10 Ερωτήσεις για την καλλιέργεια της λεβάντας

1. Θα αναπτυχθεί η λεβάντα στην περιοχή μου;

Η λεβάντα είναι ένα μεσογειακό φυτό, μετρίως ανθεκτικό στον παγετό και στην ξηρασία. Για εμπορική καλλιέργεια, το κατάλληλο κλίμα είναι αυτό με ήπιους χειμώνες και ζεστά, ηλιόλουστα καλοκαίρια. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του παραγώμενου ελαίου. Ένας κρύος χειμώνας είναι απαραίτητος για την παραγωγή καλύτερων κεφαλών λουλουδιών. Σε περιοχές με υψηλή εδαφική υγρασία συχνά παρουσιάζονται μυκητιακές ασθένειες, οι οποίες μερικές φορές μπορούν να διορθωθούν με ευρύτερη απόσταση μεταξύ των φυτών για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα.

 

Αν δεν είστε σίγουροι ότι η περιοχή σας είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια λεβάντας, επικοινωνήστε με κάποιον τοπικό σας αρμόδιο, ή γεωπόνο ή με ένα τοπικό κέντρο κήπου.

 

2. Ποιο είναι το καλύτερο είδος λεβάντας;

Αυτό εξαρτάται από το τι σχεδιάζετε να κάνετε μετά τη συγκομιδή. Αν και υπάρχουν πάνω από 30 είδη λεβάντας, υπάρχουν μόνο 3 είδη που καλλιεργούνται ευρέως από τους περισσότερους εμπορικούς καλλιεργητές. Το πρώτο είναι η Lavandula angustifolia, η γνήσια λεβάντα, που ανθίζει τέλος Ιουνίου μέχρι Αύγουστο. Το ύψος της κυμαίνεται από 30-80 cm. Το δεύτερο είναι η Lavandula x intermedia, που ονομάζεται και lavandins, καθώς είναι υβρίδιο, γνωστό και ως λεβάντα "Spike". Η απόδοσή του είναι μεγαλύτερη από την angustifolia, ωστόσο η τιμή του είναι χαμηλότερη. Το τρίτο κοινό εμπορικό είδος είναι η Lavandula stoechas, γνωστή και ως λεβάντα ή ισπανική λεβάντα.

 

3. Πόσα χρήματα μπορεί να αποδώσει μια επιχείρηση λεβάντας;

Μερικοί μικροκαλλιεργητές που έχουν κάποιες δωδεκάδες φυτά στο κατώφλι τους έχουν ένα ικανοποιητικό κέρδος, το οποίο όμως λειτουργεί ως έξτρα εισόδημα. Ένας τρόπος, ο οποίος δεν απαιτεί πολλά έξοδα από την πλευρά του παραγωγού, είναι η πώληση ξηρής δρόγης λεβάντας. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε έκταση μπορούν να έχουν καθαρό κέρδος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ειδικά εάν παράγουν και πωλούν προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Η λεβάντα είναι ιδιαίτερα γνωστή για το αιθέριο έλαιο που παράγει. Η τιμή των 10ml ελαίου μπορεί να κυμανθεί από 7-12 ευρώ αναλόγως.

 

4. Πώς πολλαπλασιάζεται η λεβάντα;

Η λεβάντα πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, καθώς τα φυτά που προκύπτουν από το σπόρο παρουσιάζουν ανομοιομορφία. Με τα μοσχεύματα διασφαλίζεται ότι τα φυτά λεβάντας είναι συνεπή στην ποιότητα, το χρώμα και την παραγωγή ελαίου. Η παραγωγή λεβάντας από τα μοσχεύματα εγγυάται ότι τα νέα φυτά θα είναι ακριβείς κλώνοι των μητρικών φυτών. Οι νέοι καλλιεργητές μπορούν να αγοράσουν τα φυτά τους από χονδρεμπόρους και στη συνέχεια να πάρουν μοσχεύματα από αυτά τα φυτά που καλλιεργούν.

 

5. Τι είδους έδαφος χρειάζεται λεβάντα;

Η λεβάντα πρέπει να εγκαθίσταται σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, με pH από 6 έως 8. Εκτός από το κατάλληλο pH, η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε αμμώδη εδάφη με άργιλο που προσφέρει καλή αποστράγγιση. Εάν το έδαφος κορεστεί με νερό, όπως συμβαίνει συχνά σε αργιλώδη εδάφη, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κάποια ασθένεια ρίζας που θα σκοτώσει τα φυτά. Έτσι, χρειάζεται να μελετηθούν αυτοί οι παράγοντες για να μην υπάρχει πθανότητα απώλειας του αρχικού χρηματικού κεφαλαίου.

