Posted on May 6, 2020
Η τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης και ο Ναπολέων
Η τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης (1794- 1799)
και η εποχή του Ναπολέοντα (1799- 1815)
(σχολικό βιβλίο σελ.20- 21)
γ φάση: η τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης (1794- 1799)
- Μετά τον θάνατο του Ροβεσπιέρου η Συμβατική ελέγχεται από τους Θερμιδοριανούς.
- Αυτοί ψήφισαν νέο σύνταγμα (1795) κατά το οποίο ένα πενταμελές συμβούλιο, το Διευθυντήριο, θα ήταν υπεύθυνο για την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.
Η εποχή του Ναπολέοντα (1799- 1815)
- 9 Νοεμβρίου 1799: ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε την εξουσία. Ο Ναπολέων θεωρήθηκε ικανός να δημιουργήσει ένα σταθερό καθεστώς στο εσωτερικό και να κάνει πολλούς πολέμους προκειμένου να εδραιώσει τη γαλλική κυριαρχία στην Ευρώπη.
- Πρώτα ανακηρύχθηκε Πρώτος Ύπατος (1799- 1804) και μετά Αυτοκράτορας (1804- 1815).
- Παρά το γεγονός ότι το πολίτευμα έμενε το ίδιο, ο Ναπολέων κυβερνούσε σαν απόλυτος μονάρχης.
- Έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στη διοίκηση και στην οικονομία.
- 1804: Ναπολεόντειος Κώδικας: στον κώδικα αυτόν υπήρχαν με τη μορφή νόμων μερικές από τις αρχές της γαλλικής επανάστασης. Ο κώδικας αυτός αποτέλεσε τη βάση τόσο του γαλλικού νομικού συστήματος όσο και του νομικού συστήματος πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
- Ο Ναπολέων θεωρούσε ως μεγάλο αντίπαλο την Αγγλία. Έτσι το 1806 εμπόδισε τη διακίνηση αγγλικών εμπορευμάτων σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια (ηπειρωτικός αποκλεισμός).
- Τότε η Αγγλία εφάρμοσε θαλασσινό αποκλεισμό κατά της Γαλλίας εμποδίζοντας τα πλοία από άλλες χώρες να πλησιάσουν στις γαλλικές ακτές.
- Οι νίκες και οι κατακτήσεις επέτρεψαν στον Ναπολέοντα να δημιουργήσει βασίλεια- δορυφόρους της Γαλλίας σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές.
- Για να καλυφθεί το κόστος των πολέμων η Γαλλία απαιτούσε φόρους. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των ευγενών και του ανώτερου κλήρου καθώς και των λαϊκών στρωμάτων.
- 1812: επίθεση του Ναπολέοντα στη Ρωσία με τη δικαιολογία πως η Ρωσία δεν εφάρμοζε αυστηρά τον ηπειρωτικό αποκλεισμό. Ο Ναπολέων δεν κατόρθωσε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Ρωσία.
- Καθώς υποχωρούσε ο γαλλικός στρατός ο νέος συνασπισμός των ευρωπαϊκών κρατών (Αγγλία, Αυστρία, Πρωσία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, βασίλειο της Νεάπολης) χτύπησε τις δυνάμεις της Γαλλίας (μάχη της Λιψίας , 1813).
- 1815: ήττα των Γάλλων στη μάχη του Βατερλό. Η ήττα αυτή ήταν και το τέλος της κυριαρχίας του Ναπολέοντα.
Δραστηριότητες
- Τι είναι ο Ναπολεόντειος Κώδικας;
- Ποια μάχη αποτέλεσε το τέλος της κυριαρχίας του Ναπολέοντα;