Ελληνικά

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Οδός Εν. Ξυλάγγουρα
Στην οδό αυτή υπάρχουν τα εξής αρνητικά στοιχεία: Κολλημένα χαρτιά σε πινακίδες, απότομη επικίνδυνη ανηφόρα διότι γλιστράει. Θα παρατηρήσει κανείς πολλά απεριποίητα πεζοδρόμια, σκουπίδια πεταμένα  έξω από τους κάδους όπως στρώματα και έπιπλα. Εγκαταλελειμμένα κτήρια, αφρόντιστοι και σπασμένοι κάδοι γεμάτοι ζωγραφιές. Το πεζοδρόμιο έχει απότομη κλίση σε στροφή, πολλά επικίνδυνα και απεριποίητα φυτά πάνω σε πεζοδρόμια και δρόμους. Βανδαλισμός οικίας, παράνομη στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμια και κατηφόρες που γίνονται χείμαρροι. Τα θετικά στοιχεία της οδού είναι ότι έχει αρκετά όμορφα λουλούδια, υπάρχουν επίσης θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Οδός Λακωνίας
Τα αρνητικά που υπάρχουν σε αυτήν την οδό είναι διάφορα και σημαντικά όπως: υπάρχουν αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια που δυσκολεύουν την μεταφορά των πεζών, αυτοκόλλητα πάνω στις ταμπέλες, δρόμοι με λακκούβες, δέντρα πάνω στα πεζοδρόμια τα οποία δεν είναι κλαδεμένα, σπασμένα πεζοδρόμια, αφρόντιστοι κάδοι και άλλα πολλά.

Οδός Σοφίας Βέμπο
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σε αυτή την οδό, μας έκανε θετική εντύπωση η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, δηλαδή τα πεζοδρόμια ήταν μεγάλα και άνετα για τους πεζούς, χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω τους και χωρίς σπασμένα πλακάκια. Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε πρόσφατη ασφαλτόστρωση, χωρίς λακούβες και διαμόρφωση του οδοστρώματος. Επίσης είδαμε την ανέγερση καινούριων πολυκατοικιών με όμορφη βλάστηση στις εισόδους τους. Τέλος, για τα μικρά παιδιά της περιοχής, έχει προβλεφθεί παιδικός σταθμός και ωραία, σύγχρονη παιδική χαρά.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Δυστυχώς, μας έκαναν αρνητική εντύπωση τα κατεστραμμένα κτίρια με σκουριασμένα κάγκελα που είναι επικίνδυνα για τους περαστικούς. Επίσης, προσέξαμε αφημένα μπάζα από την κατασκευή καινούριων κτιρίων. Επιπλέον, τα πεζοδρόμια ήταν βρώμικα και με πολλές λακούβες. Κάποιες πινακίδες του δρόμου ήταν σπασμένες και τα γράμματα είχαν σβηστεί. Τέλος, στον συγκεκριμένο δρόμο, υπήρχε πολλή βοή.

Οδός Μουργκάνας
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Παρατηρήσαμε ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι πυκνοκατοικημένος. Υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα που δεν έχουν ανεγερθεί ακόμα πολυκατοικίες.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Δυστυχώς, οι κολώνες είχαν υποστεί φθορές. Επιπλέον, δεν διακρίνεται η πινακίδα με το όνομα της οδού .

Οδός  Ποσειδώνος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Καταρχάς, και σε αυτή την οδό, οι πινακίδες ήταν σπασμένες σε κάποια σημεία και κοντά στους κάδους απορριμμάτων, παρατηρήσαμε πεταμένες σακούλες με μπάζα. Τα πεζοδρόμια είναι στενά και τα καροτσάκια υποχρεωνόταν να κινούνται στην άσφαλτο.
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι κάτοικοι αυτής της οδού έχουν τοποθετήσει, με ιδιωτική πρωτοβουλία, τροφή για τα αδέσποτα ζώα.

