Ο ωραίος Δαρείος

Αγαπημένα μου μελισσάκια,

Σήμερα στη Γλώσσα θα γνωρίσουμε έναν άλλον Δαρείο, όχι τον βασιλιά της Περσίας που νίκησε ο Αλέξανδρος, αλλά έναν … καλύτερα να μη σας πω εγώ τίποτα, αλλά να τον γνωρίσετε εσείς οι ίδιοι/ες μέσα από το  βιβλίο του Ανθολογίου μας (σ. 127)

1.Αφού διαβάσετε το κείμενο της Σοφίας Ζαραμπούκα, γράψτε (στο τετράδιό σας) σε δυο παραγράφους ποιες καλές συνήθειες είχε ο Δαρείος όσο είχε κοντά του το αφεντικό του και ποιες κακές συνήθειες απέκτησε μετά που ο κύριος Τίτος έφυγε.

2.Ο Δαρείος είναι …. ωραίος. Η λέξη αυτή είναι επίθετο και χαρακτηρίζει το Δαρείο μας. Σκεφτείτε, τώρα,  κι εσείς επίθετα που χαρακτηρίζουν τον Δαρείο, σύμφωνα με το κείμενο του Ανθολογίου μας και γράψτε τα στο τετράδιό σας.

3. Ο κος Τίτος, το αφεντικό του Δαρείου, είναι διατροφολόγος. Μπορείτε κι εσείς να γίνετε        διατροφολόγοι  και να γράψετε μερικές συμβουλές σωστής διατροφής που θα τις προτείνετε στο Δαρείο αλλά και σε όσους και όσες δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. (Μπορείτε να πάρετε ιδέες γα τις συμβουλές σας από το διαδραστικό βιβλίο της Μελέτης http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D108/558/3666,15913/αλλά και από τα παρακάτω βίντεο: http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-812,   http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-813.  

(Πώς θα τις γράψετε σωστά; Θυμηθείτε τις εγκλίσεις ρημάτων.)

4.Και τώρα ... λίγη εξάσκηση παίζοντας: 

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-3488

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-3685

Τις δραστηριότητες 1, 2 και 3 θα τις δούμε σε επόμενο μάθημα Γλώσσας στο σχολείο.

Leave a Reply