Posted on April 9, 2020
Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
- Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρώνε τρεις φορές την ημέρα.
- Το πρώτο τους γεύμα αποτελούταν από κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (άκρατος). Το συνόδευαν με σύκα ή ελιές. Το γεύμα αυτό ονομαζόταν ακρατισμός.
- Το δεύτερο γεύμα ήταν το άριστον και σερβιριζόταν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.
- Μετά ακολουθούσε το δείπνο.
- Μπορεί να έτρωγαν και ένα ελαφρύ γεύμα αργά το απόγευμα.
- Βασικά προϊόντα στην αρχαία Ελλάδα ήταν το κρασί, το κριθάρι, το σιτάρι, οι ελιές και το λάδι.
- Αττική: εκεί συναντάμε και το μέλι και τα σύκα.
- Πολύ σημαντικά για τη διατροφή των Αθηναίων ήταν τα δημητριακά.
- Οι Αθηναίοι ζύμωναν ψωμί κυρίως από κριθάρι και σε αυτό πρόσθεταν δυόσμο, μάραθο, μέντα και άλλα.
- Οι Αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν στο τραπέζι τους να υπάρχουν πάντα ψωμί, φρούτα, λαχανικά. Ακόμη φρόντιζαν να υπάρχουν ελιές, κρέατα, πίτες και αρκετό κρασί.
- Επίσης έτρωγαν πολλά όσπρια.
Δραστηριότητα
Πιστεύετε ότι η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων μοιάζει με τη σημερινή; Να γράψετε τρία στοιχεία που είναι κοινά και στις δύο.