Ένας Αστροναύτης στη Ψηφιακή μας Τάξη!

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 ο δόκιμος Αστροναύτης, Αύγουστος Πανταζίδης επισκέφθηκε τη ψηφιακή μας τάξη, τη Στ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου. Η πρόσκληση για την επίσκεψη έγινε με αφορμή το σχολικό μας πρότζεκτ με τίτλο «Δημιουργία, Εξέλιξη και Συνύπαρξη του Κόσμου».

Ο προσκεκλημένος μας μάς μίλησε σχετικά με τις προσωπικές του εμπειρίες και φυσικά απάντησε στις πολλές ερωτήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, μας είπε για το πώς έγινε αστροναύτης, για τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας αστροναύτης, για τον τρόπο που δουλεύει, για τον τρόπο που εκπαιδεύεται και τι είδους βιβλίο θα έφτιαχνε για το ταξίδι του.

Αρχικά, ο κύριος Αύγουστος Πανταζίδης μάς είπε ότι άρχισε να θέλει να γίνει αστροναύτης από τη Β’ δημοτικού, όταν είδε ένα κεφάλαιο στην «Μελέτη Περιβάλλοντος» που είχε  θέμα  τους αστροναύτες. Όταν ήρθε η ώρα να κάνουν αυτό το κεφάλαιο,  έγινε άσκηση σεισμού και δεν έκαναν το μάθημα.  Μετά η δασκάλα τους ξέχασε ότι έπρεπε να κάνουν αυτο το μάθημα κι έτσι δεν το έκαναν ποτέ. Χάρη σ’ αυτο ο κύριος Πανταζίδης θέλησε να αναζητήσει περισσότερα για τους αστροναύτες αλλά και να αποκτήσει το όνειρο να γίνει αστροναύτης.

Μετά από αυτό, ο κύριος Αύγουστος Πανταζίδης μας είπε ότι οι δεξιότητες ενός αστροναύτη είναι το να έχεις εμπειρία στην έρευνα και να έχεις σπουδές, να ξέρεις Ρωσικά, να είσαι καλός κολυμβητής και δύτης, να μπορείς να πιλοτάρεις αεροπλάνο, να έχεις καλή ψυχολογία, να μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου και να μπορείς να συνεργάζεσαι. Επιπλέον, μας είπε ότι κάθε διαστημικό ταξίδι αποτελείται από 6 άτομα, που προέρχονται από διαφορετικές επιστήμες και τέχνες. Μας έκανε εντύπωση ότι σε μία πρόσφατη εκπαίδευση του στο ηφαίστειο Mauna Loa στη Χαβάη, έπαιρνε πετρώματα από το έδαφος, τα έκανε σκόνη και έβλεπε ποια φυτά μπορεί να φυτέψει πάνω σε αυτή τη σκόνη.

Επιπροσθέτως,  μας είπε τι είδους βιβλίο  θα έφτιαχνε για το ταξίδι του. Συγκεκριμένα, δεν θα έγραφε ένα βιβλίο για το πώς έγινε  το ταξίδι, αλλά θα προτιμούσε να γράψει εμπειρίες του, που δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον, πως πρέπει να το προστατεύουμε και να ανακυκλώνουμε. Τη Γη, λοιπόν, όταν την κοιτάς από ψηλά αντιλαμβάνεσαι ότι είναι το μέρος που ζούμε, το σπίτι μας και οφείλουμε να τη φροντίσουμε.

Τέλος, τον ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκε την πρόσκληση μας ώστε να είναι μαζί μας. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους – πρότυπα σαν τον κύριο Αύγουστο Πανταζίδη. Διαπιστώσαμε πως είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια και θέληση να προχωρήσει μπροστά και η συμβουλή του προς εμάς τα παιδιά ήταν να βάζουμε στόχους στη ζωή μας και να μην παρατάμε τα όνειρά μας.

Το παρόν κείμενο γράφτηκε συλλογικά στις 4/12/2020 κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος από τα παιδιά του Στ1’ του  3ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου.