Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι

το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του.

———————————————————————————————————————————

Πατήστε στον κάτω σύνδεσμο για το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 02.04.2021

“Η μουσική των λέξεων” Margarita Engle (Η.Π.Α.)

Ο Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης

Το σοφό τεστ του Σωκράτη

Αρχαίο ελληνικό Θέατρο

Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο - Τα μέρη του θεάτρου και τα μηχανήματα (3D)

Αρχαίο θέατρο Διονύσου

Και εγένετο Θέατρον

Ρήγας Φεραίος – “Τα Φυσικά Δίκαια”

Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ - ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ

  • Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη.
  • Κάλλιο ῾ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.
  • Κανένας πολίτης δεν εξαιρείται από την τιμίαν υποχρέωσιν του να συνεισφέρῃ κατά την δύναμιν και τα πλούτη του τα εις δημοσίας ανάγκας δοσίματα.
  • Οι Νόμοι νάν᾿ ο πρώτος και μόνος οδηγός.
  • Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.

Ελλήνων Πρόσωπα: Ο Ρήγας Φεραίος

Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου Βελεστινλή - Νίκος Ξυλούρης 

Γιάννης Μακρυγιάννης – “Είμαστε εις το εμείς”

Τάσσου, Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης (ξυλογραφία)

" Ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κι εμένα να γράψω ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ.

Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς».

Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί."

 Από τα Απομνημονεύματά του 

Γιάννης Μακρυγιάννης  

(Αβορίτι Δωρίδας 1797 - Αθήνα 1864)

Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Φάκελος Μακρυγιάννη (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)] Αναζητώντας τον Μακρυγιάννη [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

Από τους πιο χαρακτηριστικούς αγωνιστές του 1821, που έφτασε, παρά τις εις βάρος του διώξεις, στο βαθμό του στρατηγού. Το πραγματικό όνομά του ήταν Ιωάννης Τριανταφυλλοδημήτρης, αλλά λόγω του μεγάλου αναστήματος του τον αποκάλεσαν Μακρυγιάννη.

Έλαβε μέρος σε διάφορες καίριες μάχες, τραυματίστηκε πολλές φορές, κινδύνεψε άμεσα και, μετά την ανεξαρτησία, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από την πολιτική εξουσία με την οποία είχε συνεχείς προστριβές και ρήξεις για την ανελέητη κριτική που ασκούσε, και για τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του.

Τα Απομνημονεύματά του, που εκφράζουν με λαϊκό αυθορμητισμό την ελληνική ψυχή και την αγνή παράδοση, ανύψωσαν τον αγράμματο δημιουργό τους σε σύμβολο του αδούλωτου ελληνισμού.

Ανδριάντας Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864) είναι τοποθετημένος στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βύρωνος στην Πλάκα.

Είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά φιλοτεχνημένο στα 1989 ενώ έχει ύψος 2,20 μέτρα.

Ο Μακρυγιάννης αποδίδεται με τα πόδια του σε διάσταση, αναδύοντας αποφασιστικότητα και δυναμισμό προ της μάχης, με το αριστερό του πόδι σε προβολή. Στο δεξί του χέρι κρατάει το σπαθί, ενώ το αριστερό ακουμπά στη φουστανέλα. Το στήθος του είναι προτεταμένο και το βλέμμα του αυστηρό, ατενίζει προς τα εμπρός.

Ο ανδριάντας εδράζεται σε χαμηλό κυβόσχημο βάθρο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 26 Μαρτίου 1996.

O Χάρτης της Ελληνικής Επανάστασης

O Χάρτης της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)

https://www.thinglink.com/scene/1406191930026491906?buttonSource=viewLimits

Τα δημοτικά τραγούδια του '21

https://www.thinglink.com/scene/1420522754653814786

ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821

https://topoimnimis.keni.gr/index.php/el/

Παιχνίδια για την επανάσταση του 1821

25η Μαρτίου 1821-2021 – Διακόσια χρόνια από την επανάσταση

Από τον Νικήτα 

200 ελληνικές σημαίες έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος για την επανάσταση του 1821! Ζητώ η ΕΛΛΑΣ!!! ❤️🇬🇷

Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και είναι ένα κενοτάφιο προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους.

Το γλυπτό παριστάνει μια γυμνή ανδρική μορφή ενός νεκρού πολεμιστή ξαπλωμένη σε κάποια έξαρση του εδάφους. Ο νεκρός πολεμιστής στο αριστερό χέρι κρατάει κυκλική ασπίδα, στο κεφάλι φοράει αρχαίο κράνος με το πρόσωπο γυρισμένο από τα πλάγια να θυμίζει αρχαίο νόμισμα. Στις εθνικές γιορτές οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδος, αφήνουν στεφάνια προς την τιμή όλων αυτών που πολέμησαν για την πατρίδα μας!

Μου αρέσει πολύ να το επισκέπτομαι και να το θαυμάζω την ώρα που γίνεται η αλλαγή της προεδρικής φρουράς!!!

Υ.Γ. Αυτή την φωτογραφία την τραβήξαμε με την μαμά μου πριν πέντε χρόνια!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΟΜΙΚΣ

 Της Κατερίνας

Της Μαρίας

Αρχεία Κόμικς - Πατήστε τον σύνδεσμο

Της Ανάλιας:  Κόμικ Ανάλια

Του Δημήτρη:  Μια οικογένεια κι ο COVID19.pdf

Της Μυρτώς Λ.: κομικ Μυρτώ

Της Άννας

Διάβασε σχετικά με τα κόμικς: 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%82