Updated on January 21, 2023
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
1.Ο επιστημονικός λόγος είναι λόγος περιγραφικός, ερμηνευτικός, αποδεικτικός. Έχει στόχο , φυσικά , να πείσει. Οι απόψεις τεκμηριώνονται προσεκτικά με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα: ο συγγραφέας αναφέρεται στη βιβλιογραφία που χρησιμοποιεί παραπέμποντας στις σχετικές έρευνες
2.Ο επιστημονικός λόγος είναι απρόσωπος και αντικειμενικός, δηλαδή χρησιμοποιεί ένα απρόσωπο, επίσημο και τυπικό ύφος, στο πλαίσιο μιας αντικειμενικής και ουδέτερης σκοπιάς και μέσα από μια εξωτερική οπτική γωνία προσέγγισης και ανάλυσης των φαινομένων, ενώ η λειτουργία της γλώσσας είναι αναφορική (κυριολεκτική σημασία των λέξεων). [ --> Επικρατεί η λογική χρήση της γλώσσας (επίκληση στη λογική) και όχι η συγκινησιακή. ]
3.Συνήθως περιλαμβάνει ειδικές λέξεις(ειδικό λεξιλόγιο)
4.Η σαφήνεια και η ακρίβεια στη διατύπωση είναι ζητούμενα στον επιστημονικό λόγο. Συχνά ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά λέξεις ή εκφράσεις με τις οποίες δηλώνει με ακρίβεια τη στάση του απέναντι στο θέμα που θίγει ( π.χ. « ασφαλώς » , « να αντιμετωπιστούν περισσότερο ως διερευνητικά » κ.τ.λ. )
5. Η αυστηρή λογική οργάνωση χαρακτηρίζει γενικά ένα επιστημονικό κείμενο. Είναι ευδιάκριτα τα βασικά μέρη του κειμένου (πρόλογος, κύριο μέρος , επίλογος ). Εύκολα μπορεί κανείς στα επιστημονικά κείμενα να διακρίνει τις νοηματικές ενότητες οι οποίες συνήθως προεξαγγέλλονται στην αρχή του κειμένου.
ΕΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ( σε επιστημονικό κείμενο) Δείτε στο έντυπο σχολικό βιβλίο σελ. 58 ή στο ψηφιακό εδώ Ενδεικτική απάντηση στην ερώτηση του κειμένου (του διαγωνίσματος) για τη λειτουργία των ειδικών όρων : "Η ύπαρξη ειδικού λεξιλογίου είναι δικαιολογημένη από τη συντάκτρια, επειδή το κείμενο αποτελεί επιστημονική μελέτη που αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο (ψηφιακός αναλφαβητισμός), οπότε ως κείμενο επιστημονικού λόγου οφείλει να χρησιμοποιήσει ειδικό λεξιλόγιο για να εξηγήσει, τεκμηριώσει και διασαφηνίσει τα επιστημονικά συμπεράσματα. Το κείμενο έτσι αποκτά εγκυρότητα και αντικειμενικότητα.
|