English

Σεπτέμβριος … Μήνας Φύτευσης Φθινοπωρινών Και Χειμερινών Λαχανικών !

Ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι κηπουρικές εργασίες στον τομέα των λαχανικών έχουν πάρει φωτιά. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας όπου ξεκινάμε την προετοιμασία σπόρων των λαχανικών φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.

Αυτά είναι : Το μαρούλι, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το καρότο, το σπανάκι, το ραδίκι, το αντίδι, το ραπανάκι, το παντζάρι, η ρόκα, το κρεμμύδι, το σέσκουλο, το σέλινο, το πράσο, η λαχανίδα και το σκόρδο.  

Στα φυτά αυτά η φύτευση τους ξεκινά την περίοδο του φθινοπώρου και συγκομίζονται μέσα στον χειμώνα.

Αντιθέτως τα καλοκαιρινά λαχανικά όπως η ντομάτα, τα αγγούρια και οι μελιτζάνες φυτεύονται στα μέσα της άνοιξης και συγκομίζονται μέσα στο καλοκαίρι.  

Ας δούμε αναλυτικά τις εργασίες αυτής της περιόδου!

Στις αρχές του φθινοπώρου προμηθευόμαστε από τα τοπικά φυτώρια δίσκους φύτευσης λαχανικών και φρέσκο φυτόχωμα λαχανικών για την καλλιέργεια των σπόρων. Επίσης επιλέγουμε βιολογικούς σπόρους λαχανικών της αρεσκείας μας.

Ξεκινάμε από την φύτευση των σπόρων στα σπορεία που έχουμε προμηθευτεί στις κατάλληλες ποσότητες που θέλουμε (πάντα φυτεύουμε 3-5 σπόρους παραπάνω για να έχουμε σε περίπτωση που κάποιος σπόρος δεν αναπτυχθεί). Αφόυ φυτεύσουμε τους σπόρους τοποθετούμε τα σπορεία σε σακούλες για να αναπτυχθούν οι σπόροι με την βοήθεια της ζέστης.

Ύστερα από μια εβδομάδα ξεκινάμε να εκθέτουμε τα σπορεία σταδιακά στον ήλιο για λίγα χρονικά διαστήματα. Όταν πλέον έχουν αναπτυχθεί τα πρωτόφυλλα (τα πρώτα φύλλα των φυτών), τα φυτά μας είναι πλέον σε στάδιο που μπορούμε να τα εκθέτουμε καθημερινά στον ήλιο.

Το πότισμα θα πρέπει να πραγματοποιείται μέρα παρά μέρα με μικρές ποσότητες νερού. Έπειτα από 3-4 εβδομάδες τα φυτά μας είναι έτοιμα για την μεταφύτευση στο χωράφι, στα παρτέρια, στις γλάστρες ή στον μικρό κήπο του σπιτιού μας.

Πριν από την μεταφύτευση έχουμε φροντίσει να βελτιώσουμε το έδαφος της καλλιέργειας. Αυτό το πραγματοποιούμε με την προσθήκη ενός μείγματος τύρφης και χωνεμένης κοπριάς, το οποίο ρίχνουμε στο χώμα και το ανακατεύουμε με το παλιό χώμα, με τη βοήθεια ενός σκαλιστηριού.

Πλέον η δύσκολη δουλεία έχει τελειώσει και τώρα οι μόνες μας υποχρεώσεις είναι το πότισμα, είτε αυτό πρόκειται για αυτόματο, είτε για χειροκίνητο, η κατάλληλη περιποίηση (κλάδεμα κ.λ.π.) των φυτών μας και η απόλαυση των φρέσκων και βιολογικών λαχανικών μας!

 

Μαζί στοχεύουμε στην αγάπη για το περιβάλλον γνωρίζοντας την μέσα από την ανάπτυξη φυτών , στην μείωση του CO2 λόγω δέσμευσης του από τα φυτά , στην μείωση κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές οπωρολαχανικών, στην καλαισθησία, στην εκτόνωση και την ψυχική ηρεμία, στην ομαδικότητα, στην συνεργασία  και τέλος στη μείωση χρήσης πλαστικών συσκευασιών, επομένως στην μείωση της δημιουργίας μικροπλαστικών που έχουν αρνητικές επιδράσεις στους οργανισμούς και στο περιβάλλον !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *