να βράσει. για 5 λεπτά.
  • Μετά από 5 λεπτά προσθέτω ξύσμα ενός λεμονιού και όταν αρχίσει να σφίγγει ρίχνω το σουσάμι, ανακατεύω καλά και το αφήνω για 2 ακόμα λεπτά.
  • Έχω προετοιμάσει ένα πυρίμαχο ορθογώνιο σκεύος με λαδόκολλα και ρίχνω μέσα του το μείγμα.
  • Όπως είναι καυτό με προσοχή, καλύπτω και από πάνω με μια δεύτερη λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός ποτηριού, το απλώνω ομοιόμορφα πιέζοντας να συσπειρωθεί και να ισιώσει η επιφάνεια του.
  • Αφαιρώ τη λαδόκολλα, το αφήνω να κρυώσει λίγο και το κόβω με κοφτερό μαχαίρι σε ορθογώνια κομμάτια.
  • Δεν τα μετακινώ, τα αφήνω μέσα στο σκεύος να κρυώσουν τελείως.
  • Τα αποθηκεύω σε κλειστό δοχείο αφού πρώτα βάλω μεταξύ τους λαδόκολλα ή μπορώ να τα κλείσω και μέσα σε αυτή σε πακέτο. Μπορώ επίσης να τα τυλίξω με μεμβράνη.
  • Φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου για μήνες.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία

Θερμίδες: 329kcal | Υδατάνθρακες: 40γρ | Πρωτεΐνη: 7γρ | Λιπαρά: 19γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 3γρ | Νάτριο: 6mg | Κάλιο: 195mg | Φυτικές ίνες: 5γρ | Σάκχαρα: 31γρ | Βιταμίνη C: 1mg | Ασβέστιο: 368mg | Σίδηρο: 6mg

Κουλούρια με σταγόνες σοκολάτας https://youtu.be/AEYnZ6reqYo

Υλικά

  • 150 ml γάλα ζεστό όχι καυτό
  • 8 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι) ή 15 γρ νωπή μαγιά
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 320 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 γρ βούτυρο σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ σταγόνες κουβερτούρας κατεψυγμένες

Οδηγίες

  • Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνω το ζεστό γάλα (προσοχή όχι καυτό ~36°C) και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ από τη ζάχαρη.
  • Προσθέτω 4 ΚΣ από το αλεύρι να δημιουργηθεί ένας χυλός.
  • Αφήνω για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά εμφανίζοντας φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
  • Συνεχίζω ρίχνοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, το ένα αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύω καλά.
  • Βάζω τον κάδο στην κουζινομηχανή με το εξάρτημα του γάντζου, αναμιγνύω το αλάτι με το αλεύρι και τα προσθέτω σταδιακά.
  • Τέλος ρίχνω έναν έναν τους κύβους του βουτύρου που είναι μαλακοί σε υφή αλλά όχι λιωμένοι.
  • Αφού ενσωματωθούν, το αφήνω να ζυμωθεί καλά σε μέτρια-δυνατή ένταση για περίπου 7 λεπτά (αν ζυμώνω με τα χέρια θα χρειαστούν άλλα 3-5 λεπτά περισσότερο).
  • Η ζύμη θα μαζευτεί στον γάντζο.
  • Σκεπάζω τον κάδο και αφήνω τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της για περίπου 2 ώρες, σε ζεστό μέρος χωρίς αέρα (ή σε φούρνο που έχω προθερμάνει στους 30°C, τον έχω κλείσει, βάζω το φως μόνο να διατηρεί τη θερμοκρασία, πάντα σκεπασμένος ο κάδος).
  • Όταν περάσει η ώρα, πιέζω τη ζύμη με τα χέρι ή την «χούφτα» να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο.
  • Τη ζυμώνω απαλά, την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα και πασπαλίζω πάνω της 80 γρ κατεψυγμένες σταγόνες κουβερτούρας.
  • Την τυλίγω σε ρολό κλείνοντας τις στο εσωτερικό και την πλάθω σε λουκάνικο, το οποίο κόβω σε 6 ίσα μέρη (για ακρίβεια μπορώ να τα ζυγίσω).
  • Παίρνω ένα ένα, προσπαθώ να κλείσω τις σταγόνες στο εσωτερικό του και το πλάθω σε κορδόνι.
  • Το βάζω στο ταψί που έχω προετοιμάσει με λαδόκολλα, αλείφω στην άκρη με λίγο νερό και ενώνω τις άκρες δημιουργώντας ένα στρογγυλό κουλούρι.
  • Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζω και με τα υπόλοιπα 5.
  • Αφού τα ολοκληρώσω, τα σκεπάζω και τα αφήνω σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν πάλι αυτή τη φορά για 30 λεπτά.
  • Σε ένα μπολάκι χτυπάω ένα αυγό με 1 ΚΣ νερό και με αυτό αλείφω τα κουλούρια από πάνω.
  • Πασπαλίζω με τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας πιέζοντας να μπουν λίγο μέσα στη ζύμη.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις βάζοντας στη σχάρα 10 εκ από το κάτω μέρος του φούρνου.
  • Χρειάζονται 20-25 λεπτά, όταν πάρουν καστανό χρώμα τα βγάζω από το φούρνο, τ’ αφήνω να κρυώσουν τελείως πάνω στο ταψί πριν τα σερβίρω.

ΤΙΠ:

  • Αν κολλήσουν κατά το ψήσιμο, δεν πειράζει, όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε πρώτα να κρυώσουν και έπειτα τα τραβάμε απαλά και χωρίζονται.
  • Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, χωριστά σε σακούλα κατάψυξης χωρίς αέρα το καθένα και τα βγάζουμε σε θερμοκρασία δωματίου λίγες ώρες πριν η το βράδυ πριν τα χρειαστούμε.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Το βίντεο για τα κουλουράκια με σταγόνες σοκολάτας:

https://youtu.be/AEYnZ6reqYo 

Το βίντεο για το παστέλι:

https://youtu.be/ACS-meCpoSM

Leave a Reply