Τι είναι ο Ρυθμός;

Ρωτώντας τα παιδιά στην τάξη "τι είναι ρυθμός;" παίρνω διάφορες απαντήσεις: "όταν τραγουδάμε πρέπει να τραγουδάμε με τον ρυθμό", "όταν παίζουν πολλοί μουσικοί μαζί πρέπει να παίζουν με τον ρυθμό", "είναι αυτό που έχουν τα τραγούδια" κ.λπ. Σπάνια όμως μου απαντούν τι είναι ο ρυθμός!

Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι συχνά, όταν ακούμε μουσική, κινούμε ρυθμικά το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε τους σταθερούς χτύπους της μουσικής. Έτσι σαν μία πρώτη απλοϊκή

Ρυθμός είναι τα σταθερά χτυπήματα (ισχυρά μέρη) της μουσικής. Είναι ένα χτύπος που επαναλαμβάνεται σε ίσα χρονικά διαστήματα!

Ας πάμε στη διάσημη αίθουσα  "Βίνερ Μουζίκφεράιν" (Wiener Musikverein) της Βιέννης, που κάθε πρωτοχρονιά η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης παίζει το γνωστό "Radetzky March" με την συμμετοχή του κόσμου να χτυπάει με παλαμάκια τον ρυθμό.

Όταν παίζουμε μουσική ή τραγουδάμε, ΣΙΓΟΥΡΑ πρέπει να ακολουθούμε το ρυθμό! Όμως ρυθμό έχουν τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και ας μην τα έχεις παρατηρήσει. Να σας πω ορισμένα;

  1. Τα βήματά μας! Όταν περπατάμε ή τρέχουμε έχουμε ρυθμό! Δεν μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς ρυθμό.

2. Οι χτύποι της καρδιάς μας! Αν η καρδιά μας δεν είχε ρυθμό, θα παθαίναμε "αρρυθμία" και θα πεθαίναμε. Να ένα καρδιογράφημα:

3. Η περιστροφή της γης έχει ρυθμό! Κάθε 24 ώρες κάνει μία περιστροφή.

Η περιστροφή της γης. Κάθε 24 ώρες κάνει μία περιστροφή.

4. Οι ημέρες της εβδομάδας έχουν ρυθμό. Κάθε 7 ημέρες ξαναέρχεται η ίδια μέρα!

5. Η περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο! Ναι! και αυτή έχει ρυθμό! Η ημέρα διαρκεί 24 ώρες, το έτος 365 ημέρες. Κάθε 365 ημέρες η γη κάνει μία στροφή γύρω από τον ήλιο!

Η περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο!

6. Το έτος! Κάθε 12 μήνες έχουμε ένα χρόνο!

Όπως βλέπεται παιδιά, ο ρυθμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Ο άνθρωπος τον "κουβαλάει" πάνω του με τους χτύπους της καρδιάς του. Γι' αυτό και όταν ακούει επαναλαμβανόμενα χτυπήματα, ο εγκέφαλός του τα οργανώνει. Ας δούμε γραμμένα αυτά τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα:

Στη μουσική για να μπορούμε να ακούμε τον ρυθμό με ακρίβεια έχουμε εφεύρει τον μετρονόμο.

Ακούστε τον και χτυπήστε τα χέρια στο ρυθμό που μας δίνει:

Ο Ρυθμός ανάλογα με την ταχύτητά του μπορεί να είναι αργός, ή πιο γρήγορος. Οι παλμοί του μετρονόμου μετρώνται σε παλμούς ανά λεπτό (BPM). Μπορείτε να πειραματιστείτε μόνοι σας με την ταχύτητα του ρυθμού στο παρακάτω link:  https://www.metronomeonline.com/