Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια διεθνής εορταστική ημέρα που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να εστιάσει την προσοχή στη σημασία του νερού και της διαχείρισής του με το σύνθημα «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο»

Συχνά για το νερό χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «λευκός χρυσός» χάρις στη ζωτική του σημασία στην υγεία και στο περιβάλλον.  Αν και για εμάς θεωρείται αυτονόητη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουμε την αίσθηση της αφθονίας του, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

Η κρίση του πόσιμου νερού συνδέεται τόσο με τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητάς του, όσο και με την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Μία βασική αιτία της διαρκούς μείωσης των αποθεμάτων νερού είναι οι κλιματικές αλλαγές οι οποίες οφείλονται κυρίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου: Η αύξηση των εκπομπών COστην ατμόσφαιρα οδηγεί σε συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας της γης η οποία με τη σειρά της αφενός αυξάνει δραματικά την ταχύτητα κατά την οποία λιώνουν οι πάγοι του πλανήτη και αφετέρου διαταράσσει τις διαδικασίες της υδατόπτωσης και εξάτμισης και κατά συνέπεια τα συστήματα των υδάτινων πόρων. Εκτός από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα αποθέματα ύδατος στον πλανήτη μειώνονται εντυπωσιακά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται έντονα από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα που ο πληθυσμός της γης έχει τετραπλασιαστεί.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει ένα θέμα που αναδεικνύει συγκεκριμένες προκλήσεις ή πτυχές της διαχείρισης του νερού. Τα θέματα μπορεί να επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η πρόσβαση στο καθαρό νερό, η υγιεινή, η υδατική ασφάλεια, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αειφόρος χρήση του νερού και η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συνέδρια και εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο για να επισημανθούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με το νερό και να προταθούν λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, πολλές φορές διεξάγονται εκστρατείες για την αναζήτηση χρηματοδότησης για έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και υγιεινές συνθήκες σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δε στερείται υδάτινων πόρων, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα είναι απαραίτητη η ορθολογική διαχείριση του νερού τόσο από το κράτος όσο και από κάθε πολίτη ξεχωριστά.

 

Στη χώρα μας, γίνεται σπατάλη νερού σε πολύ έντονο βαθμό κυρίως μέσα από τηγεωργία  και τη βιομηχανία, κι αυτό συμβαίνει παράλληλα με την μόλυνση των υδάτων που προκαλούν οι γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της γεωργίας δεσμεύει το 86% των αποθεμάτων νερού, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 24%. Το υπόλοιπο 14% προορίζεται για χρήση βιομηχανική, ενεργειακή και αστική. Όσον αφορά την αστική χρήση του νερού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μία μεγάλη ποσότητα νερού (κυρίως στην πρωτεύουσα) χάνεται εξαιτίας της κακής συντήρησης των δικτύων νερού και των διαρροών που αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, στο πρόβλημα της κατασπατάλησης νερού στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας η βροχόπτωση και η ζήτηση νερού είναι αντιστρόφως ανάλογες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

 

Πηγές: https://chat.openai.com/

https://www.rainbowwaters.gr/articles/perivallon-koinonia/pagosmia-imera-nerou/

Τζαχολλάρι Κρίστι

Κοκκώνης Γιώργος