Οδός  Μιαούλη
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Καταρχάς, έχει ωραία δενδροφύτευση, πράσινα φυτά και παρτέρια, στις όμορφες πολυκατοικίες. Παρατηρήσαμε οικόπεδα, με αλάνες όπου παίζουν ελεύθερα τα παιδιά.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Προσέξαμε ότι σε κάποια σημεία ο δρόμος είχε λακκούβες

Οδός Σουλίου και Ζέρβα
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πρώτον η παιδική χαρά είναι καθαρή, φροντισμένη με αρκετούς κάδους. Τα όργανα είναι ανακαινισμένα με τάπητα από καουτσούκ για αποφυγή ατυχημάτων. Υπάρχει στέγαστρο σε κιόσκι και βρύση. Υπάρχει ακόμα, επαρκής φωτισμός για τις βραδινές ώρες. Τέλος, είδαμε παγάκια και ειδικές θήκες με σακούλες για τα αδέσποτα ζώα.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στον περιβάλλοντα χώρο, παρατηρήσαμε αρκετά πεταμένα απορρίμματα

Οδός Λιδωρικίου
ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αρχικά, έχουν ανεγερθεί καινούριες, όμορφες πολυκατοικίες, με όμορφα κηπάκια, στους κοινόχρηστους χώρους τους. Στη γωνία Λιδωρικίου και Αγίου Αθανασίου, υπάρχει ένα πάρκο όπου κάναμε μια στάση. Εκεί παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν πολλά παγκάκια ξεκούρασης. Τα πεζοδρόμια ήταν καλοφτιαγμένα χωρίς λακούβες και εύχρηστα για τους περαστικούς. Υπήρχαν πολλά, ψηλά δέντρα με αυτόματο πότισμα και βρύσες. Για την εξυπηρέτηση της γειτονιάς, υπάρχουν αρκετά εμπορικά καταστήματα (μεγάλο σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, καφετέρια, φούρνος, σχολή οδηγών και ιατρείο).Τέλος, υπάρχει προβλεπόμενος ειδικός χώρος συλλογής μεταχειρισμένων ρούχων, σε κόκκινο κάδο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει φωτεινός πίνακας με ανακοινώσεις του δήμου.

Οδός Νεομάρτυρος
Στην οδό Νεομάρτυρος υπάρχουν πολλά σκουπίδια, σπασμένα πεζοδρόμια, στενοί δρόμοι, αυτοκόλλητα πάνω σε ταμπέλες, σκαλιά πάνω στο πεζοδρόμιο, δρόμοι με χώματα και πέτρες στους δρόμους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν όμορφες οικίες και περιφραγμένα οικόπεδα. Επίσης υπάρχουν ανοιχτοί κάδοι ανακύκλωσης που είναι σημαντικοί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οδός Κούγκι Σαμουήλ
Βλέποντας τον συγκεκριμένο δρόμο παρατηρούμε ότι έχει πολλά αρνητικά στοιχεία όπως : πεταμένα φυλλάδια στα πεζοδρόμια, χαλασμένοι κώνοι ασφαλείας, σπασμένες πινακίδες, που είναι πολύ επικίνδυνο για τους οδηγούς αλλά και για τους πεζούς, απεριποίητα χωράφια με χαλασμένες περιφράξεις το οποίο είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους και για τα ζώα και πεταμένα σκουπίδια στα πεζοδρόμια. Είναι καλό να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των ζώων, για να κρατάμε καθαρή την γειτονία μας. Επίσης υπάρχουν και άλλα θέματα με τα πεζοδρόμια όπως: μερικά από τα πεζοδρόμια είναι πολύ στενά και κακοδιατηρημένα. Σε μερικά στενά της συγκεκριμένης οδού είτε υπήρχαν γλάστρες ή σπασμένα γυαλιά πάνω σε πεζοδρόμια είτε δεν υπήρχαν και αυτοκίνητα, αλλά χτισμένες οικίες. Άλλα αρνητικά είναι ότι πολλές πινακίδες δεν ήταν ωραίες λόγος κάποιον κολλημένων αυτοκόλλητων, κατεστραμμένα δέντρα και βανδαλισμοί οικίες. Επίσης κάποιο πολύ σοβαρό θέμα είναι ότι κάποια αυτοκίνητα σταθμεύουν σε θέση ΑΜΕΑ. Τα θετικά της συγκεκριμένης οδού είναι ότι οι πινακίδες των STOP είναι φωτισμένες, ώστε να μπορούν να τις βλέπουν οι οδηγοί την νύχτα, πανέμορφες οικίες με ωραία μπαλκόνια, κλαδεμένα και προσεγμένα δέντρα και φυτά, διάφορα οικόπεδα που ήταν περιφραγμένα με κάγκελα και πεζοδρόμια με μεγάλα φυτά. Επίσης υπάρχει γυμναστήριο, για την άθληση κατοίκων, κάδοι για μπάζα και κάτι πολύ σημαντικό, πινακίδες για ΑΜΕΑ.

