Μεσογειακή Διατροφή

Ποια είναι τα Χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής;

  • Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (και ψωμιού), κυρίως ολικής άλεσης
  • Υψηλή κατανάλωση εποχικών φρούτων και λαχανικών
  • Καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (κατά προτίμηση χαμηλών σε λιπαρά)
  • Καθημερινή κατανάλωση οσπρίων, ξηρών καρπών και μπαχαρικών στη θέση του αλατιού
  • Κατανάλωση, αυγών, ψαριών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση
  • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
  • Περιστασιακή κατανάλωση γλυκών
  • Υψηλή αναλογία σε μονοακόρεστα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • Μέτρια κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (κυρίως με τη μορφή κρασιού)

Θρεπτική Ποικιλία στη Μεσογειακή Διατροφή

Λόγω της ποικιλίας τροφίμων στη Μεσογειακή Διατροφή, οι πιθανότητες σημαντικών ελλείψεων θρεπτικών συστατικών στην διατροφή σου είναι ελάχιστες, ειδικά για τρόφιμα που δεν έχουν αναγνωρισμένο όφελος στην υγεία. Βέβαια, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως η περιστασιακή κατανάλωση τροφίμων δε συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από τη διατροφή, καθώς περιέχουν και αυτά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (όπως συμβαίνει με το κρέας και τη βιταμίνη Β12).

Με την ίδια λογική, τα τρόφιμα που σου συστήνονται καθημερινά δε πρέπει να καταναλώνονται σε άφθονη ποσότητα. Για παράδειγμα, αν και το ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της Μεσογειακής Διατροφής, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους και συνεπώς στην παχυσαρκία.

Χρήσιμο Tip

Προσπάθησε να καταναλώνεις καθημερινά, κυρίως, ωμό ελαιόλαδο, καθώς σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνεται και αναπτύσσει ελεύθερες χημικές ρίζες, που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει στη Διατροφική Πυραμίδα;

Η διατροφική πυραμίδα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της ισορροπίας στη διατροφή σου. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία της είναι υποχρεωτική από το νόμο σε κάθε νόμιμο διαιτολογικό γραφείο για τη διατροφική εκπαίδευση.

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε επίπεδα ανάλογα με την προτεινόμενη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων που απεικονίζει (σε καθημερινή, εβδομαδιαία και περιστασιακή βάση).

Στη Βάση της Διατροφικής Πυραμίδας

Στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται η επαρκής κατανάλωση νερού και αμέσως πιο πάνω εμφανίζονται τροφές που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, σε κάθε κύριο γεύμα. Αυτές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα αμυλούχα τρόφιμα. Στα αμυλούχα τρόφιμα ανήκουν τα δημητριακά, τα  μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες. Σε αυτή την κατηγορία προϊόντων πρέπει να προτιμάς τα προϊόντα ολικής άλεσης λόγω της πλουσιότερης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο κ.α.