10η εβδ: Θεατρικό”Το δέντρο που μιλά”

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 παρακολουθήσαμε μαζί με όλο το σχολείο μας το έργο του μουσικού θεάτρου "Είμαι το δέντρο που μιλά". Πρόκειται για ένα μονόπρακτο παιδικό μιούζικαλ όπου ένα δέντρο συζητά με ένα παιδί και ξεδιπλώνεται η ομορφιά της φύσης, οι ομοιότητες και οι διαφορές των πλασμάτων της. Θίγονται θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος, για την επαφή του ανθρώπου με την φύση και την απομάκρυνση του από αυτήν στην σύγχρονη εποχή.

Φράσεις που μας έμειναν και ξεχωρίσαμε:

"Δέντρο και παιδί:Μοιάζουμε πολυ,

Συγκατοικούμε στον ίδιο πλανήτη"

"Είμαι εγώ και είσαι εσύ,

Πλάσματα είμαστε στη γη"

"Η φύση είναι το λούνα παρκ του κόσμου!"

"Κάνεις στην φύση δεν είναι μόνος.."

"Οι ρίζες σαν μονοπάτια λαβυρίνθου"

"Τα δέντρα συνδέονται με ρίζες---> συνεργασία"

"Στις πόλεις τους ξεριζωμενοι(οι άνθρωποι) με

Αγάπη δίχως σεβασμό"

"Ό,τι σου χαρίσω το πετάς;"

"Οι ρίζες μου αντέχουν, όταν το σώμα καταρρέει. "

"Πόδια,χέρια,ρίζες,φύλλα

Είμαι εσύ κι εσύ είσαι εγώ"

Συντελεστές:

Σύνθεση- Μουσική Διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη

Λιμπρέτο: Γιώτα Βασιλακοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου

Ιδεά και κατασκευή κοστουμιού: Άννα Σάπκα

Ερμηνεύουν : Σοφία Κετεντζιάν (Δέντρο), Νίκος Ζιάζιαρης (Αγόρι/Αφηγητής)

Μουσικοί: Θάλεια Παπαδοπούλου (πιάνο), Αλέξανδρος Ιακώβου (βιολί)

 

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αγίας Παρασκευής για την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα τόσο αξιόλογο και με βαθιά μηνύματα έργο!

 

10η εβδ: Εμπλουτίζοντας την συνεργαστική μας παρουσίαση για τις συστάσεις μας

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώσαμε τα άβαταρ και πληκτρολογήσαμε τα κείμενα αυτοπαρουσίασης μας στα αγγλικά και τώρα ήρθε η ώρα να τα ενσωματώσουμε σε ένα συνεργατικό έγραφο όπου κάθε μαθητής και μαθήτρια θα συστήνεται στα αγγλικά!

Στο μάθημαμα της Πληροφορικής εμπλουτίσαμε τις διαφάνειές μας με διαφορά εικονίδια των ενδιαφερόντων μας και σχεδόν έτοιμοι να συστηθούμε και στο 1ο Etwinning  έργο μας με τίτλο Save MY Environment!

10η εβδ: Συνδεόμαστε,ψηφίζουμε,συστηνόμαστε για τους τόπους μας!

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώσαμε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες για το etwinning 2, δηλαδή για το δεύτερο έργο που έχουμε αναλάβει για φέτος με θέμα τις φωτογραφίες του τόπου μας.

Στις αρχές της εβδομάδας,την Τρίτη 19/11/24, μεσα από τα εργαστήρια δεξιοτητων μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές αποκόμματα με τα στοιχεία σύνδεσης στην πλατφόρμα esep. Με αυτόν τον τρόπο κάθε μαθητής έχει ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό για να συνδέεται αποκλειστικά και πιστοποιημένα εκείνος/η στην πλατφόρμα επικοινωνίας με τους εξ αποστάσεως συνεργάτες μας.

Αρχικά έγινε μια παρουσίαση της πλατφόρμας εντός της τάξης με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα. Η δασκάλα της τάξης, Χατζηλουδη Μαρια, έδειξε τον τρόπο που συνδεόμαστε και τις καρτέλες που μπορούμε να περιηγηθούμε για να υλοποιήσουμε τις εργασίες μας. Η σελίδα του έργου λέγεται Twinspace  και εκεί ανεβάζουμε εργασίες και υλικό από τις δράσεις μας. Όλοι οι μαθητές-μέλη έλαβαν όνομα χρήστη και κωδικό για την πλατφόρμα.

Συζητήσαμε εκτενώς:

  • τη σημασία των στοιχείων σύνδεσης(μοναδικοί πιστοποιημένοι χρήστες),
  • την ανάγκη ανωνυμίας (δεν γράφουμε όλο το επώνυμο μας),
  • την ανάγκη μυστικότητας του κωδικού μας(δεν τον αποκαλύπτουμε σε κανενα),
  • τον όρο προσωπικά δεδομένα(συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να τα αποκαλύπτουμε σε άλλους στο διαδίκτυο),
  • την έννοια του φόρουμ (ως έναν διαδικτυακο χώρο συζητησης).

