Η Θεματική Ενότητα (ΘΕ) ΕΤΑ53 «Διδάσκοντες και Διδασκόμενοι σε περιβάλλοντα ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: εφαρμογές και υποστήριξη», η οποία εντάσσεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης - Επιστήμες της Αγωγής».

Εισαγωγή στη Θεματική Ενότητα

Η ΘΕ ΕΤΑ53 επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων σε περιβάλλοντα ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αναλύοντας τις εφαρμογές και την υποστήριξη που απαιτούνται για την αποτελεσματική υλοποίηση της διδασκαλίας και της μάθησης. Η ΘΕ είναι οργανωμένη σε 13 εβδομάδες μελέτης, με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες για κάθε εβδομάδα ​.

Περιεχόμενο και Στόχοι

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει άρθρα από επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια διδακτορικών διατριβών. Επικεντρώνεται στον ρόλο του καθηγητή-συμβούλου και την ανάπτυξη μηχανισμού υποστήριξής του σε περιβάλλον Συνεργατικής Μάθησης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των φοιτητών ​.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι φοιτητές αναμένεται να κατανοήσουν τον ρόλο του διδάσκοντος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη μάθηση σε τέτοια περιβάλλοντα. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε θέματα όπως η αναγκαιότητα του διδάσκοντος, η δυνατότητα αντικατάστασής του από τεχνολογία, και τα χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας ​.

Με την ολοκλήρωση της ΘΕ, οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως διδάσκοντες ή ως υποστηρικτές της μάθησης σε περιβάλλοντα ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης .

Leave a Reply