Οδός Ακροπόλεως
Διασχίζοντας τον δρόμο Ακροπόλεως, μπορεί κάποιος να δει αρκετά σκουπίδια κάτω, λόγω έλλειψης κάδων. Είναι δύσκολο να περπατήσει κάποιος πάνω στο πεζοδρόμιο, γιατί υπάρχουν πολλά δέντρα και επίσης παρκάρουν αρκετά αυτοκίνητα. Ενώ οι οδηγοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι δείχνει η ταμπέλα, διότι έχουν βάλει πολλά αυτοκόλλητα. Υπάρχουν αρκετοί βανδαλισμοί σε ιδιοκτησίες. Παρά τα αρνητικά αυτή η οδός έχει ωραίες οικίες, όμορφους κήπους και ωραία φυτά.

Οδός Ζέρβα
Όπως παρατηρούμε στις περισσότερες οδούς, η οδός Ζέρβα έχει περισσότερα αρνητικά από θετικά στοιχεία. Στην οδό Ζέρβα μπορούμε να εντοπίσουμε σκουπίδια στους δρόμους, ζωγραφισμένες και πεσμένες πινακίδες, λακκούβες, πολλά αυτοκίνητα σταθμευμένα σε λάθος μέρη και σχεδόν άφαντα πεζοδρόμια ενώ όσα υπάρχουν είναι σπασμένα και μικρά. Επίσης υπάρχουν χαλασμένα σκαλιά, γλάστρες και ξύλα που εμποδίζουν τα πεζοδρόμια και τα σκαλιά αλλά και σπασμένοι σωλήνες που δυσκολεύουν την κυκλοφορία των κατοίκων. Παρόλα αυτά υπάρχουν και θετικά στοιχεία εκτός από τα αρνητικά. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλά δέντρα και όμορφα φυτά σε σπίτια υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής. Επίσης αν και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αδιάφοροι για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος φροντίζει για την ύπαρξη μπλε κάδων.

Οδός Κορυτσάς
Η οδός Κορυτσάς είναι μία μεγάλη και φημισμένη για τον Άγιο Δημήτριο γειτονιά, η οποία έχει παιδικές χαρές, καφετέριες και πολλά άλλα μαγαζιά με χρήσιμα αγαθά για τους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη οδός έχει πολλά αρνητικά και θετικά τα οποία θα αναφέρουμε στη συνέχεια. Γενικά χαρακτηριστικά της, είναι η παιδική χαρά στην οποία συχνάζουν πολλοί άνθρωποι . Επιπλέον οι καλοσυνάτοι άνθρωποι είναι ένα κύριο γνώρισμά της. Πολλά και διαφόρων ειδών δέντρα, μοντέρνα σπίτια, πλατεία, πεζοδρόμια, φαρδύς δρόμος, μικρά μαγαζάκια και το ΚΔΑΠ είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν αμέσως όταν την επισκεφτούμε. Μερικά βασικά αρνητικά στοιχεία της οδού είναι η έλλειψη πεζοδρομίων και κάδων οποιαδήποτε κατηγορίας, όπως και οι ακαθαρσίες. Επίσης υπάρχουν σκουπίδια παρατημένα στα πεζοδρόμια, όπως τα επικίνδυνα σύρματα, τα σκουριασμένα σίδερα, τα έπιπλα στα πεζοδρόμια και τα αποτσίγαρα. Δεν παραλείπονται όμως και οι εγκαταλελειμμένες οικίες και τα σπασμένα πεζοδρόμια. Επιπλέον δεν λείπουν οι βανδαλισμοί σε σπίτια, κουτιά του ΟΤΕ και οι ταμπέλες με αυτοκόλλητα. Επίσης υπάρχουν πεζοδρόμια μπλοκαρισμένα από αυτοκίνητα και έλλειψη ράμπας. Αντίθετα η οδός έχει πολλά θετικά. Οι κάτοικοι που κατοικούν εκεί μεριμνούν για τα αδέσποτα, βάζοντας φαγητά και νερό. Διατηρούν καταστήματα σε καλή κατάσταση και χρωματιστές οικίες . Τέλος μπορούμε να καταλάβουμε πως μιλάμε για μία πολύ όμορφη γειτονιά, η οποία έχει και θετικά και αρνητικά.