 
 

6. Πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή λεβάντας;

Καταλληλότερη εποχή συγκομιδής θεωρείται το στάδιο της τελικής ανάπτυξης του ανθοφόρου στελέχους και έναρξης της ανθοφορίας, διότι τότε η περιεκτικότητα των ανθέων σε αιθέριο έλαιο είναι μεγαλύτερη. Η λεβάντα θα πρέπει να συλλέγεται όσο το δυνατόν πιο στεγνή για να αποφευχθούν προβλήματα μούχλας, επομένως ποτέ δεν συγκομίζετε αμέσως μετά από μια βροχή ή αν υπάρχει βαριά δροσιά.

 

7. Πώς αποξηραίνεται η λεβάντα;

Μετά τη συγκομιδή των λωρίδων λεβάντας, περνάμε μία ελαστική λωρίδα γύρω από τη βάση των στελεχών.Τοποθετούμε τα τσαμπιά σε μια περιοχή στεγνώματος το συντομότερο δυνατό για να αποφύγουμε το ξεθώριασμα του χρώματος. Η περιοχή στεγνώματος πρέπει να είναι σκοτεινή, ξηρή και να έχει καλό αερισμό. Τα τσαμπιά κρέμονται ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν.

 

8. Πού μπορώ να πουλήσω λεβάντα;

Η καλύτερη και πιο κερδοφόρα επιλογή είναι η απευθείας πώληση στην αγορά, που σας επιτρέπει να αποφύγετε μεσάζοντες και να λάβετε πλήρεις τιμές λιανικής για τα προϊόντα σας.

Η λαϊκές αγορές είναι ένα καλό μέρος για να πουλήσετε τη συγκομιδή σας καθώς και διάφορα προϊόντα, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι, όπως φρέσκες ανθοδέσμες λεβάντας, αρωματικά πουγκιά, λάδι λεβάντας, σαπούνια. Ακόμη, μπορείτε να κάνετε συμφωνίες με ανθοπωλεία, που ενδιαφέρονται για ξηρή δρόγη ή φρέσκα άνθη λεβάντας. Εάν δεν έχετε το χρόνο, τη διάθεση ή το απαραίτηο κοινό για να διαθέσετε το προϊόν σας μπορείτε να πουλήσετε το αιθέριο έλαιο σε κάποιο μεσάζοντα, λαμβάνοντας ως δεδομένο το χαμηλότερο κέρδος σας.

9. Πώς μπορώ να παράγω αιθέριο έλαιο λεβάντας;

Το λάδι λεβάντας χρησιμοποιήται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως αντισηπτικό, φυσικό αντιβιοτικό, απωθητικό εντόμων και ηρεμιστικό. Χρησιμοποιείται ως αρωματική βάση για χιλιάδες καλλυντικά προϊόντα, όπως λοσιόν, έλαια μασάζ, αρώματα και σαπούνια. Το αιθέριο έλαιο παράγεται με απόσταξη σε ειδικά αποστακτήρια αρωματικών φυτών, τα οποία μπορεί να βρει κανείς με μια γρήγορη έρευνα στο διαδύκτιο. Αυτή η μέθοδος απευθύνεται στους παραγωγούς με αρκετά στρέμματα. Για μικρούς καλλιεργητές που επιθυμούν να αποστάξουν την λεβάντα που παράγουν, υπάρχουν ειδικές συσκευές με χαμηλότερο κόστος που μπορούν να εξυπηρετήσουν τέτοιες ανάγκες.

 

10. Τι προϊόντα προστιθέμενης αξίας μπορούν να παραχθούν από λεβάντα;

Τρία αποδεδειγμένα προϊόντα με προστιθέμενη αξία που απολαμβάνουν ευρεία απήχηση, σημαντικά περιθώρια κέρδους και επαναλαμβανόμενους αγοραστές είναι:

  1. Αρωματικά πουγκιά από λεβάντα. Μετά τη συγκομιδή και την ξήρανση των λουλουδιών λεβάντας, η δρόγη των ανθέων μπορεί να αφαιρεθεί από τους μίσχους και να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί ένα σακουλάκι, που χρησιμοποιείται για τις τσάντες, τις ντουλάπες και τα συρτάρια.

  2. Έλαια αρωματοθεραπείας. Το έλαιο λεβάντας είναι ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια στην αρωματοθεραπεία. Έχει ένα ηρεμιστικό, καταπραϋντικό αποτέλεσμα.

  3. Σαπούνι από λεβάντα. Τα βασικά οικονομικά προσιτά σαπούνια λεβάντας είναι τα καλύτερα σε πωλήσεις. Το σαπούνι είναι ένα προϊόν που αναλώνεται εύκολα, και οι πελάτες χρησιμοποιούν αρκετές μπάρες το μήνα.

 

Καλλιέργεια της λεβάντας

Leave a Reply