Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πληθώρα πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων για τον άνθρωπο λόγω της γεωμορφολογίας , του κλίματος αλλά και της γεωγραφικής της θέσης. Έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την οικονομία της, ενώ πολύ σημαντικό είναι το ένδοξο παρελθόν της.

Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα κλασικά έργα των αρχαίων Ελλήνων είναι διαχρονικά και διδάσκουν έως και σήμερα μικρούς και μεγάλους.  Επίσης στον κλάδο της επιστήμης η Ελλάδα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα πολλές θεωρίες της φυσικής είναι βασισμένες σε μελέτες και ανακαλύψεις Ελλήνων μελετητών. Άλλος ένας παράγοντας που κάνει την Ελλάδα σημαντική είναι η αρχιτεκτονική, τα αγάλματα και τα αξιοθαύμαστα έργα που έχουν μείνει στο χρόνο, όπως ο Παρθενώνας, καθώς και κάθε είδους βυζαντινοί ναοί και μοναστήρια. Όσον αφορά τώρα την οικονομία της χώρας μας στηρίζεται στον τουρισμό και στην ναυτιλία. Επιπλέον η Ελλάδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με υψηλή ποιότητα αλλά και διατροφική αξία αφού στηρίζονται στη μεσογειακή διατροφή. Εκτός από όλα αυτά η Ελλάδα είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Οι απέραντες θάλασσες, ο ένας και μοναδικός ήλιος, τα βουνά και τα πανέμορφα νησιά είναι κάποιες από αυτές. Πέρα από αυτό σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας υπάρχουν παραδοσιακά χωριά και γραφικοί οικισμοί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πολιτιστική ταυτότητα. Τέλος όσον αφορά τη γεωγραφική της θέση η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στο χάρτη εφόσον αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής). Επίσης το γεγονός ότι δυτικά, ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα της προσφέρει εύκρατο κλίμα και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα από οποιοδήποτε σημείο.

Ωστόσο όπως γίνεται με όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι κι η Ελλάδα εκτός από θετικά έχει κι αρνητικά. Καταρχήν στη χώρα μας παρουσιάζεται το φαινόμενο της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος. Οι Έλληνες ρίχνουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα στους δρόμους, στα δάση, στις πανέμορφες μας θάλασσες οι οποίες μέρα με τη μέρα μολύνονται όλο και περισσότερο και έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Πέρα από αυτό στη χώρα μας παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα ξενομανίας, ξενοφοβίας αλλά και ρατσισμού. Πολλές φορές  κλείνονται στον εαυτό τους, δηλαδή γίνονται εσωστρεφείς και φοβούνται να ανοιχτούν, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Όσον αφορά τώρα το ρατσισμό δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες αποκλείουν διάφορες κοινωνικές ομάδες συνήθως τις πιο ευάλωτες όπως για παράδειγμα τις γυναίκες , άτομα με αναπηρία, καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, φύλου ή αναπηρίας. Ένα ακόμα φαινόμενο είναι οι άστεγοι.  Περίπου 20.000  υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες .Πολύ περισσότεροι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την τραγική αυτή κατάσταση. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό
κοινωνικό πρόβλημα μόνο με φιλανθρωπία. Επιπλέον έχει χαθεί το στοιχείο της κοινωνικότητας που χαρακτήριζε όλους τους Έλληνες. Κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του. Αντίθετα, κυριαρχεί ο ατομικισμός και ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις. Για να αναπτυχθεί η χώρα και να προχωρήσει μπροστά πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σωστά τα προβλήματα της και να ψάχνουμε την καλύτερη πιθανή λύση σε καθ’ ένα από αυτά.

Αλέσια Κριστάλη

Leave a Reply