Οδός Σουλίου
Στην οδό Σουλίου στον Άγιο Δημήτριο, οι δρόμοι έχουν κάποια ελαττώματα. Υπάρχουν αρκετά ασταθή πεζοδρόμια ή άλλοτε ανύπαρκτα. Έξω από το σχολείο όπου είναι η εξαίρεση, υπάρχει μεγάλο πεζοδρόμιο που έχουν και πλακάκια για τυφλούς. Σε κάποια σημεία επίσης έχει σκουπίδια εκτός κάδου ενώ έχει χώρο μέσα αλλά σε κάποια άλλα υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών ανακύκλωσης. Ακόμα, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να στενεύουν τα πεζοδρόμια, αλλά το καλό είναι, ότι υπάρχουν άνθρωποι που μετακινούνται με ποδήλατο. Η οδός Σουλίου έχει πολλά προβλήματα, όπως τα αυτοκόλλητα στις ταμπέλες, οι λακούβες στον δρόμο, ο βανδαλισμός και η παράνομη οδήγηση οχημάτων. Φυσικά, υπάρχουν και τα θετικά όπως οι μοντέρνες πολυκατοικίες και τα σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων.

Οδός Γρίβα Διγενή
Η Γρίβα Διγενή είναι μια οδός που δεν είναι αρκετά συντηρημένη. Σχεδόν σε κάθε πεζοδρόμιο μπορούμε να δούμε σκουπίδια και κάδους που δεν υπάρχει χώρος. Δεν είναι όμως μόνο ένα το πρόβλημα. Στενοί δρόμοι που εμποδίζουν και δυσκολεύουν τα αυτοκίνητα και τους πεζούς. Σχεδόν παντού σε όλες τις πινακίδες υπάρχουν αυτοκόλλητα και graffiti με αποτέλεσμα να εμποδίζει τους οδηγούς να καταλάβουν το νόημα της πινακίδας και με κίνδυνο να συμβεί κάποιο τροχαίο. Μηχανάκια με πολύ υψηλή ταχύτητα ενώ υπάρχουν στην περιοχή πολλά παιδιά και ζώα. Επίσης μπορούμε να δούμε παντού αποτσίγαρα με κίνδυνο φωτιάς. Τα αδέσποτα γατιά ξεπερνούν έναν φυσιολογικό αριθμό όπως και στις υπόλοιπες οδούς. Παράνομη στάθμευση εμποδίζει τους πεζούς και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Εγκαταλελειμμένα σπίτια και μαγαζιά που σανίδες και μάρμαρα είναι πολύ επικίνδυνα να πέσουν.
Τα θετικά αυτής της οδού είναι ότι τα σπίτια έχουν υπέροχη θέα. Όμορφα και ψηλά φυτά που ομορφαίνουν την οδό αυτή. Σε ελάχιστα πεζοδρόμια υπάρχουν μπολ για αδέσποτα ζώα.
Συνολικά μετρήθηκαν ότι υπάρχουν 4 κάδοι σε όλη την οδό.

Οδός Κερασίας
Παρατηρώντας τις γειτονιές, η Κερασίας, μας έκανε εντύπωση όχι μόνο για τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά της. Πρώτον η στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο όπως και ένα από τα αρνητικά αυτής της γειτονιάς. Υπάρχουν στενά πεζοδρόμια που έχουν χώματα και ξύλα. Παρόλο που ο δρόμος είναι φαρδύς έχει λακκούβες και χώμα. Ενώ έχουν κάδους τα σκουπίδια βρίσκονται έξω από αυτούς και τις περισσότερες φορές οι κάδοι είναι χωρίς καπάκια. Τα αυτοκίνητα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και οι δρόμοι είναι λερωμένοι. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν όμορφοι κήποι πρασινάδα και ωραίες οικίες-πολυκατοικίες με λεμονιές και υπέροχα φυτά. Τα graffiti που υπάρχουν στους δρόμους σου μαθαίνουν κάτι, αφού είναι πανέμορφα, όμως οι βανδαλισμοί είναι απαράδεκτοι και δεν πρέπει να υπάρχουν. Στις κολόνες υπάρχουν αυτοκόλλητα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολες στο διάβασμα. Κομμένα κλαδιά, χορταριασμένα πεζοδρόμια, αποτσίγαρα και σκουπίδια. Υπάρχουν λακκούβες και στα πεζοδρόμια τσιμέντο και κουβάδες για να εμποδίζουν την στάθμευση. Στο δρόμο τα κομμένα καλώδια και ο σπασμένος αγωγός δυσκολεύουν την κυκλοφορία. Το κουτί ΟΤΕ έχει βανδαλισμούς, υπάρχουν μπάζα και μαξιλαράκια στα parking.

