Ημέρα της γης 2020

Εδώ και 50 χρόνια ακριβώς, από το 1970 έως σήμερα και κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Φέτος γιορτάζουμε την Ημέρα  αυτή  από τα σπίτια μας. 

Στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει την ανάγκη να «δράσουμε αποφασιστικά για να προστατέψουμε τον πλανήτη τόσο από τον κορονοϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της διατάραξης του κλίματος», αλλά και να «μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε πραγματική ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα σωστά για το μέλλον».  Τέλος ζητά από την παγκόσμια κοινότητα:  «Aς απαιτήσουμε μαζί ένα υγιές και ανθεκτικό μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη»

Το πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για τον πλανήτη επιχειρεί να μας υπενθυμίσει το σημερινό (22/04) Google Doodle, που είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Γης.

Το βιβλίο μας

Το βιβλίο της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Στ’ Δημοτικού μας βοηθάει να κατανοήσουμε τους ρόλους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες. Επιπλέον, μας διδάσκει πώς να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα κοινωνικά και ηθικά προβλήματα, που συχνά εμφανίζονται στη ζωή μας, τόσο στο άμεσο όσο και στο ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Δικαιόπολις και Ειρήνη

Ο Δικαιόπολις είναι ήρωας του έργου «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Στο έργο αυτό ο Δικαιόπολις υπερασπίζεται την ειρήνη στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Δεν πείθει, όμως, τους Αθηναίους συμπολίτες του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του κι έτσι μόνος του αποφασίζει να κλείσει ειρήνη για εκείνον και για την οικογένειά του. Με τον τρόπο του αποδεικνύει τα αγαθά της ειρήνης και διακωμωδεί τη φιλοπόλεμη μερίδα του αθηναϊκού λαού της εποχής εκείνης. Με ευφυή τρόπο ο Αριστοφάνης επέλεξε για τον ήρωα του το όνομα Δικαιόπολις από τις λέξεις: Δίκαιο + Πόλις. Από τη μια μεριά, έχουμε την «πόλη», που είναι ο χώρος μέσα στον οποίο οι άνθρωποι ζουν, δραστηριοποιούνται και συνήθως μοιράζονται παρόμοιο τρόπο ζωής και ίσως κοινούς στόχους. Από την άλλη, το «δίκαιο» που σχετίζεται με τους κανόνες με βάση τους οποίους οργανώνεται η ζωή των ανθρώπων με στόχο την αρμονική συνύπαρξή τους και την πρόοδό τους.
Η Ειρήνη πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη. Το έργο αυτό αναφέρεται στη σύναψη ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών και παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τους «Αχαρνής», αφού εκφράζει τον πόθο των πολιτών για ειρήνη. Η Ειρήνη είναι θεά, την οποία έχει φυλακίσει ο Πόλεμος σε βαθιά σπηλιά. Ο Τρυγαίος, ήρωας του έργου, προσκαλεί τον λαό να την ελευθερώσουν. Τρέχουν όλοι με προθυμία και τελικά κατορθώνουν να τη σώσουν.

(από τον Πρόλογο του βιβλίου)

Skip to toolbar