ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η ανεργία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της οικονομίας μιας χώρας αλλά και στην κοινωνία της.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας. Δυστυχώς η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, το οποίο τον Ιούλιο του 2021 ανερχόταν περίπου στο 14.3 τις εκατό. Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά στους νέους τα οποία είναι διπλάσια από την γενική εικόνα της χώρας. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι και αυτές θύματα της ανεργίας αφού αυτές δυσκολεύονται πιο πολύ από τους άντρες στην εύρεση εργασίας.

Ένας άνεργος δεν αναζητάει μονάχα εργασία αλλά κυρίως ένα στήριγμα επιβίωσης, το οποίο προφανώς δεν είναι μόνο οικονομικό. Ένα άτομο, λοιπόν, χάνοντας την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνει να χάνει ,  χρόνο με τον χρόνο, ακόμα και τον εαυτό του. Έτσι έχει ως συνέπεια να μειώνεται η αυτοεκτίμηση του και να αρχίσει να χάνει τον αυτοσεβασμό του ή ακόμα και την αξιοπρέπεια του. Είναι εύλογο, συνεπώς, το άτομο να κυριαρχείται από συναισθήματα όπως απογοήτευση, μελαγχολία, θλίψη, αβεβαιότητα και ανασφάλεια τα οποία τελικά μπορούν να καταλήξουν σε συγκρούσεις με τους οικείους, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και πολύ χειρότερα σε αγχώδης διαταραχές.