Οδός Ιωαννίνων
Θα σας περιγράψουμε τα θετικά και τα αρνητικά της οδού Ιωαννίνων.
Για αρχή, είδαμε πολλά σπασμένα γυάλινα μπουκάλια σε μερικά σημεία του δρόμου όπως επίσης και χώματα. Καθώς προχωρούσαμε, παρατηρήσαμε κάποιες πινακίδες που η μία έκρυβε το περιεχόμενο της άλλης. Σε κάποιες άλλες υπήρχαν κολλημένα αυτοκόλλητα κι επίσης κάποιες ήταν σπασμένες. Σε μια γειτονιά υπήρχαν πολλά ωραία σπίτια και ευωδιαστά φυτά. Σχεδόν παντού υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε στροφές και σε πεζοδρόμια που εμπόδιζαν τους πεζούς. Επίσης υπήρχαν παρατημένα οχήματα. Επιπλέον υπήρχαν σπασμένα πεζοδρόμια που ήταν δύσβατα. Σε άλλα πεζοδρόμια βρίσκαμε ακαθαρσίες ζώων. Στον εξωτερικό τοίχο μιας πολυκατοικίας υπήρχε ένα πανέμορφο graffiti που έκανε την πολυκατοικία ξεχωριστή. Λίγο αργότερα είδαμε πολλά απεριποίητα πεζοδρόμια, γιατί υπήρχαν πολλά αποτσίγαρα και ξεραμένα φύλλα πάνω τους. Πολλές φορές συναντήσαμε κάδους απορριμμάτων οι οποίοι είχαν ξεχειλίσει και δεν είχαν καπάκι. Έπειτα πήγαμε σε μια παιδική χαρά που όλα τα όργανα ήταν καλοδιατηρημένα. Πολλά δέντρα κατά μήκος του δρόμου ήταν ακλάδευτα και πολλά φύλλα έπεφταν στο πεζοδρόμιο. Όταν γυρνούσαμε, είδαμε πολλά καλώδια του ΟΤΕ να έχουν βανδαλιστεί.

Οδός Κρήτης
Η οδός Κρήτης είναι μία οδός η οποία έχει μερικά προβλήματα όπου τα έχουν προκαλέσει οι κάτοικοι της. Για παράδειγμα σπασμένοι κάδοι ή πεταγμένα πράγματα και σκουπίδια σε πεζοδρόμια. Οι ταμπέλες είναι σπασμένες με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να καταλάβουν εύκολα τα σήματα. Υπάρχουν πεταγμένα ρούχα στα πεζοδρόμια, πεταγμένα αποτσίγαρα τα οποία μολύνουν το περιβάλλον και υπάρχουν αυτοκόλλητα στις ταμπέλες.

Οδός Πάτμου
Τα πεζοδρόμια της Πάτμου αν και γενικά καλοδιατηρημένα σε ορισμένα σημεία υπάρχουν ακαθαρσίες, είναι σπασμένα και στενά. Επίσης στις πινακίδες είναι κολλημένα αυτοκόλλητα και οι ίδιες είναι ξεβαμμένες. Στον φαρδύ δρόμο υπάρχουν καφέ κάδοι έξω από της οικίες και κάδοι ανακύκλωσης. Όμως πολλές φορές είναι ξεχειλισμένοι από σκουπίδια και υπάρχουν ξύλα έξω από αυτούς. Θετικά στοιχεία είναι η κολόνα ΔΕΗ που υπάρχει, μοντέρνες ενδιαφέρουσες πολυκατοικίες με πολλούς υπονόμους για αυτές. Υπάρχει ένα μεγάλο πεύκο στην άκρη όπου πλαισιώνεται από δεξιά και αριστερά από φυτά όπου μας χαρίζουν οξυγόνο. Σοβαρά προβλήματα είναι κάποια καλώδια όπου εξέχουν από τις οικίες και είναι επικίνδυνα, τα αμάξια όπου είναι παρκαρισμένα πάνω σε ράμπες που καταλήγουν τα πεζοδρόμια αλλά και βανδαλισμούς που υπάρχουν σε γιαπιά και τοίχους. Πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα και πώς να αναδειχθούν τα θετικά του;