Κοντοβάζαινα: Ένα μικρό Παρίσι

Κοντοβάζαινα : Ένα μικρό Παρίσι

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας είναι η αρχοντική Κοντοβάζαινα. Κτισμένη στους πρόποδες του Αφροδίσιου Όρους, απλώνεται αμφιθεατρικά με επιβλητική θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Λάδωνα. Πρόκειται για ένα ορεινό και γραφικό κεφαλοχώρι με υψόμετρο 650 μέτρα και πληθυσμό σήμερα περίπου 200 κατοίκων. Το κλίμα της είναι ήπιο λόγω της γειτνίασης δυτικά με τις παραλίες του Νομού Ηλείας. Αντίθετα, βόρεια είναι προφυλαγμένη από τα Αφροδίσια Όρη.

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από μία κοντή γυναίκα που την έλεγαν Βάιζα.

Βλέποντας από μακριά το χωριό σε μαγνητίζει η απέραντη καταπράσινη ομορφιά του. Φτάνοντας στο εσωτερικό του αντικρίζεις πετρόκτιστα αρχοντικά, παλιά αλλά και σύγχρονα σπίτια με γραφικά σοκάκια. Το χωριό έχει δύο πετρόχτιστες πλατείες με ξεχωριστή ομορφιά και πολλές πηγές με γάργαρα  και καθαρά νερά. Επίσης διαθέτει Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο, με σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης και μία οργανωμένη παιδική χαρά. Επιπροσθέτως, υπάρχουν συνυπάρχουν ένα σύγχρονο Café-bar και ένα παραδοσιακό καφενείο και παντοπωλείο.

Η Κοντοβάζαινα διαθέτει σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, όπως παραδοσιακό νερόμυλο, ναό της Ερικύνης Αφροδίτης καθώς και τη Μονή Παναγίας  Κλειβωκάς (το μετέωρο της Γορτυνίας). Το μοναστήρι μοιάζει με αετοφωλιά πάνω στον απόκρημνο βράχο ύψους άνω των 200 μέτρων. Το περιβάλλον είναι επιβλητικό και η μεγάλη πέτρινη σκάλα σε οδηγεί στο προαύλιο της εκκλησίας, η οποία ςίναι χτισμένη στο στόμιο σπηλιάς μέσα στην οποία πριν από ένα αιώνα βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Στο χωριό υπάρχουν ακόμη 17 λιθόκτιστες εκκλησίες, μερικές εκ των οποίων είναι 200 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο τόπος αυτός έχει γεννήσει μεγάλους και επιφανείς εμπόρους, ποιητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ανάμεσά τους, ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης, ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος , ιδιοκτήτης του γνωστού πολυκαταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι και ο Νίκος Δούρος με τη αλυσίδα καταστημάτων Dur.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι. Περιποιούνται τους επισκέπτες και φροντίζουν για την καλύτερη ξενάγηση και διαμονή τους στον τόπο τους. Είναι εργατικοί και ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και κάποιες μικροεπιχειρήσεις.

Η διασκέδαση στο χωριό αφορά διάφορες πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τα ήθη και έθιμα του χωριού.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του πληθυσμού και σταδιακή εγκατάλειψη.

 

Κούτρου Ελένη  Β΄Λυκείου

Φωτόπουλος Σωτήρης  Β΄Λυκείου

Κανελλάκης Δημήτρης  Β΄Λυκείου