Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

  • Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρώνε τρεις φορές την ημέρα.
  • Το πρώτο τους γεύμα αποτελούταν από κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (άκρατος). Το συνόδευαν με σύκα ή ελιές. Το γεύμα αυτό ονομαζόταν ακρατισμός.
  • Το δεύτερο γεύμα ήταν το άριστον και σερβιριζόταν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.
  • Μετά ακολουθούσε το δείπνο.
  • Μπορεί να έτρωγαν και ένα ελαφρύ γεύμα αργά το απόγευμα.
  • Βασικά προϊόντα στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κρασί, το κριθάρι, το σιτάρι, οι ελιές και το λάδι.
  • Αττική: εκεί συναντάμε και το μέλι και τα σύκα.
  • Πολύ σημαντικά για τη διατροφή των Αθηναίων ήταν τα δημητριακά.
  • Οι Αθηναίοι ζύμωναν ψωμί κυρίως από κριθάρι και σε αυτό πρόσθεταν δυόσμο, μάραθο, μέντα και άλλα.
  • Οι Αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν στο τραπέζι τους να υπάρχουν πάντα ψωμί, φρούτα, λαχανικά. Ακόμη φρόντιζαν να υπάρχουν ελιές, κρέατα, πίτες και αρκετό κρασί.
  • Επίσης έτρωγαν πολλά όσπρια.

Δραστηριότητα

Πιστεύετε ότι η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων μοιάζει με τη σημερινή; Να γράψετε τρία στοιχεία που είναι κοινά και στις δύο.

Leave a Reply