Ελληνικά

Challenges

CHALLENGES

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ CHALLENGES;

Challenges είναι επικίνδυνες προκλήσεις τις οποίες παιδιά και έφηβοι αποδέχονται με αποτέλεσμα να τα θέτουν σε κίνδυνο. Είναι όμως σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις,ενημερώνοντας τα για την επικινδυνότητα.

Εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά και οι νέοι λαμβάνουν μέρος σε προκλήσεις. Φίλοι ή αντίπαλες ομάδες ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να δείξουν ότι δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο ή είναι πολύ αδύναμοι ή φοβισμένοι να το κάνουν. Πριν από την άφιξη του διαδικτύου, η συμμετοχή σε τέτοιες προκλήσεις ήταν θέμα τιμής – εάν κάποιος είχε κληθεί να λάβει μέρος και είχε αρνηθεί, τότε αυτό θα προκαλούσε αρνητική εντύπωση στους συνομηλίκους και σίγουρα στην ομάδα ή στο άτομο που είχε προτείνει την πρόκληση. Οι διαδικτυακές προκλήσεις παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική καθώς το κοινό τώρα είναι δυνητικά τεράστιο και όσοι παίρνουν μέρος σε αυτές κυνηγούν likes και σχόλια. Πλέον όχι μόνο δέχεται κανείς να συμμετάσχει σε μια πρόκληση, αλλά τη βιντεοσκοπεί και κοινοποιεί το βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΙΝΑΙ;

Διαδίκτυο δεν σημαίνει μόνο γνώση, διασκέδαση και ενημέρωση. Εκτός από όλα αυτά είναι και ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, όσο επικίνδυνες και αν είναι οι απόψεις του. Καθημερινά, νέες διαδικτυακές προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε ανήλικο πληθυσμό. Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν, είναι γιατί οι νέοι νιώθουν την ανάγκη να συμμετέχουν σε αυτά τα επικίνδυνα challenges.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ;

Η διακριτική επίβλεψη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών και οι τακτικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και να αποτρέψουν την εμπλοκή τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Με αφορμή την εμφάνιση επικίνδυνων για τα παιδιά και τους νέους διαδικτυακών παιχνιδιών, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε φάλαινα” («Blue Whale Challenge»).

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο φαίνεται να ξεκίνησε από τη Ρωσία και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ανά το παγκόσμιο, καλεί τους συμμετέχοντες, κυρίως νεαρά άτομα, να υποβάλουν τον εαυτό τους σε διάφορες επικίνδυνες δοκιμασίες για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα, όπως είναι οι αυτοτραυματισμοί. Η νέα αυτή επικίνδυνη «μόδα» φέρεται να λαμβάνει χώρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και να συνδέεται ακόμη και με αυτοκτονίες παιδιών σε χώρες του εξωτερικού.

Cybersafety.cy

saferinternet4kids.gr

iNewsgr.com