25η Μαρτίου

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά !  Για όσους δεν το γνωρίζουν η 25η Μαρτίου  είναι διπλή γιορτή, τόσο  θρησκευτική αλλά και Εθνική εορτή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η 25η Μαρτίου είναι όμως και επέτειος Εθνική, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Ο εορτασμός της σημερινής επετείου της 25ης Μαρτίου εορτάζεται για πρώτη φορά με μία ιδιαίτερη συνθήκη, αυτή της "καραντίνας". Οι επιστήμονες πολεμούν με έναν «αόρατο εχθρό» και όλοι εμείς καλούμαστε να "μείνουμε σπίτι". Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τη μέρα να θυμηθούμε ή να μάθουμε και να σκεφτούμε ...

 

Γιατί είναι εθνική εορτή

epanastasi 1821

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Στην ουσία αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους του υπήρξε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει και το περίφημο «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», φράση η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα.

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα.  epanastasi1821 zps81c9f07e copy

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλικη εταιρεια

Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Το γεγονός αυτό καταγράφηκε ιστορικά και μάλιστα του δόθηκε έμφαση καθώς συσχέτιζε κατά κάποιον τρόπο την Εκκλησία και τη θρησκευτική παράδοση με την Επανάσταση.

Επίσης, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Έτσι η επέτειος εορτασμού του ιστορικού αυτού γεγονότος καθορίστηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=QDExS9oqtGI

Μπορούμε και να κάνουμε τις δραστηριότητες που προτάθηκαν στον τοίχο μας στο padlet

 

Leave a Reply