Σε επόμενο χρόνο, την Πέμπτη 21/11/2024 οι μαθητές/τριες στο εργαστήριο των ΤΠΕ με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Ελπινίκη Δημοσθένους συνδέθηκαν κατά ζεύγη στην πλατφόρμα και στη σελίδα του έργου. Συμπλήρωσαν το εισαγωγικό ερωτηματολόγιο μαθητών, ψήφισαν το λογότυπο που προτιμούν από τις δημιουργίες των σχολείων και ανέβασαν στον padlet γνωριμιας τα avatar που δημιούργησαν την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτωντας κάποια λόγια για τον εαυτό τους. Κάποιοι τα πληκτρολογήσουν και κάποιοι τα ηχογράφησαν ανάλογα με τον χρόνο που είχαμε διαθέσιμο, αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε παιδιού.

Το βιντεάκι των δράσεων μας για αυτή την εβδομάδα:

 

Αυτά είναι τα λογότυπα που δημιουργήσανε όλα τα σχολεία που συμμετέχουμε στο έργο. Απο αυτά θα ψηφίσουμε και όποιο λάβει τις περισσότερες ψήφους θα γίνει το έμβλημά μας! 

Το Padlet που συστηνόμαστε με τους άλλους μαθητές της συνεργασίας μας

Μια εβδομάδα ενημέρωσης και εκμάθησης για ασφαλή σύνδεση στην πλατφόρμα του ESEP, συμμετοχής στην κοινή απόφαση του λογότυπου του έργου και μιας πρώτης ασύγχρονης γνωριμίας των μελών του έργου!

Είναι μόνο η αρχή!💪

9η εβδ:Επέτειος του Πολυτεχνείου: Οι πρόβες και η γιορτή μας

Η 9η εβδομάδα της σχολικής μας χρονιάς μας βρήκε σε πυρετό προετοιμασιών για την παρουσίαση της γιορτής μας. Πρόβες στα τραγούδια, πρόβες για την σωστή ανάγνωσή μας,  το σωστό ύφος και χρώμα της φωνής μας, πρόβες για το πότε μπαινει ο καθένας, για το πως θα στηθεί η χορωδία...πρόβες, πρόβες...όλο πρόβες!

Ομως το αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπες και μας δικαίωσε παρά κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η  παρουσίαση μας έμαθε βιωματικά όλα όσα έγιναν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, δίνοντας την ανάλογη σημασία σε λέξεις όπως δημοκρατία, δικτατορία, ελευθερία, λογοκρισία, αντοφρονούντες, εξορία, πολυτεχνείο, δικαιώματα. Είδαμε βιντεο και ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα, κάνοντας μια πρώτη κουβέντα για την χρήση του ραδιοφώνου. Ενα μέσο που θα μας απασχολήσει πολύ προσεχώς!

Ευχαριστούμε θερμά τη μουσικό μας κ. Μαρία Βαβουρα για την εκμάθηση των τραγουδιών, την κ. Νίνα Καψάλη, την εικαστικό μας, για το σκηνικό που συνθεσαν μαζί με τα παιδιά της τάξης μας και την Β τάξη για τα όμορφα γαρίφαλλα που πρόσθεσαν στο σκηνικό μας.

Πολλά Συγχαρητήρια, παιδιά!!!👏👏👏

Φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες και την γιορτή μας παρακάτω:

 

 

 

9η εβδ: Πληκτρολογώντας τις αυτοπαρουσιάσεις μας

Αυτή την εβδομάδα στο εργαστήρio της πληροφορικής πληκρολογήσαμε τα κειμενάκια των παρουσιάσεων του εαυτού μας στα αγγλικά. Χρησιμοποιήσαμε τον επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Επειτα θα τα συνθέσουμε στην κοινή παρουσίαση στο Canva, μαζί με τα αβαταρ μας και θα συστηθούμε στους νέους μας συνεργάτες από το εργο  Save MY Environment.

8η εβδ: Δημιουργούμε Avatar και ετοιμάζουμε συστάσεις!

Την εβδομάδα αυτή στο μάθημα της Πληροφορικής, με τη βοήθεια της κ. Ελπινίκης,  οι μαθητές/τριες ετοίμασαν τα αβαταρ τους, δηλαδή εικόνες του εαυτού τους που θα χρησιμοποιήσουν αντί για φωτογραφίες. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το avatar maker και μαζί συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το πρόσωπό μας από την έκθεσή του στο διαδίκτυο. Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες μας και για να μπορέσουμε να συστηθούμε με ασφάλεια με τους νέους μας φίλους στα προγράμματα e-twinning  χρησιμοποιούμε ψηφιακές ζωγραφιές του εαυτού μας!

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τις συστάσεις τους εαυτού μας, στα αγγλικά, και μετά τις διορθώσεις στο μάθημα των αγγλικών θα τις βάλουμε στην κοινή μας παρουσίαση για να συστηθούμε ατομικά και ως τάξη με τους συνεργάτες μας!

 

Επόμενο βήμα: Η κοινή μας παρουσίαση!!!

8η εβδ: Καhoot αντί διαγωνίσματος!

Την εβδομάδα αυτή έπεσαν πολλές επαναλήψεις μαζί! Γεωγραφία, Αγγλικά και Φυσική! Οπότε το διαγώνισμα Φυσικής μεταμορφώθηκε σε ομαδική αποστολή με κουίζ! Ποια ομάδα ήταν η πιο διαβασμένη; Ενας διασκεδαστικός τρόπος να δούμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ταυτόχρονα επανάληψη.